Cazul doctoriței Ușurelu sau de ce aș desființa Casa de Asigurări

Unul dintre liderii politici care nu fac umbră degeaba, Ilie Bolojan, și-a deranjat colegii când a spus că actuala coaliție de guvernare nu livrează reformele de care este nevoie. Au oare motive să fie supărați colegii? S-a schimbat ceva în bine de când PSD – ul nu mai e la guvernare efectiv?

Alte măști, aceeași piesă. Reforme ioc. Comportamente comune cu PSD, însă care vor fi mult mai aspru sancționate de electori, pentru că au distrus speranța schimbării, speranța lui… se mai  poate face ceva. 

Bine că există confruntare internă în PNL, poate se va naște o mișcare care să genereze reformă statală. Până atunci, tipologii comune, care cum ajung prin fotolii publice uită de ce au fost aleși și folosesc votul împotriva celor care i-au ales. Nimeni nu-și pierde timpul să meargă la un vot doar să de putere unuia sau altuia să-și facă niște jocuri personale sau de grup restrâns. Cu toate acestea, cam la atât se rezumă politica actuală. Atât se livrează, vorba bihoreanului Bolojan.

Până când se apucă de livrat câte ceva actuala guvernare, țara e strâmb croită, iar lucrurile merg pe dos. Funcționarul public se crede stăpân pe banul public, iar contribuabilul este tratat ca un cerșetor. Instituții peste instituții îl jecmănesc lună de lună prin impozitul pe salariu și primește în schimb greutăți din partea unui stat sufocant, care nu dă doi bani pe om, pe cetățean.

Am făcut această lungă introducere pentru că adevărul este simplu: binele sau dezastrul vine din politică, iar dacă sunt state altfel. sunt pentru că cetățeanul este respectat.

Și pentru a trece de la general la particular, haideți să analizăm un caz recent de umilire a cetățeanului care plătește asigurări de sănătate.

În România există o instituție care se numește Casa de Asigurări. Ca orice instituție care are monopol, funcționează adesea în dezavantajul asiguraților. Cu bugete mai mari decât unitățile administrativ teritoriale județene, Casele de Asigurări sunt primele ținte ale politicienilor. Postul de șef de casă este primul vânat. Salariul e colosal, influența mare, accesul la informațiile despre noi toți e total.

Deși este o bancă a celor care trudesc și plătesc salariile celor din Casa de Asigurări, asiguratul nu contează. El e doar o mingie, un manipulat, pe care cei numiți politic din casele de sănătate îi pasează după cum se ia șpaga și după cum vrea partidul care are guvernarea.  Aici culorile politice nu contează, interesul e totul. De cele mai multe orice partidele nici nu mai schimbă oamenii. Sunt buni la făcut nefăcute cei care sunt învechiți în rele. Deci, să rămână ei și să servească grupurile de interese, că știu să o facă, nu?!

Și ce credeți că fac ei? Fac jocuri. Jocurile lor, ale partidului, ale altora. Dacă trebuie să se răzbune pe nu știu ce medic pentru că s-a poziționat în campania electorală împotriva cuiva ajuns prin funcție, încearcă să-l execute. Dacă există un susținător politic, i se face pârtie. Și așa mai departe… Ce să mai zic de ispita șpăgii!?

Toate acestea pe sănătatea și banii românilor care asudă muncind să plătească asigurări și să aibă libertatea alegerii. E important să poți alege calea medicală pe care ți-o dorești. E viața ta și nu poți accepta să se joace un funcționar al statului cu ea.

V-ați simțit protejați de Casa de Asigurări când ați avut probleme medicale? V-ați simțit respectați?

Nu!

Noi, contribuabilii nu contăm pentru ei. Banii noștri sunt forța lor, sunt banii lor de joc. Banii nu urmează pacientul, ci interesele lor. Pacientul nu este zeul care-i plătește, ci ajunge milogul care cerșește ajutor pe la ușile lor, pe la ușile celor care de fapt îi sunt angajați.

Casele de Asigurări evaluează furnizorii de servicii medicale ( medici, spitale, farmacii) și hotărăsc dacă pacienții lor pot beneficia de banii pe care-i plătesc lunar ori ba.

