O poveste cu Pavel și Paul, de Sfântul Nicolae

– Paulică, trebuie să predic la Sfântul Nicolae! Ai ceva frumos?

– Sarut mâna, Părinte, de desigur!

Sfântul Nicolae ne-a făcut să ne reîntâlnim! Pe vremea sa Biserica era Una. Arie, ereticul care a provocat prima întâlnire ecumenică, la Niceea, în 321, a fost pălmuit de Sfântul Nicolae. Dincolo de dogmă, era o lecție de viață. Arie nu avea doar abateri de la credință, rupea dragostea dintre oameni. Îi separa egoist, din mândrie…

Pe mine și pe părintele Pavel, sfântul Nicolae ne-a făcut să ne revedem, din iubire frățească.

I-am trimis câteva predici, dar am simțit nevoia să-l și văd pe minunatul părinte Pavel. A fost primul paroh al Bisericii Catolice din Buzău și a organizat un eveniment istoric, 100 de ani de la înființarea comunității parohiale de aici. E cuprins de nostalgie de fiecare dată când își amintește momentul…

Un gospodar desăvârșit, a lăsat în urmă o biserică refăcută, mărită, înconjurată de flori și o capelă unicat, în cimitirul comunității catolice, de înființare căruia s-a ocupat.

Cum faptele bune nu rămân…nerăsplătit – chiar fără voie –  s-a ales cu o promovare. A fost promovat în București, la Biserica din Băneasa și la Arhiepiscopie. A devenit slujitor la Biserica …Sfinții Apostoli Petru și Pavel….

L-am găsit la fel de implicat, iar biserica la care slujește, deși nouă, nu a ezitat sa-și pună  asupra ei amprenta de om harnic.

Peste tot flori, ordine și căldura dragostei.

Acest părinte minunat a făcut la Buzău, cât o mie de încercări de unire. Nu este o necunoscută relația de prietenie care mă leagă pe mine, ortodoxul Paul, de catolicul Pavel. Au fost ani buni în care, mai ales de Crăciun, după slujba de la Sfântul Andrei , mergeam la Biserica Sfântul Iosif. Îi plăcea părintelui în familia micului Prunc. Să fim cu toții; iar îmbrățișarea păcii pe care mi-o dădea, indiferent de momentul slujbei, era cel mai frumos semn al dragostei dintre noi și un exemplu pentru cei care ne urmează pe noi.

De Sfântul Nicolae, ne-am dat îmbrățișarea cuvântului. În două Biserici, au răsunat aceleași gânduri, pentru că ne-am împărtășit rostirile din predici comune.

Nu știu cum suna din glasul meu poezia lui Goga,  dar părintele în drum spre mașină, pe alee, mi-a recitat-o.  Am urcat, am pornit cu marșarierul, făcea cu mâna scoțându-mă din parcare…și continua sa recite….

Poți să spui că Sfântul Nicolae nu-ți face daruri, chiar dacă nu mai ești copil….

Nu in zadar, la Bari, unde doarme Sfântul tot anul – cu excepția ajunului sărbătorii lui, când redevine anual Moș – sunt doua altare in Biserica, catolic și ortodox.
Pavel și Paul au slujit, anul acesta, ca la …Bari și s-au bucurat asemenea copiilor, de Moș Nicolae.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și