Viața bate cartea!

Se vorbește foarte mult despre inapetența la lectură a contemporanilor. Și, totuși, se citește, iar unii scriitori au ajuns să bată recorduri greu de imaginat în trecut. Globalizarea și rețelele de comunicare le-au fost de mare folos.

Un adevărat miracol literar s-a produs în America Latină de unde au plecat scrierile fantastice, pline de filosofie și metafizic ale scriitorului care spre sfârșitul vieții a văzut doar lume dinlăuntru, Jorge Luis Borges.

Tot de pe continentul latino-american au pornit prozele lui  Gabriel Garcia Marquez, scriitor care a impus genul literar denumit realismul fantastic.

Fără a atinge profunzimea și stilul elaborat al celor doi,  Mario Vargas Llosa este starul contemporan al literaturii latino-americane.

Tenebrele literare ale lui Borges și prolixitatea artistică a lui Marquez nu bat ca succes de public scrierile cu limbaj curgător, la limita comercialului, ale lui Llosa.

Llosa s-a jucat cu personajele după pofta …Marchizului de Sade și a fost condus în literatură ispita omnipotenței. Ceea ce este imposibil în viața reală, scriitorul poate face posibil în scris, spunea Llosa și, într-adevăr, personajele sale au gustat cele mai …atipice experiențe.

Ei bine, imaginația bate viața reală și Llosa a întins-o cât a ținut de mult, astfel încât să nu o rupă de realitate, să se justifice prin realitate.

În același timp, viața autorului are și ea ispite inimaginabile, iar printre experientele oarecum excentrice sunt căsătoriile câștigătorului premiului Nobel pentru literatură, ultima petrecută cu puțin timp în urmă, la 80 de ani.

După ce s-a căsătorit cu cumnata unchiului matern, provocând mare scandal în familie, a încheiat o altă căsătorie cu verișoara sa Patricia, ca în cele din urmă, după un trai îndelungat  împreună și după mulțumiri publice pentru modul în care i-a organizat viața, pentru a putea scrie, să se căsătorească cu Isabel Preysler.

Isabel Preysler, de la prima sa căsătorie cu Julio Iglesias, a tot devenit mamă și soție, fiind căsătorită succesiv cu un purtător de titlu nobiliar și apoi cu un fost ministru.

Fără o profesie anume, spanioloaica cu gene filipineze, a avut o viață de roman, înainte de a deveni nevastă de romancier.

S-a căsătorit cu Julio Iglesias când nu era un nume și a divorțat când se prinsese de aripile succesului. S-a căsătorit cu un nobil, al cărui titlu nu mai era susținut și de avere, s-a căsătorit cu un politician, care a renunțat la statul de ministru pentru a fi cu Isabel, iar, în cele din urmă, la vârsta de 65 de ani, l-a sedus pe octogenarul Llosa, scriitor aflat în culmea succesului.

Llosa și-a materializat cam fiecare etapă a vieții în texte. Nu de puține ori a avut de plătit acest apetit. Atunci când a candidat la președinția Peru, printre alte metode de a-l învinge, contracandidatul său cu origini asiatice, Alberto Fujimori, a renunțat la posibilitatea de a-și prezentat programul electoral în timpul său de antenă și a comandat citirea unor pasaje din scrierile lui Llosa. Diversiunea i-a reușit, iar confuzia creată în mintea electoratului, care nu mai putea face distincție între politicianul Llosa – responsabil în atitudini – și nuvelistul Llosa, regizor al personajelor cu care se juca printre coperte i-a adus puncte abilului Fujimori .

Atât de mare a fost efectul încât, căsătoria cu mătușa Julia, romanțată în Julia și condeierul, îi crease un pseudonim de campanie. După cum afirmă ulterior, era strigat de adversari și de acoliții lor Mătușa Julia.

La împlinirea celor 80 de ani de viață, Llosa a fost sărbătorit regește, în Spania. A fost însoțit la eveniment de către noua lui soție  Isabel Preysler.
Deci, Isabel a început cu muzica și termină cu …cartea, sau cine știe?!

Llosa a fost învins la președinție de un chip asiatic. Rămâne de văzut dacă de data aceasta este câștigător, dacă și-a luat, cumva, revanșa și mai ales dacă noua lui soție va deveni muză și pentru proză, nu doar pentru muzică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și