Aşa cum anunţam în numărul trecut al revistei, în cele ce urmează prezentăm efectele pe care le are consumul de carne de capră asupra corpului uman. Câteva dintre ele le-am amintit şi în alte articole, dar le repetăm pentru a da un imbold consumului şi în acelaşi timp creşterii acestei specii de animale, care a fost neglijată mult timp în ţara noastră.
• Risc scăzut de inflamare a vaselor sangvine. Prin conţinutul de CLA (acid linoleic conjugat), previne riscul apariţiei inflamaţiilor în special la nivelul vaselor de sânge. CLA este un acid gras nesaturat esenţial pentru sănătatea umană.
• Stabilizează bătăile inimii. Consumul de carne de capră menţine sănătatea arterelor coronariene ale inimii, datorită cantităţii mai mari de grăsimi nesaturate faţă de conţinutul de grăsimi saturate, ceea ce este benefic pentru ritmul cardiac.
• Conţine acizi graşi care previn cancerul. Un tip de acizi graşi care ar putea acţiona în prevenirea apariţiei cancerului este CLA-ul sau acidul linoleic conjugat, amintit anterior. În plus, în ceea ce priveşte dezvoltarea celulelor canceroase, carnea de capră conţine şi un nivel relativ ridicat de vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacinul, acidul pantotenic, dar şi seleniul şi colina, care sunt benefice pentru prevenirea cancerului.
• Conţinut relativ ridicat în proteine. Proteina este esenţială pentru buna funcţionare a organismului nostru, este prezentă în diferite proporţii în ţesuturile corpului uman şi joacă un rol important în procesele biochimice, biofizice şi fiziologice ale organismului. Proteina este bună pentru dietă, dar dacă doriţi să optimizaţi aportul de proteine din carne de capră, trebuie să vă asiguraţi că evitaţi grăsimea. Caprele, cu excepţia celor din rasele de carne, depun grăsimea sub formă de depozite intra abdominale şi nu între fibrele musculare, motiv pentru care carnea conţine puţină grăsime.
• Conţinut scăzut în acizi graşi saturaţi. Consumul de grăsimi saturate reprezintă una dintre cauzele apariţiei bolilor cardiovasculare. Deoarece carnea de capră conţine grăsimi saturate la un nivel mai scăzut decât carnea de vită, ea este o alternativă foarte bună pentru sursele de proteine din carne roşie, altele decât cele din vită.
• Ajută la arderea grăsimilor. În ţara noastră, majoritatea caprelor sunt crescute în sistem extensiv, în mod tradiţional, iar carnea de capră conţine mai puţină grăsime decât alte tipuri de carne, fiind recomandată pentru cei care ţin dietă. În plus, aşa cum am mai afirmat, este bogată în vitaminele complexului B, dintre care şapte vitamine sunt necesare pentru orice dietă: vitamina B1 (tiamină), vitamina B2 (riboflavină), vitamina B3 (niacină), vitamina B5 (acid pantoteic), vitamina B6 (piridoxină), vitamina B8 (acid ergandenilic) şi vitamina B12 (cianocobalamina).Vitamina B1 grăbeşte conversia carbohidraţilor în energie, astfel încât depunerile de grăsime sunt mai mici, în timp ce vitamina B6 are un efect puternic de stimulare a pancreasului pentru producerea enzimelor necesare unei digestii optime.
• Conţine seleniu şi clor. Seleniul este un antioxidant vital, mai ales în combinaţie cu vitamina E, apară sistemul imunitar de radicalii liberi care pot ameninţa organismul. Principala lui funcţie în organism este să inhibe oxidarea grăsimilor. Seleniul joacă un rol vital şi în reglarea efectelor hormonilor tiroidieni în metabolismul grăsimilor. Clorul are un rol foarte important în metabolismul apei, în reglarea presiunii osmotice, în echilibrul bază – acid, formarea acidului gastric şi în transportul bioxidului de carbon prin intermediul sângelui.
• Previne anemia. Consumul de carne are efecte benefice în caz de anemie, iar carnea de capră se situează în partea de sus a listei. Aceasta se datorează faptului că în carnea de capră se găseşte un conţinut relativ ridicat de fier. Se recomandă a fi consumată de femeile gravide care sunt mai predispuse anemiei în timpul sarcinii.
• Stimulează producerea de hemoglobină. Hemoglobina umană este conţinută în întregime în globulele roşii (hematiile), deţinând până la 35% din greutatea acestora. Ea transportă de la plămâni o cantitate de oxigen de 20 de ori mai mare decât volumul propriu. Hemoglobina fetală diferă de cea a adultului în sensul că aceasta are o afinitate mult mai mare pentru oxigen, ceea ce face posibilă preluarea de către placentă a oxigenului vital fătului din sângele mamei. Deci, pe lângă faptul că este bogată în vitamina B12 şi fier, carnea de capră are o contribuţie importantă şi în producerea de globule roşii şi hemoglobină.
• Bună pentru circulaţia sângelui. Chiar dacă este o carne roşie, consumată în cantităţi moderate, carnea de capră este bună pentru circulaţia sângelui, fiind bogată în potasiu, un nutrient esenţial pentru menţinerea volumului de fluid în organism şi important pentru reglarea echilibrului dintre acizi şi electroliţi; de asemenea, joacă un rol crucial şi în menţinerea sănătăţii inimii.
