Puțin umor, ceva cenzură și multă cultură

 

“Unde vei afla niște lunecături…cu bună inimă indireptează și nu ne pune ponos….că, pre cât am putut, cu nevoință am lucrat.”

Aceste cuvinte aparțin lui Mitrofan, Episcopul Buzăului, unul dintre marii cărturari români, care prin talantul său de versificator și traducător și prin munca lui de corector și tipograf. s-a înnobilat pe sine, biserica și limba noastră strămoșească.

Episcopia Buzăului a fost mereu lumină. A răspândit cultură și învățătură. Profesorii străluciți și editori, precum Gavriil Munteanu sau Dionisie Romano au marcat istoria culturii.

Deși nu a existat decât în răgazuri scurte tipografie la Episcopie, preocupările culturale au fost permanente. Deoarece, despre cultura și tiparul de la Episcopie s-a scris bine – părintele Gabriel Cocora are marele merit -, despre anii comunismului, în care cenzura încerca să înăbușe orice urmă de libertate de orice fel, nu s-a scris mare lucru.

Eforturile acelor ani le-am simțit acasă, la tatăl meu, care își asumase sarcina sprijinirii renașterii tradiției editoriale locale.

Erau vremuri grele, cenzura era strictă, numărul mașinilor de scris bine controlat, iar hârtia tipografică se obținea greu, chiar foarte greu. Nici tipografiile nu erau prea ușor de găsit.

În acest context, să reușești să editezi un periodic la o  Episcopie de Provincie, sau să pui o editură în lucrare, era o performanță greu de atins. Dibăcia lui Mitrofan era să tălmăcească și să construiască slovele, pentru a le oferea celor care știau carte. Măiestria în vremea comuniștilor era să poți deortosi texte,  astfel încât să transmită mesajul, fără să zgârie vigilența cenzorilor. O greșeală putea bloca activitatea. Aveau comuniștii metode să te facă să nu mai faci. Nu neapărat constrângerea. Te tăiau de la porția de hârtie, iar scrisul rămânea în aer.

Publicațiile au avut și au darul de a oferi mai mult decât file și idei. În jurul lor se creează emulație. Sunt spirite care se ridică. Sunt minți care confirmă. Sunt daruri care capătă formă văzută. Sunt personalități care dăruiesc și se dăruiesc. Valoric, locul unde apar publicații crește.

Între 1982 și 1989 la Episcopia Buzăului a existat o efervescență culturală. Evident, ea nu avea amploarea celei de astăzi, iar aparițiile editoriale nici nu se apropiau de calitatea grafică a celor actuale, dar apărea un periodic și au fost editate volume.

Periodicul se numea Îndrumător bisericesc misionar și patriotic, iar cărțile apărute au avut tematică istorică și omiletică.

Îndrumătorul a fost o creație inițială a Episcopului Antonie și a fost pus pe masa cititorilor în vremea Episcopului Epifanie, având apariție constantă, anuală, cu o singură excepție, când a apărut pe doi ani calendaristici, din cauza lipsei hârtiei pentru tipar.

Colaboratorii periodicului erau mari personalități culturale și religioase, de la Valeriu Anania, la profesorii de teologie. Tematica era teologică, istorică și culturală. Evident, Îndrumătorul și-a dat obolul său regimului. Fotografia lui Ceaușescu apare la început, fiind însă folosită titulatura de domn și nu de tovarăș. Nu lipsește nici mesajul omagial, pe care nu-l semnează episcopul, ci un preot.

Pe lângă Îndrumător, la Editura Episcopiei au apărut aproximativ 20 de titluri.  Numeric, nu pare a fi mult, însă numărul de pagini al fiecărui volum era semnificativ. Complexitatea aparițiilor era, de asemenea, o mare provocare. Corectori și tehnoredactori munceau pentru ca produsul să ajungă la tipar în forma cea mai bună. Nici fotografii sau artiștii de tot felul nu stăteau. Lucrările aveau imagini, astăzi cu valoare inestimabilă, iar cartea de muzică a părintelui Radu Antofie, a fost o mare provocare. Atât de mult s-a lucrat la ea, încât atunci când a ieșit caldă de sub tipar, a fost așezată în sicriu, pe mâinile reci ale părintelui, care era pe drumul marii treceri.

