
Nici nu a început școala hibrid, sau … discontinuu… și am ceva nostalgii. Învățământul teoretic universitar se pretează bine formei online. Despre partea practica, nu discutam, evident presupune prezenta fizica.
Oricum, timpul petrecut in trafic, sau altcumva, pe la câte un curs care nu se mai termina, l-am alocat lecturii. Calitatea cursurilor online a fost superioară, in destule cazuri, modului anterior de predare.
Vedem ce va fi, mai ales la Medicina. Pana atunci rămâne umorul din acest Septembrie și plăcerea de a povesti câte ceva despre cărțile pe care le-am citit in ultima vreme.
De ce umor de Septembrie? Pai văd niște politicieni atât de agresivi susținătorii ai școlii clasice, deși după cuvinte par a fi din lumea celor care nu cuvânta.
Uitați cum ei, tocmai ei, care habar nu au cu cine au fost colegi de școala, ard de dragul școlii. Genii târzii.
Dar sa revenim la cărțile noastre. O carte scurta și simpla care merita citită este: Nikola Tesla: Imagination and the Man That Invented the 20th Century, autor: Sean Patrik.
Mica incursiune biografică pătrunde in viața și chinul unui grniu: Nikola Tesla.
Plecat din Balcani spre visul american, Tesla a murit singur și sarac, însă nu înainte sa schimbe lumea. Printre altele, este parintele a ceea ce noi numim astăzi wireless.
Lucra și avea idei geniale pe care cu ai lui nu le putea pune in practica. Purta in el prototipul multor inventii. Le afirma cu tărie, dar nu avea bani sa le aplice. Patronul la care lucra, om generos, l-a dezlegat spre lumea larga … dar nu oricum. I-a dat o scrisoare de recomandare către Thomas Edison, in care îl magulea, dar ii spunea și un mare adevăr: doar el îl putea înțelege pe Tesla și ideile lui.
In paranteza, fiind spus, Tesla, ca orice geniu a suferit de faptul ca nu era înțeles. I se părea societatea timpului de caverna, incapabila sa vada in viitor. Și, privind la inventiile și ideile lui remarcabile – unele, legate de război, au stârnit chiar și pasiuni rusești -, așa era. Gandirea vremii lui chiar înapoiată.
Revenind la începuturile americane ale lui Tesla, a suferit pentru ca nu a cunoscut “ umorul american”.
Edison i-a înțeles rapid capacitatea și l-a valorificat, promițându-i colaborare partenerială. S-a trezit, după ce a spus tot ce părea ca știe, un simplu angajat, destul de prost plătit, pentru valoarea lui. Supărat i-a reproșat lui Edison ca nu respecta termenii înțelegerii inițiale. Edison l-a trimis la …umorul american, spunând ca a glumit la început, când i-a vorbit de câstiguri ..egale.
E de notat ca Edison era partener de afaceri cu J. P. Morgen, a cărui banca spune mai tot pe piața financiară, chiar și in America de azi.
Revoltat, Tesla a plecat. A ajuns muncitor pe seantier, cu un salariu mizer. Pe deasupra santierul era tot de Edison legat.
Un soare mai cald a ieșit in momentul in care un antreprenor a aflat ca printre muncitori lucrează un geniu.
S-au asociat cei doi. Au fost corecți pana la capăt unul cu celălat, chiar dacă de la aceasta asociere și unul și celălat au încercat …falimentul. Antreprenorul a fost distrus de către Morgen. Forța lui financiară l-a copleșit. Chiar dacă Tesla a renunțat la acțiunile lui in favoarea celui care-i dăduse o șansa, hăul a fost ireversibil. In cele din urma Tesla a fost luat cu arme și bagaje de periculosul Morgen.
Acesta îl părăsise pe Edison. Fostul partener era depășit, iar Tesla era noul star al tehnicii și o sursa buna de profit pentru Morgen.
“ Motivul” științific: descoperirea curentului alternativ.
Edison era “autorul” curentului continuu. Nu a dat credit ideii lui Tesla, iar după desperatirea lor, Tesla și-a pus in practica ideea.
Lupta publica împotriva lui a fost imensa. Cuplul Edison-Morgen a declanșat o campanie publica teribila împotriva lui Tesla. Acuzele mergeau atât de departe încât i se punea in carca moarte unui om. Prin societate, sub impactul dezinformării, unii îl acuzau de magie neagră.
Practic, rivalitatea Edison-Tesla nu avea limite.
La o conferința, unde Tesla a avut succes, Edison, inventatorul becului, le-a retras …invenția.
Tesla a rezolvat problema!
Curentul alternativ rămâne invenția lui cea mai cunoscuta. A testat-o chiar și cu propriul corp, pentru a dovedi ca nu e distrugătoare.
Pentru a-și pune in viața ideile, a avut nevoie de G.P. Morgen. S-au asociat, dar, evident Morgen a câștigat financiar. Morala? Nu te asocia cu cineva mai bogat, chiar dacă ești geniu! La momentul potrivit va scapa de tine.
Finalul, trist pentru Tesla, fericit pentru umanitate.
Morgen a devenit mai bogat, Tesla a murit sarac, dar descărcat de idei, omenirea îmbogățită pentru totdeauna.
Matei Negoita