“Fantezii peneliste” – azi…învățământul!

Am tot citit cu ” sponsorizat”, de câteva zile, marea promisiune a PNL privitoare la Buzăul universitar. Sorbona de Bărăgan, ce mai încoace și încolo!

Mai mult decât atât, am văzut că e și o competiție de promisiuni  între PNL și Pro România, referitoare la specializările universitare. Deja…se lucrează …pe detalii!

Ce bine se mai contrazic politicienii, înainte să se apuce să facă ceva! Ce minunat ar fi dacă ar înțelege că și onestitatea este o soluție de convingere a electoratului!

Dar să vedem cum stau lucrurile cu centrul universitar Buzău, înființat la toate alegerile, deși, cumva există.

Așadar, orice afirmație publică ar trebuie să aibă oarece decență și să fie documentată. Buzăul devine centru universitar la fiecare patru ani. Spre exemplu, cu patru ani în urmă devenea filială a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Promisiunea aparținea primarului Toma. Nu era plauzibilă propunerea, dar era bună idee. Agricultura suferă de personal.

O promisiune similară a avut și predecesorul domnului Toma, Constantin Boșcodeală. Atunci mireasa pețită era Universitatea Valahia.

În această campanie avem două…Politehnica și Dunărea de Jos, ambele instituții de învățământ onorabile și de tradiție.

Dacă ne referim la impactul pe care-l are asupra comunității,  propunerea Pro România este cea mai bună. E o criză teribilă de personal tehnic. Însă, evident, promisiunea nu e aplicabilă. Politehnica presupune dotări performante. Altfel vor ieși ingineri care nu vor fi capabili să schimbe un bec. Iar în industrie, ca să te angajeze cineva, trebuie să știi să lucrezi.

Peneliștii uzează de niște afirmații, de altfel destul de diplomatice ale rectorului Universității Dunărea de Jos și vin cu promisiuni umaniste.

Ce ar mai fi trebuit să știe, totuși, peneliștii întorși acasă ? Că la Buzău universități cu profil umanist sunt și vor mai fi. Facultatea de Psihologie și Științele Educației are o filială la Buzău. Eu, însumi, am fost cadru didactic, deci depun mărturie că există și face treabă bună.

Alte specializări? Ce să facă?! Să îngroașe numărul șomerilor care oricum este foarte mare la Buzău, comparativ cu media pe țară? Să dea iluzia unor tineri că sunt instruiți, că au o facultate și apoi să nu aibă un loc de muncă?!

Au mai fost facultăți de drept la Buzău și încă mai sunt. Și ASE București a avut o filială. Și rezolvarea problemelor de perfecționare a cadrelor didactice s-a făcut la Buzău, la CCD.

Toate aceste întreprinderi educaționale s-au lovit, printre altele, de lipsa finalității studiilor. Sunt foarte mulți absolvenți care lucrează în domenii diferite. Unele…total diferite.

Mă așteptam de la PNL să vorbească despre învățământul dual, despre școlile profesionale, despre salvarea zonei industriale, a doua ca mărime după Galați.

Zona Industrială este cea care ține bugetul local sus, iar industria, pentru a se dezvolta, pe lângă infrastructură, are nevoie de forță de muncă bine pregătită, calificată.

Industria absoarbe, plătește bine, dezvoltă alte activități pe orizontală. De școli profesionale e nevoie.

Ați făcut o analiză SWOT, tovarăși PNL-ști?! Știți cât este rata de eșec local a celor care care finalizează studiile despre care vorbiți? Știți cam câți dintre absolvenți reușesc să prindă un post în învățământ, spre exemplu?! Sau știți câți profesori, prin programele de conversie profesională, și-au asigurat deja dreptul de a preda mai multe discipline și nu prea au ce și cui, pentru că populația Buzăului este îmbătrânită și suntem în mare declin demografic?!

Și…mai este ceva! Când vorbim despre universitate, vorbim și despre atmosferă universitară, nu doar despre o diplomă! Dacă nu ar fi așa, fiecare liceu ar avea și universitate. Universitatea, totuși, e mai mult decât o formă de studiu, iar acum, facultățile care au nevoie de o masă și un scaun, pot desfășura activități online, astfel încât, un buzoian poate alege orice universitate. La acest concept mă gândeam că lucrați….

În fine, știu că nu vă place ce vă spun, dar așa stau lucrurile. Dacă voiați cu adevărat să veniți cu ceva …votabil, vă implicați și rezolvați problema copiilor fără tablete și conexiune la internet. Sunt destui! Vă implicați pentru instruirea unor angajați ai primăriilor pentru a deveni persoane de sprijin pentru copiii care nu se pot conecta la lecții și nu are cine să-i ajute. Vă preocupați de elevii care nu țin suficient legătura cu școala sau provin din familii cu risc.

Nimic din toate acestea!

Dar, PNL-iști de azi se ocupă de promisiuni publice mari și acțiuni mărunte. Credeți că supărarea pe mine sau pe domnul profesor Ovidiu Ionescu vă scoate din necazul electoral în care sunteți? Credeți că dacă noi nu vă spuneam adevărul, electoratul nu observa? Ba da!

Eu am spus public ceea ce gândesc, în virtutea principiilor liberale care trebuie să guverneze societatea. Am făcut-o pentru că așa este corect, nu pentru că îmi doream să vă iau locul, așa cum afirma mincinos candidatul la Senat de la PNL.

Am refuzat orice loc și orice propunere politică, și o știți bine! Îmi iubesc statul de om liber, cu activități liberale, benefice buzoienilor!

Așa că ar fi timpul să lăsați nervozitățile juvenile – specifice oamenilor care nu au prea făcut nimic în viață -, și să propuneți buzoienilor proiecte serioase. Că v-ați planificat să-l dați afară pe profesorul Ionescu din partid sau că mi-ați declarat mie război, indirect, prin intermediul instituțiilor, nu e mare lucru, nu vă ajută și nu ajută comunitatea. Alta este lupta pe care ar trebuie să o dați și alții sunt adversarii, dar nu se vede nimic!

Dacă tot nu v-ați întors acasă  de la studii pariziene, precum Alexandru Marghiloman sau dr. Constantin Angelescu, personalități ale căror nume sunt legate de Buzău și de dreapta politicii românești, măcar veniți-vă în fire. Faceți un efort să înțelegeți ce înseamnă liberalismul și care sunt valorile dreptei.

Deci, prezentați propuneri de dreapta, nu de stânga.  Demonstrați alegătorilor că nu sunteți la PNL doar pentru că nu ați găsit loc la PSD!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și