Să-i dăm Cezarului cele ce-i aparțin!
Una dintre măsurile care au demonstrat buna-intenție a Guvernului Cioloș a fost ocuparea posturilor de conducere în instituțiile publice prin concurs desfășurat corect.
Nu a reușit să organizeze concurs în multe domenii, dar în învățământ s-a organizat concurs pentru posturile de director și dacă astăzi există oarecare stabilitate în școli, se datorează acestei măsuri.
Am participat la acest concurs, deși unitatea de învățământ pentru care candidam nu e finanțată de stat. Au fost scoase la concurs chiar și posturi de directori la școli private.
De la examenul de titularizare nu am avut parte de un examen atât de riguros și bine organizat.
Am trecut anterior prin concursuri de ocupare a posturilor de conducere în Inspectoratul Școlar Județean Buzău, am fost președinte la concursul pentru directori de școală, am lucrat la subiecte, am coordonat activitatea de management din județul Buzău, însă o voință politică mai fermă pentru corectitudine ca la acel concurs nu am întâlnit.
După cum știți, se pune o presiune teribilă pe cei comisia de concurs, de către politicieni. Practic, mare parte dintre numirile – fie ele și prin concurs clasic – sunt supuse presiunii venite de la partidul care are puterea. De aici pleacă dezastrul. Șefii de partid locali își numesc amicii lor sau ai apropiaților în posturi de conducere, pentru a avea controlul banilor instituțiilor și pentru ca cei numiți să aducă alții după ei, de aceiași calitate. De obicei numesc indivizi care nu sunt competenți în domeniu, dar ascultă orbește de ceea ce li se cere, evident, adesea ilegal sau imoral.
Așa se fac praf instituțiile și așa se distrug cariere, pentru că mai devreme sau mai târziu, infracționalitatea și traficul de influență prin care și pentru care sunt puși unii conducători de instituții este sesizat de cei nedreptățiți sau de competitorii politici, organelor judiciare.
Din păcate, nici șefii de partid nu ajung ca urmare a unei competiții interne acolo, motiv pentru care nu au criterii valorice, ci de clică.
Ei bine, a fost meritul guvernului Cioloș că a depersonalizat acest concurs. Totul s-a făcut cu ajutorul unei platforme și a fost foarte bine supravegheat video. Evaluarea probei scrise s-a făcut în fața tuturor candidaților și a reprezentanților administrațiilor publice locale. Evident, la oral, au existat și mici porcărioare făcute de către reprezentanți ai unor UAT -uri. Dar, această situație nu a ținut de voința politică guvernamentală, ci de vechile apucături ale celor care nu au cum să priceapă ce înseamnă calitatea sau bunul-simț!
Atât de puternică a fost voința de a așeza sistemul, încât directorii de școli care nu participau la concurs nu mai puteau ocupa funcția. Măsură corectă, pentru că altfel, politrucii locali ar fi intimidat pe unii profesori să participe. Practic, concursul a fost deschis tuturor, iar directorii în funcție au fost forțați de competiție să-l susțină. Șansa revigorării sistemului, prin competiție directă, deschidă tuturor a fost imensă.
Beneficiile? Extraordinare! A fost o competiție puternică de și sigură. Câștigătorii – uneori persoane la care nimeni nu se aștepta pentru că nu făceau parte din anturaje politice -, au dobândit autoritate în fața colegilor de cancelarie. Managerii au fost respectați de autoritățile locale, pentru că nu mai erau la cheremul unui primar, care schimba directorul școlii în funcție de prezența în campania electorală.
Timp de patru ani școala a fost mult mai ferită de ingerințele politice. Dacă acum directorii ar fi fost numiți de la partid, școala ar fi fost abandonată, iar directorii ar fi fost prin campanie electorală. Nu mai zic ce numiri s-ar fi făcut în acest an electoral și ce calități trebuia să aibă directorii..
Evident, minunea nu a ținut mult. Guvernul Grindeanu, după ce a preluat puterea, a anulat restricția impusă celor care nu au susținut concurs de director să mai ocupe postul cu delegație Pesediștii au făcut concurs …. concursul ca pe vremuri. Au respectat doar metodologie, criteriile…..dacă au fost oamenii lor! Destule mandate ale celor care au dat concurs în timpul guvernării PS. D sunt fără îndoială contestabile, pentru că regulile jocului au fost viciate de politică. Iar dacă facem o analiză comparativă, vom vedea că unii dintre cei numiți în valul doi, în vremea Dragnea, au cele mai slabe rezultate din sistem. Să fie o întâmplare?
Vrem să nu mai avem un Piatra-Neamț, cu victime cenușă sau cu vieți ratate, trebuie să cerem politicienilor să respecte valoarea, competența, bunul-simț! Amiciția cu șeful de partid, manifestată la sediu sau prin cârciumi, nu se substituie competenței demonstrate la un concurs adevărat, iar rezultatele comportamentului de clică ne ard de atâția ani, pe noi, românii.