Fără mijloace moderne, munca de editare era o luptă sisifică. Nimic nu se făcea din mers. Totul trebuia reluat, asemenea textelor sacre, care la fiecare greșeală din manuscris, se rescriau integral, ștersăturile ne fiind admise, pentru a nu corci înțelesuri.

Dincolo de muncă, marele succes era să faci rost de hârtie, mai ales de hârtie dublu-cretată. Unele dintre cărți, spre bucuria ochiului, au hârtie de cea mai bună calitate. Sigur, nu era lesne și nici fără interpretări, să obții aprobare de la partid, pentru hârtie lucioasă. Dar, cu oarecare diplomație și …mângâiere a decidenților, se mai obțineau aprobări, chiar dacă, doar volumele de autor și omagiale ale Tovarășului, puteau avea hârtie de calitate superioară.

Sursa cea mai sigură de hârtie era fabrica de la Ghimbav. Odată intrat relațional pe această filieră, problema era oarecum rezolvată. Dacă sistemul de relații funcționa, autorii puteau lucra. Cărțile apăreau.

Având în vedere complexitatea și implicațiile chestiunii, ierarhii erau preocupați direct de problema hârtiei pentru tipar.

Și capacitatea de reacție trebuia să fie rapidă. Când prindeau breșa, cei de la Ghimbav anunțau și trebuia să te miști repede, în condițiile în care nu existau la centrele eparhiale mașini de transport mediu, cum sunt astăzi. Era un automobil de serviciu cu care se deplasa ierarhul și un camion pentru transportul de lumânări. Nici alte oferte nu erau și nici benzină la discreție. De aceea, a rămas de poveste o împrejurare care denotă râvnă fără pricepere sau zel dus la absurd.

Se povestește că într-una din zile, Episcopul se plimba cu ritm de seară pe aleea din fața porții centrale a Episcopiei.

Ostenit și transpirat, șontâcăind de la ceva bătături, intra prin marele portic administratorul Buruiană. Trăgea ca un animal de jug de un căruț ca pe vremuri, cu proțap, osie, două roți și grilaj de jur împrejur.

-De unde vii Buruiană? l-a  întrebat episcopul.

-Sărut mâna, preasfinția voastră, de la Ghimbav!

-De la Ghimbav?! Cum de la Ghimbav!!

-Da, de la Ghimbav! Am adus hârtie!

-Păi… cu ce ai fost la Ghimbav?

-Cu căruciorul, preasfințite.

-Cu căruciorul, la Ghimbav?! Tocmai acolo? Cine te-a trimis?

-Părintele Iulian…

Episcopul a plecat glonț să-l caute pe cel care îndrăznise să-l trimită pe bietul administrator pe jos, la Ghimbav. După câteva minunate de reproșuri, episcopul și preotul au realizat că nea Buruiană s-a ținut de șotii. Atunci când a fost chemat să i se de vestea că trebuie să meargă imediat să aducă hârtie, pentru că în sfârșit aveau un lot disponibil, administratorul a întrebat cu ce îi recomandă să meargă. Preotul, părându-i-se întrebarea fără rost, comparativ cu efortul de obținere a hârtiei…i-a răspuns glumind…mergi cu căruciorul…Buruiană a plecat cu vehiculul indicat la gară, nu la Brașov.

Cu mai mult sau mai puțin umor, istorioară de mai sus, reală, amintește de umilințele și eforturile făcute pentru ca flacăra culturii și lumina cărții să rămână aprinse la Buzău. Greutățile au trecut, cărțile au rămas. Astăzi sunt surse unice pentru istoria locală și dovada ostenelii unor autori, care, dornici să dea muncii lor chip de literă, au scris și au fost publicați și difuzați, spre satisfacția cititorilor.

