Civilizaţia greacă reprezintă mai mult decât ce aparţine spaţiul geografic al Greciei de astăzi. Ea sa format într-un spaţiu ce cuprinde Grecia continentală, coasta apuseană a Asiei Mici, insulele Mării Egeee, cât şi coloniile de mai târziu din Sudul Italiei şi Siciliei. Teritoriul Greciei continentale a fost locuit de la sfârşitul paleoliticului inferior.
Se consideră că cu aproximativ 80.000 de ani în urmă, aici au migrat primii neanderthalieni, probabil din Asia Mică, de care pe atunci Grecia era legată printr-o punte terestră, care sa scufundat mai târziu, iar ceea ce a rămas la suprafaţă sunt insulele Mării Egee.
În jurul anului 2000 î. Hr. au apărut populaţiile migratoare indoeuropene. Dintre aceştia, primii au ajuns ionienii. Ei au ocupat întreaga Grecie, inclusiv Peloponezul, iar ulterior, sub presiunea altor invadatori, în jurul anului 1600 î.Hr. sau transferat şi pe insulele din bazinul egeean, cât şi pe coasta occidentală a Asiei mici, unde vor juca un economic şi cultural deosebit de important dea lungul istoriei şi civilizaţiei greceşti.
După invazia aheilor a urmat invazia triburilor eolilor, iar în jurul anului 1200 î.Hr. invazia darienilor, care sau stabilit în Thesalia şi Peloponez, alungându-i pe ionieni.
În jurul aniilor 700 î.Hr. grecii se autonumeau „eleni”, iar denumirea de „greci” le-a fost dată de romani. Iniţiatorii civilizaţiei greceşti au fost aheii (denumire pe care Homer a dato tuturor grecilor).
Prima fază a acestei civilizaţii era cea miceniană, termen ce provine de la oraşul Micene, capitala unuia din multele state mici ahee ce existau în Grecia.
Societatea miceniană a caracterizat-o buna organizare economică, administrativă, militară, socială, ceea ce a favorizat dezvoltarea culturii şi civilizaţiei în general.
Părintele medicinii, Hipocrate, a constatat că medicina îşi are începutul cu mult înaintea dânsului, el fiind moştenitorul unei îndelungate
https://decenei.com/2019/05/12/istoria-medicinei-ix-medicina-in-civilizatia-greaca