Omisiuni locale (I)

E cumplit de greu să ai oaspeţi la Buzău, iar şi mai greu este să poposeşti ca simplu vizitator, ca turist într-un oraş despre care ai putea afla multe, dacă ai şi avea de unde. Situat relativ aproape de Bucureşti, în drumul spre Moldova sau spre Dunărea de Jos, Buzăul devine inevitabil un „obstacol” în calea trecătorilor. Privit din depărtare, nu pare altceva decât un oraş amprentat de perioada anterioară anilor ‘90. La această politică edilitară, practic nu au crescut decât apendici sau excrescenţe firave ori solide, fără a personifica, cumva, timpul ce pare că se scurge în van acum. Imaginea de sus a Buzăului, cu mici excepţii, este una risipită, dezordonată, de multe ori întâmplătoare, precum camera unui copil împrăştiat. Semne de organizare edilitară actuală se găsesc rar. În rest… hazard.

Terestru, în tranzit, singurul „edificiu” care  marchează ochiul trecătorului este McDonald’s–ul, bine semnalizat – căruia i se adaugă şi câteva supermarketuri la ieşire -, dar din acestea are toată lumea. Excepţie face doar faptul că, prin altă parte, ultimele sunt plasate la o distanţă de protecţie comercială igienică faţă de oraş, pentru a putea înlesni şi traiul micilor comercianţi locali, care chiar alimentează bugetul aici.

Eventualul turist nu este ajutat să găsească repere istorice nici de pauzele create de semafoarele bulevardului principal ce tranzitează municipiul, Unirii, care au un ritm local, funcţionând aproape pe cont propriu; şi nici de promenada anuală a utilajelor de asfaltare, intrate în campanie, care-i încurcă tranzitul. Nimic nu îl ajută! Niciun indicator cu fundal maro care să dirijeze privirea sau calea la ceva care răsare din alt timp şi merită atenţia trecătorului. Drumul de tranzit nu este altceva decât un culoar de evacuare spre Focşani, aceasta în cazul în care trecătorul nu preferă varianta centurii municipiului, unde, printre altele, ar putea să asiste la trecerea curajoasă, peste nişte dale de beton,  a vreunui cortegiu mortuar, la intersecţia nesemaforizată cu Strada Veteranilor sau să-şi pună zdravăn la contribuţie inteligenţa rutieră sau norocul pentru a nimeri artera potrivită, dacă ajunge în zona „crepusculară” de sub podul de la intersecţia cu o altă arteră vitală de comunicare – strada Transilvaniei.

Păcat că un oraş în care sunt atâtea vestigii frumoase, vizitatorul e pedepsit să umble „buimac”. Aşa… poate ia aminte să nu mai treacă!

Buzăul turistic pare o utopie. Şi, totuşi, câţiva oameni de afaceri au ridicat hoteluri de  foarte bun gust. Plătesc impozitele locale, au clienţi mai mult sau mai puţin întâmplători, însă, în mod cert au nevoie de o strategie locală de promovare a punctelor de interes. Nici  în primărie, nici într-un alt spaţiu public nu există un centru de informare turistică. Nicio comisie din Consiliul Local Buzău nu are ca sarcină turismul şi promovarea obiectivelor din municipiu. O deficienţă care trebuie corectată din respect pentru trecutul ce nu a fost cu totul distrus, pentru investitorii locali, pentru cetăţeni şi pentru oaspeţi. Se impune apariţia unui centru de informare, dotat cu materiale de promovare bine făcute, bine sintetizate, traduse în diverse limbi, precum şi crearea unor trasee turistice uşor de urmat, care să faciliteze vizitarea, într-un timp bine definit, a Buzăului istoric. Chiar dacă, până în momentul de faţă,  strada Cuza Vodă nu a devenit o arteră pietonală, pavată, cu iz arhaic, cu muzicanţi şi terase, aşa cum întâlneşti în alte oraşe, sau Hala Obor, ridicată în timpul primarului Nicu Constantinescu, nu poate fi valorificată turistic, Bulevardul Nicolae Bălcescu nu este amenajat ca unul de promenadă, pavelele fiind puse la intrările în blocuri şi nu în „zona de plimbare”, iar Palatul Comunal, edificiu realizat în timpul aceluiaşi primar, nu este introdus într-un circuit turistic, nici măcar turnul său, care ar putea face deliciul iubitorilor de imagini sau fotografii panoramice, Buzăul, oraşul nostru, are valori istorice importante.

Paul NEGOIŢĂ

http://www.opiniabuzau.ro/index.php/component/content/article?id=4856

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și