 

Date personale: Mă numesc  Iulius-Paul Negoiţă și sunt fiul al preotului Iulian Negoiţă şi al Anicăi, de profesie economistă. M-am născut în comuna Vintilă-Vodă, la data de 19 iunie 1975 și sunt căsătorit cu Mirela, din anul 1997. Avem doi copii, Matei  și Andrei. Referințe studii: Am absolvit Seminarul Teologic „Kesarie Episcopul” din Buzău și sunt licențiat al Facultăților de Teologie ( Patriarhul Iusitian) și Farmacie (Carol Davila) Am urmat şi cursuri de formare în  Islanda, Cipru, Marea Britanie, Letonia  și  Germania. Am obținut, în 2002, titlul de doctor în Teologie la Universitatea  București. Vorbesc Engleză, Franceză, Spaniolă și am cunoștințe medii de Italiană și Rusă. La nivel de citit și tradus mă descurc și în Germană și Greacă. Activitate profesională: Domeniul ecleziastic: Sunt preot din anul 1997.  Întâi am fost  la Parohia Gherăseni și din 2002 sunt preot la Parohia Sfântul Apostol Andrei din Cartierul Micro 14 - Buzău. Am primit toate gradele onorifice până la cel de iconom stavrofor, iar în perioada 2010-2014 am fost judecător la Consistoriului Mitropolitan. Conform celor relatate în lucrarea 500 de personalități buzoiene. Cea mai importantă realizare pentru cariera de preot este considerată a fi contribuția la construirea ansamblul bisericesc din Cartierul Micro XIV, în centrul căruia se află Biserica „Sfântul Apostol Andrei”. Domeniul didactic: Am fost cadru didactic la Seminarul Teologic, Liceul de Artă și Colegiul Economic Buzău. Am funcționat la Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Am fost în echipa de conducere și în corpul de inspector. Am fost purtător de cuvânt al instituției, pe toată perioada activității, adică timp de 8 ani. Din 2010, am fost director la  Palatului Copiilor Buzău, Școala Postliceale Sanitare Buzău și Colegiul Nicolae Paulescu din Râmnicu Sărat. Domeniul  farmaceutic: Ca farmacist, activez, încă de la înființare, în cadrul lanțului independent de farmacii „Iris Pharm”. Activitate filantropice : Am acordat burse de studiu pentru elevi care au urmat cursuri universitare și postliceale în domeniul medical, premii literare și artistice în cadrul concursurilor de profil și am susținut ameliorarea situației materiale a unor familii sărace. De asemenea, am susținut financiar apariția cărților de debut ale unor autori tineri și lucrări ale unor scriitori consacrați. Am susținut financiar și apariția unor lucrări bilingve pentru comunitatea rromă. Activitate civică : Am candidat în două rânduri la Consiliul Local Buzău și am obținut două mandate de consilier independent (2008-2012; 2012-2016). Am fost președintele Comisiei de Cultură, Culte, Minorități, Sport, Sănătate şi Asistență Socială. Din poziția de independent, în anul 2012 am candidat pentru funcția de primar al Municipiului Buzău, clasându-se al doilea, după candidatul USL, obținând un procent de 30,5% din voturi, respectiv 17.404 voturi. Activitate publicistică: Sunt editor la Editura Omega, calitate în care am editat și tipărit la tipografia proprie un număr peste 500 de lucrări. Ca jurnalist am fost membru în comitetul de redacție, editorialist sau publicist la  Ziarul Lumina, Jurnalul National, Revista Teologică, Mousaios, Glasul Adevărului, Analele Buzăului, Opinia, Sănătatea Buzoiană, Cronica de Buzău, Educația creștină, Lacrima, Viața Buzăului, Șansa Buzoiană, Tezaur. Am fost realizator de emisiuni radio și televiziune. Sunt autor sau coautor al mai multor volume de eseuri, proză, spiritualitate, istorie, pamflet politic: 40 de rânduri, Marchitanii roșii, Prin grădina lui Ilf și Petrof, Monografia Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Comuna Gherăseni, Cuvânt spre Cer - antologie de poezie religioasă ( coautor), Prin spini, Lectura șoaptei, Pagini de istorie locală.  Afilieri:  Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bucureștii - Secția Proză. Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România - Filiala București Membru al Colegiului Farmaciștilor din România - Colegiul București Pasiuni Călătoriile, arta, creșterea animalelor și cultivarea plantelor.

Lasă un răspuns:

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Site Footer

Sliding Sidebar

Despre mine

Despre mine

Paul Iulius Negoita

Facebook