Amintiri de sub obroc – Pietroasele

Buzăul este un județ minunat. Este Romania în miniatură. Iubesc acest județ și îi cunosc haina fiecărui anotimp. Fiecare loc are farmecul lui, istoria lui, darul lui pentru cei care-i caută trecutul.

Una dintre localitățile care au un farmec aparte este Pietroasele. Sunt puține locuri în țara ca Pietroasele. Peisajul este fascinant. Straturile succesive de civilizație sunt dovada magnetismului locurilor. Timp de șase milenii piatra a simțit viața umană. Să vezi Pietroasele și apoi…îți vine să-l revezi.

Pietroasele – un loc și trei nume

Cloșca cu puii de aur, vinul de Pietroasele și castrul roman datând din vremea împăratului Constantin cel Mare sunt embleme ale zonei, cunoscute peste tot în țară, chiar și în lume.

Cloșca cu pui de aur, cel mai spectaculos tezaur al României și chiar al lumii (până la descoperirea tezaurului lui Tutankamon), a fost descoperită de către doi localnici care scoteau piatră pentru construirea vechii clădiri a Seminarului Teologic de la Buzău, în anul 1837.

Tezaurul de la Pietroasele a avut un parcurs greu, la fel de încifrat, precum i-a fost originea. Cumpărat, vândut, descompletat, expus în expoziții internaționale,  furat de…un seminarist, așezat în siguranță la Ruși în timpul Primului Război Mondial…marea descoperire spune multe despre istoria și bogăția locurilor.

Abia în anul 1956 este readus în țară.

Din 1971, tezaurul este expus la Muzeul Național de Istorie a României din București. Este compus din 12 piese, cu o greutate totală de 19, 820 kg de aur. Tezaurul a primit numele de „Cloșca cu puii de aur” datorită fibulelor în formă de pasăre. Tezaurul a poposit de curând și la Buzău, pentru a le reaminti buzoienilor despre trecutul lor.

Evident, o asemenea descoperire geografică nu putea să lase în amorțire nici lumea științifică și nici aventurierii. Dacă aventurierii și-au cam irosit timpul, arheologii, au dat la iveală vestigii impresionante, care nu mai vorbeau despre regele got Athanaric, de la care se pare că provine tezaurul, ci despre romanii împăratului Constantin. De castrul roman și de terme de care au dispus soldații Legiunii a XI-a Claudia, care avea baza la Durostorum. Piatra, locul și timpul unesc istoria cu prezentul, în care, locuitorii din Pietroasele au scos tezaure din piatră, piatra din castru pentru case și astăzi…scot vin din piatră.

Pietroasele este o zonă viticolă renumită, datorită solului propice și expunerii la soare a colinelor. Gospodarii zonei au valorificat aceste atuuri, iar tradiția cultivării viței de vie, care cu siguranță i-a bucurat pe goți, romani și români, a fost preluată și făcută brand de către Stațiunea Viticolă Pietroasele. Multe întreprinderi similare au dispărut, stațiunea s-a păstrat, este bine întreținută, are valoare de cercetare și face vin bun. Trebuie încercat!

Așadar, tezaurul, castrul și vinul sunt trei mărci locale, în fapt simboluri ale existenței, tezaurul reprezentând căutarea, castrul căminul și vinul…bucuria.

Pietroasele astăzi

Cu o administrație prietenoasă, condusă de foarte activul primar Cornel Enache, cu un centru viu, cu oameni harnici, localitatea te încântă. Mergi pe stradă și întâlnești oameni zâmbind. E dimineață, deci nu vinul este pricina, ci mulțumirea lor cu ceea ce sunt, cu viața pe care o duc. Un antreprenor local a construit un adevărat complex, Orizont. Serios și întreprinzător, a susținut statutul satului Pietroasele, al zonei pietrei.

Ce să mai spun de Părintele Alexandru?! Un om…de acolo. De-al locului. Jovial, popular, generos, dornic să-și ajute semenii. Domnul să-l aibă în pază!

Revenind de la oameni la locuri, vizitatorul poate vedea și modul în care eroii locali, care au murit pentru țară, sunt respectați. Ultimul simbol scos în evidență al localității este Monumentul eroilor din centrul comunei. Centenarul Marii Uniri a dat prilej edilului să amenajeze zona. Reamenajarea ansamblului monumentului îl face acum unic.

Farmacia Iris Pietroasele

Când am ajuns la Pietroasele irișii erau înfloriți. Pâlcuri alb-violete colorau spațiile verzi. Am hotărât pe loc: Irisul nu mai poate lipsi de aici. Chiar dacă investițiile companiei vizau cu predilecție zona urbană, Pietroasele reprezintă un loc aparte. Nu-l puteam ocoli. Ne-am decis, am investit, iar acum Farmacia Iris parcă face parte din ansamblul central alcătuit din Monumentul Eroilor, parcarea modern construită și Primăria construită și întreținută cu multă grijă. Sigur, concurența de jos nu ne-a privit cu ochi buni. Ba chiar a încercat să ne elimine prin jocuri mârșave, dar oamenii ne-au îndrăgit și astfel, Iris, a devenit și la Pietroasele standardul de calitate al serviciilor farmaceutice, motiv pentru care am investit în amenajarea unui spațiu modern și le suntem recunoscători tuturor celor care cred în noi.

Paul Iulius Negoiță

în revista Iris Magazin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și