Păi bine oameni buni, de ce să hotărască o asemenea instituție unde vreau eu să merg? De ce plătim un corp stufos de funcționari ca să facă ceea ce s-ar putea face mult mai simplu? Pentru că nu trăim într-un stat democratic, ci trăim într-un stat capturat de politicieni corupți, de grupuri de interese.

Medicii, spitalele, farmaciile primesc autorizații de funcționare din partea Ministerului Sănătății. Îndeplinesc condițiile de funcționare, deci pot primi pacienți. Prin actul de autorizare ar trebuie să primească direct acces la decontările din bani publici, pentru că ar trebuie să se respecte voința contribuabilului.

Din păcate, vine Casa de Asigurări și spune: mergi la medicul X ca nouă Y nu ne place. De fapt…nu Casa spune ci câte un funcționar corupt, care a încasat șpaga; sau un funcționar slugă de partid.

Am privit în ultimele zile zbaterile doctoriței Ușurelu care a încercat, în beneficiul pacienților, să continue raporturile contractuale cu Casa de Asigurări Buzău. Din două pixuri aproape 2000 de pacienți au fost lăsați fără banii de la stat, pentru a-i determina pe pacienți să plece de la medicul pe care nu-l agreează primarul din Merei și conducerea CJAS Buzău.

Un medic în vârstă a ajuns să umble cu traista în băț pe la uși de oameni care nu au nici pregătirea lui și nici capacitatea de a înțelege pentru cine lucrează.

Deși directorul Casei Naționale, Răzvan Gheorghe, a cerut să se rezolve situația pacienților care rămâneau practic fără medicul lor de familie, la Buzău au inventa o comisie și au executat-o pe doctorița Ușurelu. Evident, prin imposibilitatea încheierii contractului cu Casa de Asigurări, asiguraților le-a fost încălcat dreptul alegerii medicului. Vor fi nevoiți să meargă acolo unde Anghel Simona, actorul principal, îi trimite. Plătesc prea mult la stat ca să nu beneficieze de tratamente decontate de stat. Doctorița Ușurelu nu mai poate să le ofere consultații decontate, din banale piedici administrative. Nu pentru erori medicale, nu pentru incompetență, nu din  alte motive s-a ajuns aici, ci pentru că un funcționar al statului se joacă cu dreptul oamenilor la sănătate, cu viața lor. Probabil a luat șpagă, ca de obicei, să facă un transfer de forțat de pacienți.

Astfel de cazuri, aparent mărunte, ne arată că statul funcționează împotriva noastră. De ce mă poate opri pe mine o instituție sau un funcționar care are interese personale să merg la medicul pe care mi-l doresc? De ce să am eu și medicul meu o instituție intermediară cum este Casa de Asigurări? Evident, nu am de ce. Pacienții doctoriței Ușurelu nu trebuie să aibă acordul lui Orșa sau Anghel să meargă la medicul lor de familie. Ei merg unde doresc, pentru că plătesc asigurări de sănătate.

De aceea spun că situația pacienților doctoriței Ușurelu, pe care primarul din Merei și Anghel de la CJAS vor să-i mute în alt portofoliu în mod forțat, ar trebuie să ne urnească să cerem reforme. Asfalt? Se pune. Doar de aceea plătim impozite. Apă caldă, se cuvine să avem, că plătim. Nu exultăm în fața robinetului, pentru că nu vine de la primar, cin din buzunarul meu. Reforme, însă, trebuie să cerem. Reforme adevărate, profunde, care să ducă la dispariția instituțiilor parazitare, precum Casa de Asigurări.

Până la reforma profundă, poate politicienii locali vor avea bunul simț să lupte pentru drepturile pacienților lăsați fără doctorul lor de familie și vor cere alungarea funcționarilor de la CJAS, care, în loc să fie alături de pacienți, ca să li se respecte alegerea medicului, au dat o lovitură contribuabililor, pentru interesul pecuniar personal.

Îmi este greu să cred că învechita în rele Anghel Simona nu are iarăși mari interese de a comis această nebunie. Poate cei care o susțin vor înțelege că își bat joc de oameni, astfel nimic nu-i va scăpa de furia oamenilor, nici măcar flamuri ale eficienței precum Bolojan.

