
Astăzi, de Buna Vestire, am participat la o activitate desfășurată la clasa de Step by Step, de la Școala George Emil Palade. Copii minunați, ca toți copiii, dar și foarte uniți, așa cum ar trebui să fim mereu.
Doamnele învățătoare Laura Gheorghe și Ionela Toth și-au prezentat clasa ca pe o comunitate, o comunitate de studiu și de viață.
Am participat la momentul noutăților. Astăzi a fost ziua lecturii. Deja, la clasa pregătitoare, au experiența lecturării mai multor cărți. Copiii au una pașaport de lectură, iar în pașaport aveau deja douăzeci de vize de călătorie prin lumea lecturilor.
Minunat! 20 de călătorii pe care le-au făcut singuri, reprezintă o performanță educativă, fără îndoială. I-am simțit foarte bine ancorați pe cei mici, mai ales atunci când le-al spus și eu o poveste și i-am rugat să-i găsească finalul. Și-au imaginat finaluri mai clare decât avea povestea lui Ianis Împărat ( Ianis este unul dintre elevii clasei , motiv pentru care am numit astfel povestea mea, de altfel o improvizație cu tâlc).
Sunt sigur, că până la întâlnirea cu cele două inimoase învățătoare, copiii au călătorit în lumea poveștilor cu bunicii, părinții și educatorii. Acum călătoresc singuri, fac drumuri de multe pagini și merg mereu pe cărări noi, iar modul în care le este dirijată lectura îi ajută să înțeleagă lumea în care trăim. Arta conducerii rubricii de noutăți dezvoltă le spiritul critic copiilor.
Suntem supuși unui bombardament informațional, iar mintea nu mai are timp să proceseze evitând riscul verdictelor superficiale. Fără capacitatea de a dialoga, de ști să pui întrebări și de a da răspunsuri, viitorul nu sună deloc bine. Ei bine, eu am văzut azi copii care aveau imaginație, care știau să poarte un dialog și care știau să pună întrebări. Și mai știau ceva: știau să povestească și să culeagă esențialul.

Cred că lectura bună poate salva multe minți! Citiți, citiți, citiți și va rămâne în minte și suflet ceea ce trebuie. Pașaportul de lectură este pașaport de viață bună!
Iar în încheierea textului meu de astăzi, scris după o oră a bucuriei printre copii, ce pot să mai spun decât să mulțumesc celor două doamne învățătoare Ionela Toth și Laura Gheorghe, pentru modul total în care se dedică elevilor, ajutându-i să cunoască lumea, prin lectură și prin întâlniri directe. Și le mai mulțumesc și pentru acest onorant mesaj:
După aproape o oră de curs și după o experiență lungă printre cadre didactice și elevi, post spune fără echivoc: sunteți pe mâni bune, copii! Curaj și perseverință! Părinții voștri au cu cine se mândri!