Maradona, viață de electrocardiogramă.

Fluier final destul de rapid pentru Maradona. Jucătorul, deși încă proaspăt ca ani, obosise. Schimbarea era previzibilă.

Talent înnăscut, care a fascinat generații întregi de microbiști și a schimbat viața multor puști, care au fost fascinați de marele jucător și s-au apucat de fotbal, cu mai mult sau mai puțin succes – bine oricum, având în vedere beneficiile medicale ale sportului -, Maradona a fost, totuși, în afara ternului o personalitate capricioasă.

Devenit celebru în lumea reală a fotbalului, Maradona a fost o reală problemă pentru cardiaci, dar și pentru el însuși.

Temperamental, chiar mai temperamental decât cel mai temperamental latino-american, a avut viață de …electrocardiogramă. După mari succese, care uimeau lumea, dispărea subit, fie din cauza unor suspendări cauzate de consumul diferitelor substanțe ajutătoare, fie din cauza epuizării, după o viață dezordonată.

Sportul înseamnă multă disciplină, însă atunci când talentul este înnăscut, iar succesul vine rapid, culmile amețesc.

Maradona a plătit din plin prețul succesului, motiv pentru care inima i-a cedat mai repede decât ar fi normal să-i cedeze unui sportiv. Spre exemplu Pele, concurentul lui în arena celebrității, a avut permanent un comportament diferit…..

De fapt, Maradona după ce a devenit celebru, nu și-a mai găsit niciodată locul în afara ternului. Scandaluri, dopaje, toate create – conștient sau nu – din nevoia de a fi permanent în atenție, de a fi unic.

Și a fost unic. Îmi amintesc cum, elev fiind înainte de 1989, când școala avea rigorile ei disciplinare oarecum diferite de ceea ce se întâmplă astăzi, nu puteam rata un meci al Argentinei. Riscurile nu contau. Abandonam orele cu toții – excepție făcea cumintele clasei –  să vedem meciurile Argentinei de la Campionatul Mondial. E drept, constatam, după ce tremuram bine de spaima repercusiunilor, că nu riscasem atât de mult. Cel mai încântat de dispariția noastră era…profesorul. Nici măcar el nu s-ar fi putut concentra la o lecție în timpul căreia …juca Maradona.

Ce să mai spun despre rapida adoptare a …patronimului Maradona. Talentatul clasei și obligatoriu al școlii la fotbal, devenea Maradona. Așa își ziceau, așa trebuia să le zici și așa erau cunoscuți, deși …era greu ca cineva să semene cu micuțul jucător argentinian.

Ieri lina vieții de electrocardiogramă a lui Maradona s-a …întins, ca urmare a unui infarct. La câți spectatori le-a ridicat el tensiunea….

Emoțiile create de acest mare jucător, care transpuneau spectatorul sau telespectatorul în partener de joc, vor fi simțite în continuare. Nimeni nu voia să fie adversarul lui Maradona, până când Hagi și echipa României a fost și s-a descurcat extraordinar, știrbind din chipul legendar al magnificului jucător. Scor egal. Românii nu au fost învinși de Maradona, dar nici nu au învins. Am scos bine relația noastră cu istoria fotbalului. A fost bine, să nu fie rău, vorba lui Hagi. Puțini au fost ca noi….

Maradona a învins, aproape singur, multe echipe. Uneori prin trucuri, cum a fost celebrul gol dat cu mâna la Campionatul Mondial din 1986. Aproape nimeni nu i-a venit de hac…cu excepția propriei celebrități, cu care nu a reușit să facă nici măcar egal.

1 comments
  1. Viata personala zbuciumata n-a facut decat sa echilibreze balanta cu talentul imens. Ni-l vom reaminti si pentru bune si pentru rele.Pacat ca s-a dus asa tanar.Drum lin printre stele si poate ca acolo, sus, va gasi linistea pe care nu a avut-o pe Pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și