Un călător în vremi cu drum închis

Clar, nu este un moment bun să vorbești despre călătorii. După vreo  doi ani de călătorii supuse la tot felul de filtre, a venit un an în care o călătorie a devenit lovitură în bancă. Costurile de aici te leagă de glie, iar cele de dincolo îți taie curajul.

Totuși, călătoriile dezvoltă, ridică, iar cine călătorește face o treabă sănătoasă pentru sine, iar cine scrie bucură și pe alții.

Cum nu poți călători câți ți-ai dori, poți citi despre călătoriilor altor. Inițial nu am scris despre călătoriile mele și nici nu le-am făcut într-un mod programat, pentru că mi-am zis că au făcut-o alții. Am, în cele din urmă, constatat că nu s-a spus tot. Am mai constatat că relatările sunt atât de subiecte încânt e greu să găsești doi oameni care văd la fel și mai ales descriu la fel, ceea ce întâlnesc.

Deși par încremenite în timp, nici măcar orașele istorice nu rămân la fel. Treci, prinzi un instantaneu, te întorci și afli că hazardul și-a făcut treaba și a luat sau a mai pus ceva, poate un mic detaliu, însă din detalii se face viața.

De câteva zile călătoresc ghidat de un neurolog, de Arthur Kreindler. Medic și om de știință, mare personalitate a medicinii românești, pe lângă tratatele de neurologie, a scris și un volum de memorialistică, intitulat Călătorii – impresii și însemnări. 

Pe vremea când toate căile românilor spre alte țări din afara lagărului erau blocate, dr. Kreindler călătorea în interes de serviciu. Regimul i-a permis. Avea multe de spus și a spus în domeniul său de activitate.

A rămas în urmă o biografie bine conturată, care s-a stins foarte aproape de căderea regimului Comunist, regim ce pare-se nu l-a încurcat prea mult pe doctorul nostru călător.

I-am parcurs cu plăcere volumul, de altfel destul de subțire. Cartea cuprinde experiențele sale prin țările Vestului. Fără să facă uz de artă literară, descrie locuri și stări, iar în unele pagini devine ghid cultural.

I-am citit amintirile și le-am suprapus cu ale mele, acolo unde am avut. Nu se mai suprapuneau în totalitate, ceea ce mi-a demonstrat încă o dată cât de frumos este să călătorești și, dacă ai vreme, să povestești despre călătoriilor tale.

Amintirile de călătorie ale doctorului Kreindler sunt cu atât mai interesante cu cât m-a făcut să simt că am trăit împreună o experiență interzisă până în 1989.

Cine are timp și găsește cartea la anticari poate arunca un ochi pe poveștile de călătorie ale  neurochirurgului  nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și