Anul familiei

În acest an ne îndreptăm atenția mai mult decât altă dată spre teme precum viața de familie, botezul și cununia, aflându-ne în anul pe care Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat drept ‘Anul Familiei, al Botezului și al Tainei Sfintei Cununii’. Lămuriri referitoare la Taina Botezului își găsesc răspunsul în interviul acordat „Ziarului Lumina” de părintele Paul Negoiță, slujitor la Biserica ‘Sfântul Apostol Andrei’ din Buzău și profesor de religie la Liceul de Artă din același municipiu.

Părinte profesor Paul Negoiță, vă rog să ne spuneți la ce se referă sintagma ‘Un domn, o credință, un botez’?

În primul rând, aș dori să vă spun că inițiativa Sfântului Sinod de a desemna anul 2011 ‘Anul Familiei, al Botezului și al Tainei Sfintei Cununii’ este un act binecuvântat. 2011 este anul uneia dintre cele mai profunde realități de care societatea contemporană are nevoie, familia, microcosmos al societății, fundament al acesteia, iar creștinismul oferă un model experiat de secole al unei familii binecuvântate de Dumnezeu, în care dragostea soților, respectul și încrederea reciprocă, nașterea de prunci dau trăinicie, creează un mediu afectiv, dau stabilitatea întregului corp social, având ca model al unității legătura dintre Hristos Domnul și Biserica Sa. Revenind la întrebarea dumneavoastră privitoare la sintagma ‘Un domn, o credință, un botez’ și la semnificația acesteia, fără îndoială, din punct de vedere logic, atunci când vorbim despre botez, trebuie să fie cea dintâi. Trebuie lămurit un aspect esențial al Sfintei Taine a Botezului – Unitatea. Botezul nu poate fi decât unul singur, el are caracter indelebil, cu efecte de neșters, nu poate fi repetat, așa cum precizează canonul 47 apostolic, fiind ‘unul’, așa cum îl definește can. 1 Cartagena.

mai departe în basilica.rohttp://basilica.ro/botezul-este-poarta-de-intrare-in-crestinism-interviu-cu-pr-prof-dr-paul-negoita/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și