Medicamentul – negocierea nenegociabilului

Cel mai mare privilegiu al unui profesionist este să-și poată exercita în mod liber profesia. Cum a devenit libertatea profesională un privilegiu și nu un fapt de la sine înțeles? Din păcate, piața dictează, chiar și acolo unde regulile comerțului trebuie să funcționeze adiacent, nu frontal.

Unul dintre domeniile răvășite de comerțul sălbatic este cel cu medicamente. Activitatea de comerț cu medicamente este o junglă în care, dozajul dintre regulile pieței și intervenția profesioniștilor este aproape inexistent. Interesul comercial subjugă pe zice ce trece dreptul la libertate profesională a celor care lucrează în farmacii, iar cel mai afectat este farmacistul și, evident, odată cu el, pacientul.

Da, fiecare poate deveni din pacient, victimă, atunci când practicile din anumite farmacii sunt doar comerciale, când pacientul nu este decât un consumator, iar farmacistul este evaluat profesional după numărul de produse vândute sau după suma de pe bonul de casă. Este crunt să știi că, ajuns de nevoie în farmacie, împins de o reclamă agresivă, poți fi ținta unui proces de vânzare și nu a unui act terapeutic. Medicamentele nu sunt, totuși, produse de larg consum, care pot fi împinse spre gura clientului, dator să facă industria să trăiască. Înghițirea aiurea de medicamente are rezultate deloc cuminți.

Am văzut, cu câteva zile în urmă, că s-a mai intervenit pe ici, pe acolo, la legea farmaciei. Intervenții utile, dar care nu modifică fondul problemei. Farmacia rămâne, sau chiar se profilează ca un magazin de medicamente. Fondul chestiunii este neatins, iar farmacistul, în calitatea lui de profesionist, va deveni tot mai afectat de izul comercial al domeniului.

 

citește mai departe:sanatateabuzoiana.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și