În lumea valorii

În fiecare an, plenul Consiliului Local validează prin vot personalități care devin, spre cinstea urbei, cetățeni de onoare, intrând în corpul select al modelelor prezentului și viitorului. Sunt valori care individualizează Buzăul, ambasadorii acestui oraș în lume, în prezent și în viitor.

Fiecare profesie are elitele sale, valori locale ce personalizează comunitatea în care trăim.

Pe vremea când eram inspector general adjunct, la Inspectoratul Școlar Județean Buzău, aveam permanent sentimentul unei recunoștințe profunde pentru șansa de a fi la vârful unui sistem care are valori autentice.

Cum să nu  simți că lucrezi într-un spațiu al valorii atunci când știi că o personalitate de talia domnului profesor Bogdan Enescu se dedică cu atâta fidelitate învățământului local?

Într-un interviu acordat unui cotidian național, profesorul Bogdan Enescu răspundea: „Am preferat să mă întorc la Buzău, pentru că aici mă simt eu cel mai bine. Am avut oferte din multe țări, dar le-am refuzat”.

Este suficientă doar această afirmație, este suficient doar acest argument, pentru a-l invita pe domnul profesor Bogdan Enescu să devină, în anul 2012, cetățean de onoare al Municipiului Buzău și, de ce nu?, și „Omul anului”. Logica firescului impune ca unul dintre marii noștri logicieni, o personalitate științifică cu o cultură complexă și de o modestie desăvârșită să ne înnobileze cu acceptul său. Domnia sa este o paradigmă, un model, ”o unitate de măsură” a modului în care trebuie îmbinate  cetățenia și onorabilitatea.

Președinția României ne-a luat-o înainte și, în anul 2000, l-a decorat cu „Ordinul Steaua României în grad de cavaler”.

Loturile olimpice ale Statelor Unite, Ungariei, Moldovei sau Pakistanului îi solicită serviciile, iar domnia-sa rămâne aici, lângă noi, luminându-i pe cei care iubesc matematica și dând un exemplu aristocratic de moralitate și eleganță, aducând medalii de la competițiile internaționale la care participă cu elevii, așa cum le-a cules și în timpul anilor săi de școală.

Invitat și râvnit de toate marile universități americane, domnul profesor Bogdan Enescu trebuie cinstit pe măsura valorii sale și la Buzău.

 

 Paul NEGOIȚĂ

http://www.opiniabuzau.ro/index.php/component/content/article?id=10315

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și