
Povestea noastră
Fiecare dintre noi are o profesie, are realizări și are pasiuni. Așa a apărut mica noastră fermă de familie, ca un rezultat al dragostei noastre pentru prietenii necuvântători.
Ca orice întreprindere, Capra roșie are istoria ei. Totul a început în copilărie, atunci când, la țară unde am crescut, prezența animăluțelor era o normalitate. Au venit anii în care ne-am dedicat exclusiv profesiei, iar la un moment dat, ne-am amintit că nu este important numai să trăiești, ci și cum trăiești. Este vital să știi ce mănânci, mai mult decât orice.
Așa că …ne-am inventariat patrimoniul și am pus bazele unei mici gospodării. A fost o întoarcere în timp și o nouă responsabilitate, deloc de neglijat. Dar, am pornit.
Din anul 2018 producția din gospodăria noastră a depășit necesarul de consum în casă și am hotărât să vindem o parte dintre produse.
Anul 2019 ne-a transformat în fermă. Solicitări tot mai multe și mai serioase ne-au determinat să investim în adăposturi, în baza de furajare și în genetica animalelor.
Ferma noastră este specializată acum, în special, în creșterea caprelor și fabricarea produselor din lapte capră.
Avem cele mai frumoase căprițe. Trei rase de capre populează ferma: rasa carpatină, rasa boer și rasa anglo-nubiană. Fiecare rasă are povestea ei.
Carpatinele le-am adus de la Blăjani și Scorțoasa. Nu sunt capre care să exceleze prin cantitate, însă calitatea laptelui este excelentă. Gustul trezește amintirile din copilărie, iar zburdălnicia lor amintește de texte din Creangă.
Caprele boer provin de la un crescător român, un profesor de la Mediaș, care din dragoste pentru animale, își dedică timpul creșterii și înmulțirii lor.
Rasa anglo-nubiană are exemplare cu valoare intrinsecă. Caprele din această rasă – denumită și regina laptelui -, sunt cosmopolite. O parte dintre exemplare au traversat toată Europa să ajungă în gospodăria noastră. Trecerea de la ramurile de măslin din Portugalia, la frunza de salcâm nu a fost ușoară. În prima iarnă, au avut nevoie de hăinuțe, deși condițiile din ferma noastră sunt extrem de bune. Deci, o poveste cu peripeții…Cel mai rapid s-au adaptat căprițele aduse din Cehia…
În fine, avem astăzi suficiente capre pentru a oferi prietenilor și celor care vor să consume un aliment sănătos, lapte de capră adevărat. Avem, de asemenea, exemplare care vor popula în viitor curțile celor care-și doresc să crească animale selecționate, provenite din părinți cu pedigree.
Produsele noastre standard sunt: laptele crud, brânza și zerul.
Anul 2020 reprezintă începutul funcționării liniei noastre proprii de fabricație, sub denumirea Biolact.
Cu toate că nu excludem tehnologia, sfatul nostru este: consumați lapte de capră crud, așa cum noi facem zilnic. E miraculos. De aceea, preferăm să aducem noi produsele la domiciliu, pentru a fi cu adevărat proaspete.
Cam aceasta este povestea reginelor fermei, în jurul cărora ferma noastră de familie a adunat și alte specii de păsări și animale.
Găinile și rațele, crescute ca la țară, reprezintă iarăși o sursă de hrană sănătoasă. Surplusul de ouă a adus bucurie celor care, pe lângă lapte, și-au dorit și alte alimente sănătoase.
Mica noastră fermă aduce bucurii ochiului. Câteva exemplare de fazani (auriu, roșu, imperial, etc.), de păuni, de rățuște mandarine, dar și de ponei, completează spectacolul vizual, construit de câteva specii de plante și pomi.
Hrana animăluțelor noastre provine, în mare parte din producția proprie. Solele de lucernă de la Banița și dealurile pline cu flori de la Blăjani, sunt principalele noastre surse. După cum știți, căprițele sunt extrem de pretențioase, când vine vorba de hrană. Sunt selective și curate. De aceea, laptele de capră este cel mai sănătos, iar ….capră bolnavă de cancer, nu veți vedea. Furajele folosite sunt netratate, unele intrând în categoria plantelor medicinale.
Deci, Capra roșie este o poveste. Să…gustăm împreună din această poveste!