• Conţine acizi graşi Omega 3. Majoritatea oamenilor cred că acidul gras Omega 3 poate fi găsit numai în produsele pe bază de peşte, dar dacă în zona dumneavoastră procuraţi greu aceste produse, carnea de capră poate constitui o alternativă pentru satisfacerea necesarului zilnic.
• Conţinut scăzut în sodiu şi crescut în potasiu. Pentru inimă sodiul este rău, iar potasiul este bun. Activitatea principală a potasiului este de a lega excesul de sodiu din sânge şi de a-l elimina. Prin conţinutul ridicat în potasiu, carnea de capră este bună pentru sănătatea inimii numai la persoanele care nu au afecţiuni cardiace grave, pentru că nu poate înlocui medicamentele în cazul celor care au deja probleme cu inima sau tensiune arterială. Astfel, recomandăm scăderea sau chiar sistarea consumului de carne de capră la persoanele cu afecţiuni cronice ale inimii sau cu hipertensiune arterială.
• Ajută la întărirea oaselor. Carnea de capră are un conţinut relativ ridicat de calciu, ceea ce contribuie la sănătatea osoasă prin creşterea densităţii oaselor şi combaterea durerilor articulare.
• Combate creşterea nivelului de colesterol. Chiar dacă este carne roşie, grăsimea nesaturată conţinută în carnea de capră combate colesterolul rău, cunoscut ca fracţiunea LDL. Nivelul de grăsimi nesaturate este mai mare, comparativ cu grăsimile saturate, astfel încât acesta este capabil să vă controleze nivelul de colesterol.
• Reduce riscul apariţiei obezităţii. Unii oameni sunt binecuvântaţi cu o formă ideală a corpului, dar majoritatea oamenilor trebuie „să lupte” pentru a rămâne în formă. Dacă aveţi tendinţă spre obezitate, cu siguranţă trebuie să controlaţi ceea ce mâncaţi. Ştiţi că pentru a rămâne în formă nu este vorba doar de numărarea caloriilor, ci şi de consumul de alimente care ar putea arde, de fapt, grăsimea acumulată. Carnea de capră, fiind bogată în vitamina B, ar putea ajuta la arderea grăsimilor depuse excesiv în organism.
• Ajută metabolismul. Metabolismul reprezintă multitudinea proceselor fizice şi chimice din organism, prin care substanţele sunt produse, menţinute sau distruse şi prin care energia este pusă la dispoziţia celulelor. Prin consumul cărnii de capră, se asigură o absorbţie optimă a nutrienţilor pe care îi consumaţi din alimente.
• Întăreşte imunitatea. Sistemul de imunitate este ca o barieră care vă oferă o protecţie împotriva bolilor. Componenţii cărnii de capră întăresc sistemul imunitar.
• Scade nivelul de zahăr din sânge. Cei care au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat vor face tot posibilul pentru a-şi controla dieta. Consumul de carne de capră are ca efect normalizarea nivelului de zahăr din sânge.
• Efect anti-îmbătrânire. Ce nu se ştia despre carnea de capră este că ar putea acţiona şi ca agent anti-îmbătrânire. Aceasta, deoarece carnea de capră este bogată în minerale, în special în fier, care ar putea ajuta regenerarea celulelor sănătoase sau ar putea spori producţia de celule noi. Deci, carnea de capră consumată în mod regulat ar putea să te facă să arăţi mai tânăr.
• Efect benefic asupra pielii şi părului. Carnea de capră este bună pentru sănătatea pielii şi pentru creşterea părului. Mineralele şi vitaminele din carne ajută la o bună regenerare a celulelor pielii. În plus, carnea de capră oferă, de asemenea, soluţii pentru prevenirea apariţiei unor afecţiuni ale pielii cum ar fi eczema, acneea, erupţiile cutanate şi pielea uscată.
Sorin-Octavian VOIA
Ioan PĂDEANU
USAMVB Timişoara
Studiu preluat integral din Revista Ferma
CONŢINUT BOGAT ÎN GRĂSIMI, MINERALE ŞI VITAMINE B
• Grăsime şi acizi graşi / 1000 g (dependent de genetică şi de raţia animalului): total grăsime – 23,13 g; grăsimi saturate – 7,04 g; grăsimi mononesaturate – 10,35 g; grăsimi polinesaturate – 1,76 g; total Omega 3 – 200 mg; Total Omega 6 – 1 g.
• Minerale: Calciu – 130 mg; Fier – 28,19 mg; Fosfor – 1,8 g; Potasiu – 3,8 g; Sodiu – 820 mg; Zinc – 39,8 mg; Cupru – 2,64 mg; Magneziu – 0,44 mg; Seleniu – 87,88 mcg.
• Vitamine B: Tiamina – 1,1 mg; Riboflavina – 4,85 mg; Niacina – 37,44 mg; Acid folic – 50 mcg; Vitamina B12 – 11,23 mcg.
Sursa: http://nutritiondata.self.com
Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018