Bugetul e mereu degeaba, dacă ajunge pe mâna oricui!

Mare dezbatere mare referitoare la proiectul de buget. Evident, Ciolacu, cel mai specialist în bugete, a scris un text puternic – după limbaj -, adresat direct băieților de cartier sau după treptele cârciumii. Pline de invective și păreri, a dat cu barda în …Câțu, așa cum îi place să-i spună. Evident, teatru ieftin. În campanie îl suna pe Florin Câțu să i pună la rectificare sume unde avea interes. Vă mai amintiți telefonul? Este pe net înregistrarea, dacă nu.

Deci, nu de buget îl roade grija pe Ciolacu ci doar să mai zică lumea că face opoziție, iar cei din partid să creadă că se luptă din răsputeri cu puterea.

Dar nu despre acest teatru ieftin e vorba, ci despre marele viciul al banilor, în general. Banii, indiferent câți ar fi nu ajung. Mereu mai este ceva de făcut, atunci când oamenii responsabili vor să facă ceva. Dar banii nu ajung mereu pe mâna celor responsabili. De multe ori, banii plătiți de noi la impozite și taxe ajung să fie gestionați de persoane care nu au putut gestiona bugete mai mici.

Și revin la Ciolacu. Da, când a fost vorba să scoată 7 miliarde profit de la o gogoșărie din Piața Centrală, a avut succes…deși, când a fost luat la întrebări de ce firma are nu știu ce datorii, a cotit-o și s-a scuzat că nu administrează el afacerea. Însă atunci când a gestionat bugetul URBIS Buzău, banii efectiv s-au volatilizat. Nici azi prejudiciul nu este recuperat deși raportul Curții de Conturi a fost clar: ilegalități!

Deci, bugetul indiferent cum ar fi nu ajunge, iar atunci când intră pe mâna unor specialiști, de face praf. Aveți exemplu mai sus.

Dacă acesta este un viciu frecvent și subiectiv, sunt și vicii…obiective. Să nu mergem la …Comuna din Paris și să luăm două exemple de pe lângă noi spre exemplificare ( Așa a cerut un elev la un examen, când i-a picat Comuna din Paris. A implorat profesorul să-i dea să scrie despre o comună din Buzău)

La Râmnicul Sărat există un Liceu care poartă un nume onorabil, dar este condus execrabil: Victor Frunză. La Buzău există un liceu onorabil care este condus onorabil: Hasdeu.

Primul 0 rezultate la Bacalaureat. Imaginați-vă cum ar fi ca din munca dumneavoastră să nu iasă nici măcar un rezultat bun. Acolo așa este. 0.

Al doilea, rezultate excelente!

Bugetul?

Directorii sunt plătiți la fel. Directoarea de la Frunză are salariul cât directorul/directoarea de la Hasdeu. Sunt sigur că nici la evaluările anuale nu sunt diferiți, că doar…de!

Credeți că s-a schimbat ceva înainte de a vorbi de buget, pentru ca banii alocați să aibă rost? Nu!

Directoarea de la Frunză este… laureată de stat cu același buget și lăsată să reproducă și anul acesta rezultatul. Și o va face. La vară 0 iar și se vor codi să o schimbe sau să-i ceară socoteală, că e și ea a cuiva, a unei senatoare la fel bună în ceea ce face.

Așa că…indiferent cât am trage noi cu cârca să plătim la buget, va fi în zadar dacă nu se va face treabă de calitate – la nivel obiectiv și subiectiv – eliminându-se prostiile bugetare și cei care mănâncă bugete degeaba, dar au pretenții să fie ascultați când emit păreri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și