Testarea populației ar trebuie să se facă gratuit, ușor, fără teama de repercusiuni de tot felul.
Concret. Dacă cineva simte, sau poate doar mimează simptome, din cauza presiunii media sau de altă natură, ar trebuie să se poată testa imediat și gratuit. Aici nu trebuie să se facă economie absolut deloc.
Dacă cineva intră în contact cu un infectat, ar trebuie să se poată testa gratuit și rapid, fără teama unor consecințe absurde.
Din păcate, testarea este o mare afacere, iar oamenii, cei pe care politicienii se laudă că-i protejează, plătesc dacă vor să afle starea în care se află.
Poate că un asemenea sistem gratuit de testare ar naște și excese. Poate că ar fi și tentative de fraudă financiară. De asemenea, nu pot fi scoase din discuție persoanele care s-ar testa mai des decât credem noi, în general, că e necesar. Presiunea media stimulează stările de ipohondrie. Nimic din tot ce am menționat mai sus nu poate, totuși, fi un argument împotriva testării gratuite, voluntare, în masă.
S-au dat ajutoare covid pentru tot felul de situații, de la zootehnie la știu eu ce alte domenii. Pentru testele covid, făcute în afara sistemului public, care funcționează greoi, statul nu plătește nimic și sunt extrem de scumpe.
Plătesc cei care muncesc, plătesc pentru a putea merge la treabă, deși în fiecare lună își plătesc și asigurările de sănătate.
Cunosc persoane care au făcut din bani proprii și câte patru teste pe lună. Muncesc. Intră în contact cu colegi și nu vor să-și pună în pericol familia și apropiații. Astfel, își irosesc parte bună din salariu, în timp ce reprezentanții statului doar vorbesc și risipesc bani cu duiumul în toate direcțiile.
De la testarea facilă și rapidă ar fi trebuit să plece orice strategie de luptă contra covid! Testele ar fi trebuit să fie gratuite și cât de multe.
Nu este deloc așa. Românii sunt batjocoriți de un stat, care le impune restricții, uneori haotice, alteori absurde, de cele mai multe ori ineficiente.
Oamenii ajung să fie carantinați inutil, fiind scoși din activitate, pentru a aștepta cu teamă să fie testați în cadrul unui sistem greoi – dacă doresc un test gratuit -; și apoi mai stau vreme bună până când primesc rezultatul. Dacă vor un deznodământ rapid de testare plătesc din buzunar și nu este deloc normal să fie așa.
Toate aceste dificultăți, teama pierderii locului de muncă, teama închiderii firmei și a afectării sursei de venit, îi face pe mulți români să se trateze singuri, să ignore simptomele bolii până ajung în ultima fază, sau să mintă atunci când se fac anchete epidemiologice.
Vrem sau nu vrem să recunoaștem, statul în care trăim este dezaxat!
1 comments
nu judeca ca sa nu fii judect,este bine sau nu