Ciudat titlu, nu! Da, așa este. Dar dacă veți avea răbdare să citiți câte poate face un porc pentru binele unui om vă rog să citiți rândurile de mai jos:
Aruncăm foarte multă mâncare. Muncim să aruncăm. Supermarketul și coșurile lui imense, reclama obsedantă și teama că nu avem de ajuns, frică pe care o moștenim din comunism, de împinge la umplerea la refuz a coșurilor.
Mâncarea din supermarketuri e scumpă în România, mai scumpă decât în alte țări unde veniturile sunt mai mari. Aruncăm o parte din munca noastră la gunoi, pentru că mereu cumpărăm mai mult decât ne trebuie.
În timp cei noi umplem tomberoanele de nu poți trece vara pe lângă ele, milioane de oameni suferă de foame. E adevărat, prin economia noastră alimentară nu le rezolvăm problema. Putem însă salva o parte din banii pe care-i aruncăm la gunoi împreună cu surplusul de mâncare, fiind mai raționali atunci când mergem la cumpărături. Dar dacă totuși nu reușim, poate că ar trebui să avem un debușeu. Trebuie să fie cineva care crește în apropiere păsări sau un porc. În loc să mâncăm mai mult decât avem nevoie, sau să aruncăm ce ne prisosește, mai bine dăm surplusul către o gospodărie, sau către propria gospodărie.
Din produsele uneori îndoielnice calitativ pe care le cumpărăm, putem obține un produs proaspăt, bun, gratuit.
Și mai putem face ceva gospodărindu-ne astfel: putem protesta! Da, putem lupta contra monopolului alimentar impus de marile companii străine, din produsele cărora ne hrănim atunci când ne aprovizionăm din supermarketuri. Le provocăm o pierdere lor și un câștig nouă, având totodată satisfacția că suntem producători.
Sigur, veți spune că nu e prea legal să dăm resturile alimentare animalelor. Evident, doar nu vă așteptați să fie încurajată gospodăria individuală! Fiți însă siguri că animalele nu vă vor turna autorităților, căci nu sunt oameni.
În fine, poate fi se pare tema articolului banală. Totuși încercați! Vă spune eu care produc pentru familie, apropiați, chiar și pentru cei care doresc să cumpere surplusul. Mă face fericit această îndeletnicire, iar din bucătărie rămân tot felul de părți din ceea ce folosim la gătit, pe care nu le poți pune în oală, dar pe care purcelul crescut pentru familie le adoră.