Șoareci și oameni

Prin anii 90, în Australia, populația de șoareci a fost scăpată de sub control. Distrugeau tot. S-au încercat metode tradiționale de limitare a numărului de rozătoare. Nu au dat roade. Atunci, doi cercetători de la Universitatea Națională din Camberra, s-au gândit să.. se joace cu genetica. Biologii Roland Jakson și Ian Ramshaw au căutat o metodă mai eficientă de limitare a numărului de șoareci. Au inserat gena IL-4 în virusul variolei la șoareci, cu scopul de a-i face infertili pe șoriceii infectați.

Rezultatul însă a fost total diferit. S-a născut o nouă tulpină de virus, foarte agresiv și contagios. Efectul virusului era letal și îi omora chiar și pe șoarecii vaccinați împotriva variolei.

Science-ficțion sau realitate? Realitate! Studiul a fost publicat, deși apariția a creat multe dezbateri etice.

Manipularea genetică a ajuns o activitate destul de comună, la fel cum a devenit bomba atomică. În trecut doar marile puteri o aveau, astăzi orice dictator și-o poate construi.

Și genetica a devenit o știință din ce în ce mai interesantă pentru tot mai multe centre de cercetare. Rezultatele cercetărilor sunt rar cunoscute. Știința devine pe zi ce trece un risc pentru omenire. Câte se știu despre rezultatele cercetării clonării umane din China?

Armele războiului biologic sunt tot mai ușor de accesat. Acum ne confruntăm cu un virus care, probabil, este scăpat din laborator. Nu este atât de contagios precum variola, dar are un grad ridicat de contagiozitate.

Virusul Sars 2 chinuie o lume. Seceră vieți și întunecă minți. Teoriile conspirației sunt tot mai prezente. Viitorul este incert. Lumea va avea multe de îndurat în anii care vor veni. Lipsa de transparență a cercetărilor, nebunia unora sau altora, jocul de-a divinitatea, vor duce la alte accidente genetice.

Oameni și șoareci, același destin?

Totul depinde de oameni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și