În urmă cu zece ani, editura noastră avea privilegiul să aducă pe masa cititorilor prima ediție a lucrării Blăjani – file de monografie.
Anul acesta, datorită muncii domnului profesor Gheorghe Udrea, iubitorii de istorie, mai ales cei care sunt legați direct de frumoasele meleaguri ale Blăjanilor, au posibilitatea să pătrundă în istoria locurilor, lecturând o nouă ediție, revizuită și completată cu noile evenimente, deloc puține.
Această reeditare a beneficiat de un timp de reflecție important, pe care autorul l-a dedicat completării cu noi informații. Meticulozitatea și cultura domnului profesor, au făcut posibil să dăm tiparului cea mai bună lucrare monografică apărută la Buzău, în ultimii 50 de ani.
În urmă cu zece ani, în prefața volumului, încercam să ascund în spatele artei cuvântului, faptul că localitatea Blăjani alunecă mai mult spre istorie decât spre viitor. Aveam oarece speranțe, dar destul de rezervate, în ceea ce privește evoluția satului. Priveam monografia ca pe un proces-verbal, care notează stări și fapte ce dădeau impresia că istoria obosise la Blăjani. Locuitorii plecau, rânduri-rânduri, casele plângeau, gardurile picau…
Ei bine, nu a devenit între timp o grădină a tinereții, dar astăzi Blăjani are viitor.
Efortul autorităților este magistral. Căderea abruptă s-a oprit. Se trăiește în concret, se trăiește în prezent, dar cu indicatorul întors spre viitor.
Oamenii și-au făcut treaba, iar confortul atinge limite la care mulți, printre care mă număr și eu, nici nu gândeam.
Deci, cei zece ani au fost bogați. Deceniul parcurs reprezintă pornirea spre o altă soartă a localității. Efectul urbanizării se vede. Casele au căpătat optimism, gardurile au început să stea țepene, traficul a devenit facil, fii satului privesc cu alți ochi relația cu locul natal.
Îmbinarea eforturilor edilitare cu cele culturale este parte dintr-o strategie care poate atrage atenția către aceste locuri frumoase. Dacă în trecut nu mi-aș fi sfătuit nici dușmanii să vină la Blăjani, chiar și în vizită, astăzi îndemn pe oricine dorește să găsească viață patriarhală, în condiții civilizate, să se așeze aici. Nu există loc la distanță mai apropiată de oraș, care să merite mai mult să fie locuit. Blăjani este o oază de pace pentru suflet și un dar pentru vigoarea trupului. Este un spațiu bun, vechi, peste care timpul a trecut frumos. Răsfoirea filelor de monografie, vă va convinge că ceea ce am afirmat are temei.
Felicitări autorităților locale și domnului profesor Gheorghe Udrea, pentru acest dar cultural neprețuit, Blăjani – file de monografie, oferit celor care doresc să se întoarcă de tot sau doar cu gândul, ori să se așeze în locul unde istoria are ce spune, iar prezentul are ce arăta.
Înscris în cursa pentru viitor, oferind condiții de viață decente, Blăjani are atuuri importante pentru a învinge. Natura, istoria și tradiția sunt argumente care fac diferența.
Spre viitor, deci!
Blăjani, 6 decembrie 2019
2 comments
Efectul urbanizării se vede. ??? Nu există loc la distanță mai apropiată de oraș, care să merite mai mult să fie locuit. Blăjani este o oază de pace pentru suflet și un dar pentru vigoarea trupului. ???
Natura, istoria și tradiția sunt argumente care fac diferența.??? BOALA GREA TRAIUL IN EPOCA LOZINCILOR !!! Toata viata ii urmareste pe nostalgicii depasirii planului cincinal !
Așa văd eu lucrurile