Clipe de răgaz – Înălțarea Domnului și înălțarea noastră

Pe tot parcursul anului Bisericesc viața Domnului curge din evanghelii împreună cu a noastră. Suntem trecători pe aici, dar Evanghelia rămâne mereu proaspătă. Sărbătorile sunt veșnic la fel. Înălțarea Domnului de anul acesta este înălțarea noastră, dar și a înaintașilor noștri, și cu siguranță și a urmașilor. Au fost sisteme de gândire sau politice care susțineau cu forță că Religia v-a dispărea sau că Dumnezeu a murit.

     Dumnezeu , însă, este viu, este la fel de viu în veci. Doar noi, cei care ni-l imaginăm mort suntem lipsiți de cunoașterea adevărului, de viață duhovnicească.

Așadar, e rândul nostru să sărbătorim Înălțarea. Nu este prima dată și ne rugăm Domnului să ne țină pentru a-I fi alături din lumea aceasta și la vremurile ce vor veni.

La patruzeci de zile după Nașterea Domnului I-am sărbătorit întâmpinarea, aducerea Lui la Biserica de la  Ierusalim; la patruzeci de zile de la Înviere sărbătorim despărțirea de Domnul cel venit la noi smerit, pentru a fi asemenea nouă. Domnul se ridică la Ceruri și ne făgăduiește venirea Duhului.

     Întreaga viață pământească a Domnului reprezintă pentru inima noastră fapte și minuni, iar pentru mintea noastră daruri de preț. Orice moment al vieții Domnului reprezintă o bucurie a vieții noastre.

Așadar, acum la zi de mare praznic, avem încă un motiv de cugetare la marea minune a Întrupării pe care Dumnezeu a făcut-o pentru noi. Ce frumos glăsuiește cântarea de la Înălțare: Plinind rânduiala cea pentru noi și cele de pe pământ unindu-le cu cele cerești ti-ai înălțat întru unire, Hristoase Dumnezeul nostru…

     După multe proorocii și îndelungi așteptări Domnul a sălășluit între noi. Lucrurile dumnezeiești nu sunt precum cele omenești. Dimensiunea timpului pentru Dumnezeu cel veșnic este alta decât I-o măsurăm noi. La plinirea vremii Domnul a venit, unind cele cerești cu cele pământești, așa cum cântăm de Înălțare.

     Apoi, întreaga viață a lui Iisus a fost o bună rânduială dăruită nouă. De la ieslea din Bethleem până la mormânt și de Înviere la Înălțarea Lui de pe Muntele Măslinilor tot ce a făcut Domnul pentru noi și pentru a noastră mântuire a făcut.

În greu păcat era afundat omul. Singur nu putea scăpa de sub jugul lui. Omenirea ascultase atâtea glasuri de profeți, însă Darul nu-l primise. Prin Întrupare a trecut umbra legii și darul a venit.

     Acest dar a venit pentru noi oamenii. Eram în robia păcatului și singuri nu ne puteam izbăvi sufletul. A trebuit să primim ajutor divin, iar acum , la capăt de misiune în trup, se întoarce în slavă în sânurile Tatălui.

     Așadar, o viață trăită cu har se încheie prin înălțare. Domnul, cel care a viețuit printre noi, care a suferit durerea pe Muntele Măslinilor, care cu smerenie a acceptat jertfa spunând: însă nu precum voiesc eu, ci precum tu voiești, care ne-a învățat, vindecat și mângâiat, se înalță ceruri, nu pentru a ne părăsi, ci pentru a ne întâmpina. Pentru noi și pentru a noastră mânuire a venit!  Cum își poate imagina cineva că Domnu, cel care din dragoste a venit pe pământ ar înceta să ne iubească?! Nu! Domnul ne iubește, iar Înălțarea Sa este înălțarea sufletelor noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și