 

Date personale: Mă numesc  Iulius-Paul Negoiţă și sunt fiul al preotului Iulian Negoiţă şi al Anicăi, de profesie economistă. M-am născut în comuna Vintilă-Vodă, la data de 19 iunie 1975 și sunt căsătorit cu Mirela, din anul 1997. Avem doi copii, Matei  și Andrei. Referințe studii: Am absolvit Seminarul Teologic „Kesarie Episcopul” din Buzău și sunt licențiat al Facultăților de Teologie ( Patriarhul Iusitian) și Farmacie (Carol Davila) Am urmat şi cursuri de formare în  Islanda, Cipru, Marea Britanie, Letonia  și  Germania. Am obținut, în 2002, titlul de doctor în Teologie la Universitatea  București. Vorbesc Engleză, Franceză, Spaniolă și am cunoștințe medii de Italiană și Rusă. La nivel de citit și tradus mă descurc și în Germană și Greacă. Activitate profesională: Domeniul ecleziastic: Sunt preot din anul 1997.  Întâi am fost  la Parohia Gherăseni și din 2002 sunt preot la Parohia Sfântul Apostol Andrei din Cartierul Micro 14 - Buzău. Am primit toate gradele onorifice până la cel de iconom stavrofor, iar în perioada 2010-2014 am fost judecător la Consistoriului Mitropolitan. Conform celor relatate în lucrarea 500 de personalități buzoiene. Cea mai importantă realizare pentru cariera de preot este considerată a fi contribuția la construirea ansamblul bisericesc din Cartierul Micro XIV, în centrul căruia se află Biserica „Sfântul Apostol Andrei”. Domeniul didactic: Am fost cadru didactic la Seminarul Teologic, Liceul de Artă și Colegiul Economic Buzău. Am funcționat la Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Am fost în echipa de conducere și în corpul de inspector. Am fost purtător de cuvânt al instituției, pe toată perioada activității, adică timp de 8 ani. Din 2010, am fost director la  Palatului Copiilor Buzău, Școala Postliceale Sanitare Buzău și Colegiul Nicolae Paulescu din Râmnicu Sărat. Domeniul  farmaceutic: Ca farmacist, activez, încă de la înființare, în cadrul lanțului independent de farmacii „Iris Pharm”. Activitate filantropice : Am acordat burse de studiu pentru elevi care au urmat cursuri universitare și postliceale în domeniul medical, premii literare și artistice în cadrul concursurilor de profil și am susținut ameliorarea situației materiale a unor familii sărace. De asemenea, am susținut financiar apariția cărților de debut ale unor autori tineri și lucrări ale unor scriitori consacrați. Am susținut financiar și apariția unor lucrări bilingve pentru comunitatea rromă. Activitate civică : Am candidat în două rânduri la Consiliul Local Buzău și am obținut două mandate de consilier independent (2008-2012; 2012-2016). Am fost președintele Comisiei de Cultură, Culte, Minorități, Sport, Sănătate şi Asistență Socială. Din poziția de independent, în anul 2012 am candidat pentru funcția de primar al Municipiului Buzău, clasându-se al doilea, după candidatul USL, obținând un procent de 30,5% din voturi, respectiv 17.404 voturi. Activitate publicistică: Sunt editor la Editura Omega, calitate în care am editat și tipărit la tipografia proprie un număr peste 500 de lucrări. Ca jurnalist am fost membru în comitetul de redacție, editorialist sau publicist la  Ziarul Lumina, Jurnalul National, Revista Teologică, Mousaios, Glasul Adevărului, Analele Buzăului, Opinia, Sănătatea Buzoiană, Cronica de Buzău, Educația creștină, Lacrima, Viața Buzăului, Șansa Buzoiană, Tezaur. Am fost realizator de emisiuni radio și televiziune. Sunt autor sau coautor al mai multor volume de eseuri, proză, spiritualitate, istorie, pamflet politic: 40 de rânduri, Marchitanii roșii, Prin grădina lui Ilf și Petrof, Monografia Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Comuna Gherăseni, Cuvânt spre Cer - antologie de poezie religioasă ( coautor), Prin spini, Lectura șoaptei, Pagini de istorie locală.  Afilieri:  Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bucureștii - Secția Proză. Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România - Filiala București Membru al Colegiului Farmaciștilor din România - Colegiul București Pasiuni Călătoriile, arta, creșterea animalelor și cultivarea plantelor.

Lasă un răspuns:

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Site Footer

Sliding Sidebar

Despre mine

Despre mine

Paul Iulius Negoita

Facebook