Ruthless hatred …cu Marie Curie și Albert Einstein

Deși personajele sunt cunoscute, amintesc câteva date:

Marie Curie a fost singura dublu laureată a Premiului Nobel, în două domenii diferite de studiu, FIzica și Chimie. Născută în Polonia și stabilită în Franța, savanta a fost soția fizicianului Pierre Curie, de asemenea câștigător al Premiului Nobel. Fiica lor, Irene Joliot-Curie, a fost de asemenea onorată cu Premiul Nobel. Cei doi au pus bazele unei…dinastii științifice. Excepție a făcut doar Eve Curie, care a devenit scriitoare.

Marie Curie a contribuit fundamental la apariția de noi tehnologii, prin studiile sale în domeniul radiaților radioactive și al radioactivității naturale

Albert Einstein, om de știință și filosof care a…aruncat în aer certitudinile…emițând celebra teorie a  relativității. E elaborat și o nouă teorie a gravitației.

Nu mai amintesc alte aspecte din cariera științifică a laureatului Premiului Nobel pentru fizică din anul 1921, ci doar o evaluare…relativă.

Citeam, cu mai mult timp în urmă, o biografie a lui Einstein – nu-mi mai amintesc autorul cu precizie -, în care se dovedește cât de …relative sunt toate.

Se povestește că tatăl lui Einstein, evreu de origine și-a înscris copilul la un școală evreiască, in Germania, unde locuiau. Ca orice părinte a mers la colegiu să se intereseze de situația școlară a adolescentului Albert. După ce directorul școlii a ascultat temerile tatălui și mai ales a auzit rugămintea de a-l ajuta să-și orienteze fiul pe mai departe, a răspuns cam așa: nu-ți mai pierde timpul, oriunde îl vei duce, nu va face mare lucru. Se pare că acest verdict tranșant a fost dat pentru faptul că Einstein ar fi fost dislexic.

Cât de …relativă a fost evaluarea directorului, nu e greu de observat. Fenomenul etichetării greșite nu este rar, mai ales în școală. Fără a fi Einstein, fiecare a trecut prin situații similare, demonstrând că poate mai mult și mai bine.

Una dintre legăturile Einstein-Curie pleacă tot de la etichete puse în fel și chip, în special ca rezultat al urii.

Vorba lui Swift: de câte ori apare un om inteligent, îl poți cunoaște din faptul că toți…neaveniții se aliază împotriva lui.

Un punct de …gravitație, care a atras destule nefericiri și frustrări ale celor neîmpliniți, a fost și Marie Curie. Deci, savanta nu a fost ocolită de detractorii care-și vărsau ura asupra vieții și operei sale.

Pentru a o susține moral, Albert Einstein i-a trimis o scrisoare extrem de frumoasă, în care, după  ce i se adresează cu apelativul Highly esteemed Mr. Curie, își cere scuze, cumva, pentru ceea ce avea să-i spună.

Ce voia să-i spună? Să nu pună la suflet – cum am spune noi -, mesajele de ură și denigrare ale unor reptileO sfătuia nici să nu le citească, ci mai degrabă să le lase reptilelor pentru care a au fost fabricate.

În rest, mesajul lui Einstein, este plin de admirație, ca o dovadă că valorile se respectă, se recunosc și se încurajează, ceea ce nu le scutește de bruiajele urii….

Matei

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și