Haideți in lumea lui Walt!

Cititul te pătrunde oricum ar fi. Biografiile sunt totuși mai mult decât lectura. Sunt viața! Una dintre biografiile care mi-au picat “in mâna” este cartea lui Bob Thomas, “ Walt Disney : An American Original”.
Un exercitiu lung, dar captivant! Walt Disney este dovada ca poți face o lume mai buna.
Nascut sarac, cu o familie mereu pusă in mișcare de lipsuri, Walt a reușit cu greu sa-și pună partilal minunata sa lume in imagini și in emoții. Sacrificii imense, riscuri financiare pe măsura, l-au măcinat. Nu părea a fi așa. Doar tutunul s-ar zice ca era aparentul prieten care l-a ucis in cele din urma. A murit de un cancer pulmonar, înainte de a reuși sa construiască un oraș al feeriei și de a schimba învățământul din temelii.
Isi dorea o școala fără note și bariere. O școala in care elevul sa se descopere.  Sa-și afle telul. Nu a fost și nu este așa, din pacate.
Deci merita povestea lui Walt, desenatorul talentat care deși nu a primit credit din partea tatălui sau, avand in vedere aparentele idei și preocupări neserioase a schimbat lumea.
Mai mereu dator la bănci, meru in crize financiare a crezut in forța lui de a schimba lumea. I-a fost dificila munca pana a găsit stabilizatorul de culoare care a dat viața imaginilor, după totul a devenit o joaca. Nu amintesc zecile de personaje sau scenarii scrise, nici relațiile interesante cu publicitatea vremii, sau capacitatea de a înțelege psihologia umană. As știrbi din fascinația unei carti care te duce prin frumusetea relațiilor de familie – relația cu proprii copii e minunata -, prin arta marketingului, prin viața unui revoluționar adevărat. Nu Che Guevara a fost revoluționar, ci Walt, care împreuna cu fratele lui cel pragmatic Roy, au rupt o parte din lume pentru cei care doresc sa se bucure.

Eu m-am bucurat la întâlnirea cu fiecare personaj al lui Walt, cu firile lor complexe – povestea din spatele apariției lui Pinochio, așa cum este relatata in carte, e plină de sens -, iar biografia m-a scos ore bune din lumea măruntă, de uzura. Am terminat cartea și încep sa-i aud și eu tusea tabacica după care îl cunoșteau colaboratorii, alături de care muncea cot la cot, zile și nopți, sa dea viața personajelor care trăiau in el și se cereau eliberate pe scena.
Haideti in lumea lui Walt!

Matei Negoita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și