Charles Aznavour, artistul armean onorat în întreaga lume

Charles Aznavour s-a născut pe 22 mai 1924 la o clinică medicală aflată în arondismentul 6 din Paris, într-o familie de artiști imigranți armeni, părinții săi fiind Mihail (Misha) Aznavourian și Knar Baghdasarian, supraviețuitoare a genocidului armean din Adapazarı. Tatăl său era fiul unui bucătar al țarului Nicolae al II-lea și a cântat în diverse restaurante din Franța înainte de a-și înființa propriul restaurant cu specific armenesc numit Le Caucase. Părinții băiatului l-au încurajat să participe la diverse spectacole de la o vârstă fragedă, iar el a renunțat la școală la nouă ani, luându-și numele de scenă Aznavour.
În timpul ocupației germane a Franței din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Aznavour și familia sa au ascuns în apartamentul lor din Paris un număr mare de persoane (armeni sau evrei) persecutate de naziști, Charles și sora sa, Aida, fiind direct implicați în activitățile de salvare.
În timpul ocupației germane a Franței din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Aznavour și familia sa au ascuns în apartamentul lor din Paris un număr mare de persoane (armeni sau evrei) persecutate de naziști, Charles și sora sa, Aida, fiind direct implicați în activitățile de salvare.

Dylan, Dusty Springfield, Liza Minnelli,  Mia Martini, Elton John, Dalida, Serge Gainsbourg, Josh Groban, Petula Clark, Tom Jones, Shirley Bassey, José Carreras, Laura Pausini, Roy Clark, Nana Mouskouri sau Julio Iglesias.

La începutul toamnei 2006, Aznavour a organizat un mare turneu, cântând în Statele Unire ale Americii și Canada, apoi în Asia, iar în a doua jumătate a anului 2007 a revenit în Europa pentru o serie de spectacole în Franța, Belgia și Olanda, plecând apoi în America de Sud.

În 2002, Aznavour a apărut în filmul Ararat, realizat de regizorul Atom Egoyan, o producție despre genocidul armenilor din Imperiul Otoman la începutul secolului XX, iar doi ani mai târziu a primit titlul de Erou Național al Armeniei, cel mai înalt premiu al statului.

Charles Aznavour și fiul său, Nicolas Aznavour, au creat FundațiaAznavour care își propune să continue proiectele educaționale, culturale și sociale inițiate de artist și să promoveze patrimoniul cultural și umanitar al lui Charles Aznavour, care a luptat în întreaga sa carieră împotriva oricărei forme de discriminare.

Artistul a fost căsătorit de trei ori. Prima soție a fost Micheline Rugel, cu care s-a căsătorit în 1946, zece ani mai târziu a făcut un mariaj cu Evelyn Plessis, iar după ce a divorțat și de aceasta s-a căsătorit cu Ulla Thorsell. Din cele trei mariaje, Aznavour are cinci copii: Seda, Patrick, Katia, Mischa și Nicolas
În aprilie 2018, cu puțin timp înainte de a împlini 94 de ani, Charles Aznavour, care se afla în Rusia la acel moment, a fost dus la un spital din Sankt Petersburg, după ce suferise un mic accident în timpul unei repetiții. O săptămână mai târziu, pe 12 mai, și-a rupt brațul în două locuri după ce a căzut în casa sa din satul Mouriès.

 

 

 

 

octombrie 2018, la vârsta de 94 de ani, Aznavour a fost găsit decedat în cadă, în reședința sa. Raportul de autopsie a arătat că artistul a murit din cauza unui stop cardiorespirator complicat cu un edem pulmonar acut.
Autoritățile franceze au organizat pe 6 octombrie o înmormântare de stat în onoarea lui Charles Aznavour, eveniment care a avut loc la complexul militar Les Invalides din Paris, în prezența președintelui Emmanuel Macron, a premierului Édouard Philippe, a foștilor președinți Nicolas Sarkozy și François Hollande, precum și a președintelui armean Armen Sarkissian.

https://dosaresecrete.ro/charles-aznavour-artistul-armean-onorat-in-intreaga-lume/?fbclid=IwAR2NGow6tDmFXwGacoi2JQFIsflRYD1bx4YkXIyecQJtTiXpmbZn6bM7zbg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și