Ruptura dintre școală și viață

Am aruncat o privire peste noua propunere de revizuire a Planurilor-cadru din sistemul de învățământ.

Sigur, vorbim despre începutul unei dezbateri, ceea ce nu e rău. Problema cu care ne confruntăm este aceea că suntem precum un supermarket căruia de mult îi lipsesc anumite produse din stoc, iar acum, orice raport de vânzări nu le mai solicită, deși ele sunt necesare pe piață.

Practic, dezbaterea pleacă de la o școală care arată într-un anumit fel, dar nu avem imaginea unei școli care ar putea arăta și altfel.

În concret, trebuie să recunoaștem că școala actuală este destul de departe de viața reală. Nu ne pregătește decât intelectual, în măsura în care nu fentăm și la acest capitol.

Școala nu mai poate fi una care trântește talerul balanței spre teorie. Avem nevoie să fim pregătiți pentru viață, mai ales în contextul în care părinții sunt atât de ocupați cu munca lor, încât lasă instrucția și educația pe seama școlii.

Apoi, chiar și între disciplinele teoretice trebuie să existe un echilibru. Nu putem aluneca doar spre direcția pregătirii pentru examene, așa cum învățământul tehnologic nu poate merge doar pe ideea că e suficient să-i formeze pe tineri pentru o meserie. Acest lucru este acum insuficient, deoarece nomenclatorul meseriilor este mai volatil ca niciodată.

În concluzie, pe lângă cultura clasică, pe lângă materiile considerate de bază la toate examenele, școala trebuie să-l ajute pe elev să-și descopere creativitatea, pentru că ea va fi rețeta succesului profesional pe viitor. Trebuie să-l învețe geografie și din perspectiva unui viitor călător prin lume, să-l învețe istorie atât din perspectivă identitară, cât și internațională, să-l învețe filosofie pentru a-i stimula gândirea critică, vitală pentru o bună înțelegere a societății etc.

De asemenea, nu trebuie uitată educația pentru sănătate, care trebuie să aibă legătură cu sportul – o disciplină vitală pentru ziua de mâine a fiecăruia. Nu trebuie ignorată nici educația financiară. Fiecare copil trebuie să aibă noțiuni economice cât mai clare, altfel va avea dificultăți majore într-o societate dirijată de bani și mecanisme reglate de bani. Insist, de asemenea, pe dezvoltarea abilităților practice, precum gătitul, bunele maniere și organizarea timpului, a camerei, a vieții în general.

Nu știm mai nimic despre viitor. Știm sigur doar că va veni. Iar pentru a fi pregătiți, trebuie să înțelegem acum pe ce lume trăim. Pentru a înțelege, este vital să ne exersăm creierul, dar și să știm să trecem strada, să știm să dăm mâna, să știm cum să mâncăm și ce să mâncăm, să avem o formă fizică bună, să știm ce să facem cu banii, să știm să evaluăm critic persoanele din jurul nostru, să avem curajul să facem alegeri, să cunoaștem structurile funcționale ale statului și relațiile pe care trebuie să le avem cu acestea etc.

Nu știu de ce, dar cu cât viitorul pare mai greu de prezis, cu atât simt că trebuie să așezăm școala tot mai aproape de viața reală, nu de… academie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like