Buzăul are primar știrist!

 

 

Am văzut tot felul de pasiuni. Microbiști, workaholici…chiar dependenți de citit, etc. Primarul de Buzău este dependent de buletinele de știri.

Atunci când a preluat mandatul și eu mi-am pus speranțe. Vorbea despre un audit. Vorbea cu vitejie despre lupta cu propriul partid, partid cu destule probleme de corupție.

Au fost vorbe. L-am văzut prezent pe primar inclusiv la mitingurile împotriva justiției, sau lăudându-l sistematic pe Ciolacu, un personaj care chiar dacă încearcă să-și schimbe imaginea, tot el este!

L-am apreciat la un moment dat pe Toma. Mi s-a părut că vrea să facă ceva. Am crezut că este chiar cu bună-credință în lupta pentru Compania de Apă. Ba l-am mai crezut, capabil să înțeleagă nevoile firmelor buzoiene.

Ei bine, m-am înșelat!

Cineva, care-l cunoștea bine, atunci când i-am spus că am așteptări, fiindcă a fost totuși om de afaceri mi-a răspuns sec: E înnebunit după laudă!

Se pare că acest viciu costă mult Buzăul, mai mult decât îi dă primarul Toma! Megalomania unor acțiuni, care în fond nu au adus un beneficiu real orașului, intră la capitolul pasiv financiar.

Obsesia că trebuie să se laude zilnic cu ceea ce are în fișa postului, este iarăși o tară. Tipul de știre că la Buzău este totul în premieră, că aici s-a inventat apa caldă, aerul, vântul, duce la ……râs nu la ideea performanței. Totul este o inaugurare la Buzău. Fie că e masă de tenis sau statuie, totul are cearceaf alb. Totul este o laudă de sine, pe banii buzoienilor.

Faptul că a început să se identifice cu Ciolacu nu e semn rău. Sigur, Ciolacu se descurcă la el în partid,  știe regulile combinațiilor, are dublă personalitate – obligatorie pentru a supraviețui în partidul făcut după calapodul Dragnea -, vorba nu are nici în clin nici în mânecă cu fapta, dar acestea sunt 0 pentru oameni. Din acest motiv, deși are o funcție mare în stat, nimeni nu-l respectă.

Domnule primar, vă înțeleg dorința de pune presiune pe opinia publică prin apariții obsesive… peste tot. Înțeleg spiritul partidului din care faceți parte, adică mințirea grosolană a alegătorilor, dar fiți convins că oamenii nu sunt curcani, cărora trebuie să le băgați pe gât ceea ce doriți. Repet, mult mai apreciat ați fi fost dacă nu cădeați în plasa laudei de sine excesive.

Da, e drept, un primar dacă nu se laudă singur, nu-l laudă nimeni. Dar nu de lauda plătită vă aduce un mandat, ci fapta cinstită, faptă despre care aud tot mai des că nu e deloc cinstită. Un primar bun e nevoie doar să facă ce trebuie făcut și votantul va vedea.

Stilul propagandistic de la Buzău vă e dăunător. Buzoianul nici nu are timp să vadă ce se face, când se face. Zgomotul insistent pe care-l faceți nu dă timp omului să observe, să analizeze, să decanteze. E o comunicare haotică, un film comentat de Ilie Dobre. Vorbele fug de mii de ori mai repede decât faptele.

Vreți să vă dau exemple în care nevoia de a prinde prim-planul a ars la buzunar buzoianul?!

Eu – și ca mine mulți alții – am fi fost apreciativi dacă nu ne tratați ca pe niște oameni care nu pricep mare lucru și trebuie să le spuneți mereu câte faceți din câte nu s-au făcut.

Noi, oamenii simpli, am fi fost mult mai dornici să vedem acțiuni eficiente și transparente.

Da, ați putea folosi presa locală să ne spuneți cât a costat fiecare inițiatică, care au fost criteriile de eficiență urmărite și care sunt beneficiile reale. Reale, nu imaginate!

Transparența costului pentru fiecare produs, pentru fiecare serviciu achiziționat de Primărie, vă aducea încredere. Așa sunteți considerat primarul scump. Transparența cheltuirii banilor e cheia unei administrații corecte pentru cetățean și a viitorului în libertate pentru un primar.

Decența recunoașterii faptului că sunteți plătit de comunitate și încărcat de demnitate și nu e nevoie să ne scoateți ochii zilnic cu cât de mult faceți pentru noi, ar trebuie să vă fie principiu de viață.

Dacă faceți ceva bun, noi chiar avem ochi să vedem!

Simularea colaborării cu firmele locale – în timp ce le-ați lovit în diverse moduri, mai ales pe cele comerciale -, este marele eșec al mandatului de primar. Aveți tăria să spuneți cât la sută din banii plătiți de buzoieni se întorc tot la ei? Vă mai amintiți campania electorală în care spuneați că și hârtia igienică o veți lua de la un buzoian?

Ei bine, dacă făceați așa, țineați cu buzoienii. Știți bine.

Ați fost om de afaceri important. Ați fost angajator. Chiar dacă acum sunteți angajat, nu uitați că o comunitate se poate baza pe firmele locale. Cei din afară vin și pleacă, cu bani cu tot. Cei de aici pot fi de mare folos, mai ales în timpul ce va veni.

Cei din anturajul dumneavoastră cred că banii intră patronului în buzunar. Am văzut din ce scriu pe rețelele de socializare. Dumneavoastră știți că o societate produce bani în primul rând pentru salariați și pentru stat. Orice produs consumat poate crea un nou loc de muncă sau poate mări un salariu. De ce nu v-ați ținut de cuvânt? Să nu-mi spuneți povești despre legile referitoare la achiziții, pentru că le știați și în campanie!

În fine, probabil veți pune armata de postaci pe mine, ca unică atitudine. Nu e rău. Așa cum dumneavoastră credeți că sunteți ceea ce sunteți datorită abuzului de publicitate și eu cred că stilul grobian al celor din administrația pesedistă, mi-a făcut bine. Oamenii au făcut diferența.

Am scris aceste rânduri nu ca pe o critică electorală, așa cum se vor grăbi să vă spună cei pe care-i aveți în jur. Un candidat nu va fi niciodată atât de blând.

Nu le-am scris să placă! Le-am scris pentru că sunt necesare buzoienilor, care deși nu au canale de comunicare plătite din bugetul local cum aveți dumneavoastră, au dreptul la cuvânt și la informare!

Ceea ce eu vă scriu, nu e doar vocea mea. Practica știrilor ține la un segment mic. Vă spun tot eu, care intru în contact cu oamenii altfel, decât o poate face un primar: nu sunteți iubit de oameni! Deloc! Pe unii i-ați obosit, alții v-au simțit că sunteți fals, jucând cu PSD-ul dar încercând să induceți ideea că sunteți pesedist bun, iar alți v-au simțit apetitul pentru banii publici. Un om al justiției, vorbind despre relația cu fostul dumneavoastră angajat, actualmente director la direcția financiară a Primăriei și despre anumite achiziții vă eticheta: primarul dăunător!

Atenție, chiar dacă eu nu am enumerat aici diverse aspecte ale activității și nu am dat cifre clare, din facturi, probabil contracandidații o vor face și nu cred că vreți să ieșiți din politică mai șifonat decât din afaceri!

Faceți pentru conștiința dumneavoastră de buzoian! Nu vă faceți iluzii că va sta posteritatea să decupeze ziare sau să recupereze baze de date și nici că din sufocarea jurnalelor de știri veți lua puncte electorale.  Nu fiți tot un Ciolacu!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și