Prin spini – Un act necugetat și un protest furat

 

Banca

Un om de știință se face greu. Ani mulți de trudă și incertitudine, de răbdare și foame, îi marchează cariera. Costel Vânătoru a trecut prin aceste etape.

Un politician se naște din superficialitatea unor decizii. Are doar instinct. Dacă este disperat după funcție, ca furnizoare de resurse, face orice. Dacă este mediocru, minte fără să clipească. Nu are meserie și nu poate risca să piardă. Politica e tot ce are.

Costel Vânătoru a incubat mulți ani o idee. Vrea să salveze elemente vitale ale fundului genetic autohton. A înțeles jocul comercial, – până la limita teoriilor conspiraționiste -, și nu-l practică. Știe că este o crimă să piară ceea ce este valoros genetic, ceea ce este local și satisface cel mai bine cerințele solului din zonă, și nevoile organismului. Deci, are idei clare despre ceea ce vrea și trebuie făcut, pentru a putea rezista în marea luptă a lumii. În același timp, e persuasiv, amabil și știe să-și ambaleze bine ideile. Se vede că este bine intenționat, că este idealist.

Politicianul însă, și aici, la Buzău, avem o practică de 30 de ani, face cât să amețească electoratul. Nu mai dau multe nume. Generic, folosesc numele Politicianul. Politicianul a înțeles că poate scoate ceva beneficii de imagine din germenii cercătorului. A achiesat la idee, a susținut demersul, atât cât să dea bine pentru el. Practic Banca de gene nu a fost decât o instituție cu bani pe hârtie. În realitate nu a primit nimic. A fost aprobată la final de mandat, fără însă ca să primească dotă. Dacă o doreau, nu o lăsau în voia viitorului, politicienii PSD.

Protest / miting organizat

Acțiunea de protest a pornit civic. Buzăul este măcinat de corupție instituțională. Angajații și contribuabilii așteaptă schimbări. Peneliștii au de lucru.  Dacă mă gândesc doar la instituțiile din sănătate – CJAS, DSP, etc. -, unde trebuie golită mlaștina, este de ajuns. Schimbarea a lovit ca nuca în perete. Un membru al Academiei a fost înlocuit cu un …oarecare. Culmea, un pesedist.

De ce am protestat. Pentru că Vânătoru știe să se facă respectat. Dar din acolo de subiectivism, protestul vine ca o reacție la negarea valorii. Dacă așa se fac schimbările peste tot, sărim din lac în puț?! Sigur, am exagerat. Cazul este unic. Dar bunul-simț impune, chiar și atunci când vorbim de funcții politice, să existe unul cel puțin la fel de bun, desemnat ca înlocuitor. Dacă era vorba de un prefect pus politic, era clar ( doar câțiva primari, unii chiar și de la PNL, nu au înțeles). Trebuia să plece. E alt program de guvernare și altă Mărie. Dar să asimilezi o funcție științifică cu una strict politică și să trimiți ca la batalionul disciplinar un pesedist, nu e sănătos! Deci, am protestat pentru om și pentru principiu. Ori punem oameni mai buni și dovedim că dorim binele țării, ori populația a greșit căsuța de vot. Nu suspectez reaua-credință. Doar lipsa de comunicare și informare. Chiar și așa, decizia proastă a creat prilej potrivit ca PSD –ul să acționeze, înainte ca PNL-ul să fi luptat la cele mai importante alegeri, cele locale.

Dacă așa stau treburile referitor la protest, referitor la miting e clar, prezența primarului este neavenită. Cu probleme interne, create de fosta prefectă, care vrea să-i i-a locul, cu suspiciuni de achiziții și măsuri mai puțin ieftine sau inspirate, Constantin Toma e în cădere. Știe. Din acest motiv a încercat să se agațe de poala domnului Vânătoru, să-i fie golul mai lin. Erijând-se în inițiator al mitingului, a sacrificat Banca de gene. A făcut imposibilă reîntoarcerea. De ce? Pentru că a transformat un protest în favoarea calității profesionale și umane, în luptă pentru propria imagine. Mare efect electoral nu va avea. Majoritatea celor care îl susțin pe Vânătoru sunt votanți greu de dus de nas. Dar, fiind prezent, a politizat funcția de la Banca de gene. Acum pare o funcție politică, pentru care doar politicul trebuie să decidă. Practic, din calcul electoral, primarul a blocat demersul sincer al cetățenilor. Modul de organizare a mitingului, cu destui pesediști prezenți în piața Daciei, supravegheați de primar, anulează emoția protestului. Așa cum Iliescu a furat revoluția, Toma, cu sânge de pesedist în vene, a furat protestul. Indiferent cât de mult i-au plăcut ideile cercetătorului, politicianul decent dă mesaje, dar evită să facă speculă de voturi în asemenea situații.

Morala

E o lecție dură pentru domnul Vânătoru. Alipirea prea mare de politicieni cauzează. Eu îl știu bine pe Costel Vânătoru. Nu din interes personal s-a apropiat de politicieni. Își iubește proiectul. Crede în el. Politicienii însă devorează orice valoarea. Le place să o poarte în public, până o transformă în țoală. Probabil, pe viitor, va avea o atitudine igienică față de intruși, fără a-și pierde amabilitatea de a servi și ajuta pe toată lumea. Cred, de asemenea, că va fi mult mai pragmatic, verificând întâi viramentul bancar. Promisiunile primite…vor fi crezute…după.

O altă lecție, sper benefică, are și PNL-ul de învățat. Au un electorat altfel decât cel dur al PSD. PNL, deci, trebuie să fie total diferit de PSD. Alegerile de până acum au dat semnale clare. De asemenea, atitudinea contează, viteza de reacție e vitală. Greșeala e omenească, dar trebuie reparată rapid. Așa e înțelept.

În același timp, am putut constata din nou: Buzăul are reacție! Buzăul nu poate fi amețit nici de unii, nici de alții. Politica propagandei tip Ciolacu – vorbe fără fapte, nu mai ține. Dar nici politica nepăsării, practicată de PNL Buzău, nu e înghițită. Oamenii iau atitudine și nu se lasă păcăliți de propaganda care umflă fără temei personaje sau folosește personalități și nu sunt dispuși să accepte amatorismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și