Studia ecclesiastica

Studia ecclesiastica

 

Lucrarea prezentată aparține actualului secretar științific al Facultății de Teologie din București, Pr. Lect. Dr. Adrian Gabor. Din biografia autorului se pot desprinde câteva date care pot constitui motivații în plus pentru parcurgerea cărții.

Autorul s-a născut în anul 1960 în județul Vrancea și a urmat cursurile Seminarului Teologic din Buzău. A urmat cursurile Institutului Teologic de grad universitar din București (1987), a urmat cursuri doctorale (1992-1996) și a beneficiat de o bursă oferită de Guvernul francez la Facultatea de Științe Umaniste sin Strasbourg, unde a obținut titlul de doctor în teologie cu teza „L`eglise et la pouvoire au tamps de Theodose le Grand”.

Ca rezultat al cercetărilor întreprinse a publicat alte două lucrări importante pentru studiul istoriei universale: „Biserica și Statul în primele IV secole”, Editura Sophia, 2003 și „Biserica și Statul în timpul lui Teodosie cel Mare”, Edit. Bizantină, București, 2004 și a inițiat două cursuri opționale la Facultatea de Teologie din București, unde funcționează din anul 1991, la catedra de Istorie Bisericească Universală.

Lucrarea „Studia eccelsiastica” este una fundamentală pentru cunoașterea istoriei bisericești. Pe acest fundament se pot structura o serie de lucrări ulterioare, deoarece strânge între paginile sale date despre viața și opera marilor profesori de teologie, care au înnobilat în cei mai bine de 100 de ani de existență ai Facultății de Teologie din București, disciplinele de la secția istorică. Lucrarea debutează cu o prezentare a modului în care a luat ființă și s-a dezvoltat învățământul religios și continuă cu un scurt istoric al facultății de teologie din București.

Intrând în tema propusă, autorul face o prezentare etapizată istoric a studiilor în cadrul Facultății. Reunind viața marilor personalități și amintind opera acestora autorul face o prezentare plină de consistență, surprinzând aspecte relevante despre: Prof. Nicolae Dobrescu (1874-1914), Pr. Prof. Nicolae M. Popescu ( 1881-1963), Pr. Prof. Gheorghe I Moisescu (1906-1963), Prof. Teodor M. Popescu ( 1893-1973), Prof. Ioan G. Coman ( 1902-1987), Prof. Alexandru Ciurea ( 1912-1996), Pr. Prof. Ioan Rămureanu ( 1910 – 1998), Pr. Prof. Nicolae Șerbănescu ( 1914 – 1999), Prof. Acad. Alexandru Elian ( 1910-1988), Prof. Dr. Emilian Popescu ( n. 1928).

Având un caracter inedit, lucrarea stârnește interesul celor dornici să cunoască viața și opera marilor profesori și trebuie să fie parte din biblioteca fiecărui teolog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și