Peruanilor le e dor de circ

Am continuat călătoria virtuală prin vreme de pandemie. Din de la obsesiile argentinienilor am zburat în Peru. Conform Wikipedia Peru este o țară multietnică, având o bogăție culturală și arheologică deosebită, fiind cunoscută ca locul de baștină al Imperiului Inca. Sediul Comunității Andine și a Comunității Sud-Americane a Națiunilor se află în capitala statului peruvian, Lima.

Ei bine, acest popor puzzle, care s-a ocupat cu ridicarea unui imperiu și în cele din urmă a cedat dreptul de a le fi continuată istoria conchistadorilor spanioli, în vreme de pandemie discută despre căsătorie și circ.

Nu, nu este …plastică alipirea celor două, ci chiar despre așa ceva discută pe anumite forumuri de …completare a timpului liber.

După ce ce au savurat, căsătoria lui Mario la 80 de ani, așa cum îi zic prietenește compatriotului lor Vargas Llosa și s-au făcut că sunt surprinși de eveniment – deși …romantismele Llosa a reprezentat mereu un subiect cald de discuție la mesele între prieteni ale peruanilor – și după ce l-au iertat cu scuza că e un artist, un poet, peruancele au luat-o în discuție pe românca Marinela Crudu.

Romanța unei românce și căsătoria ei cu un artist de circ peruan sunt subiecte de discuție în pandemia peruană. Dorul de circ, de vremea când stăteau împreună și răsuflau ușurați după fiecare număr, posibil mortal, dar scos la capăt cu bine, i-a împins pe peruani să-și amintească despre o căsătorie scandaloasă inițial, dar, ca în telenovele, frumoasă, în cele din urmă.

Acrobata Marilena Crudu a creat un scandal imens, care, dacă nu i-ar fi despărțit mări și țări pe fii dacilor de cei ai incașilor, s-ar fi luat rău de guler.

În iulie, în ani normali, este luna circului în Peru, țară în care există cultura circului, i-ar circul este un domeniul bine reglementat și susținut financiar de stat.

În iulie 1999 Marilena Crudu a ajuns în Peru cu Circul din București. Avea 17 ani, fusese gimnastă și, cu sprijinul mamei, a ajuns să se alăture circului, compunând cu un coleg român perechea de acrobați, care trebuiau să-i distreze pe sud-americani.

Toate au fost bune, doar că Marilena, în doar o săptămână, s-a căsătorit cu un Ștefano, un peruan de 23 de ani, care provine dintr-o familie de artiști de circ, aflată la VII-generație.

Acrobația Marilenei le-a întrecut pe toate din arenă. A fugit cu peruanul, spre disperarea tutorelui de la circ, care avea pe semnătură minora. A fugit aruncând în aer contractele pe care Circul din București le avea. Românii erau în America de Sud, aveau călătoria și totul plătit, dar nu mai aveau numărul de circ. Erau ținuți de încă trei contracte, în alte trei țări, dar dragostea…

Scandalul în presă, dar și scandalul politic au avut răsunet, atâta vreme cât este și astăzi subiect de …vorbă. A intervenit Ambasada Română de la Lima pentru colectarea fugarei. Aceasta însă, uzând de similitudinile de vocabular, s-a înțeles rapid cu viitorul soț și au fugit din unda urmăritorilor.

Acum sunt căsătoriți – da, în țara latino-americană cu cele mai multe parteneriate civile – Stefano și Marinela s-au căsătorit legal și au scris o telenovelă, care ecranizată poate concura cu Casandra.

Cei doi au trei copii și, împreună cu sunt fondatori și parte ai circului de familie, în care lucrează părinții și bunicii peruanului.

Marilena nu mai vizitat România de atunci, deoarece, circul fiind o afacere privată, de familie, nu are concediu. Artiștii, ca în filme, nu se leagă de locuri și de oameni. Se căsătoresc, asemenea regilor, doar în interiorul castei lor, își cresc copii în circ, se bucură de tot felul de facilități în Peru – au cazare și masă gratuită peste tot -, dar nu au prieteni și nici rădăcini. Copiii aflați la vârsta de școală, intră la clase acolo unde se află circul, folosind un permis special dat de guvern, urmând ca notele să fie descărcate la școala pe care o aleg ca fiind de bază.

Deci, peruanii discută despre circ pentru că probabil le este dor de circ. Dor cred cred că le este și artiștilor aplauze; doar și foame cred că le este și animalelor de circ, închise în cuști, așteptând să se termine odată cu această tristă pandemie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și