A fi sau a nu fi …vaccinat sau testat

Am spus-o de la început: testarea în masă e singura soluție viabilă, pe termen lung, dat fiind că și cei vaccinați și cei nevaccinați se pot îmbolnăvi de COVID-19. Poți trece prin boală fără să dezvolți un număr mare de anticorpi, poți să te vaccinezi și să ai un răspuns imunitar slab. Mă întreba astăzi cineva de ce s-a investit oriunde, la nivel mondial, atât de puțin în testare și atât de mult în vaccinare? Din același motiv pentru care oriunde pe glob a fost prioritizat vaccinul. Pentru că e tipul de instrument care poate oferi și o protecție imunitară, spre deosebire de teste, care reprezintă o certitudine provizorie cu privire la starea de sănătate a cuiva. Desigur, cred că soluția ideală pentru a combate această pandemie e reprezentată de vaccinare însoțită de testare constantă, așadar, tratarea echilibrată a celor două. Însă nu îi înțeleg pe aceia care declară că nu sunt coronasceptici, nu se vaccinează dar nici nu se testează.

Numărul polarizărilor a crescut, nu mai suntem doar pro și antivax. Apar specii noi de credințe și conduite, dintre care una îmi pare cea mai contradictorie: indivizi care sunt pro-vax dar anti-restricții, și totuși nu se vaccinează ca semn de revoltă față de restricții.
Dacă ești pentru vaccin și crezi că nevaccinându-te vei face rezistență în fața restricțiilor ridicate de stat, atunci vaccinează-te și ține-ți certificatul acasă. Îngrijește-te și descurajează mersul la mall, la restaurant și unde mai crezi că există “privilegiați”. Vaccinează-te și ieși din casă după ora 20.00 unde incidența e de peste 6 la mie și spune-i polițistului că nu ai declarație, pentru ca nici Iohannis nu avea mască la congres, și fii cât de rebel vrei, dar asigură-te că rămâi sănătos în rebeliunea ta. De ce? Pentru că doar ce ai spus că ești anti-restricții, nu anti-vax.
Dacă ești un autentic în opoziția ta, atunci ar trebui să rămâi astfel până la capăt. Testează-te, cel puțin.

Cât despre atitudinile pro și antivax, tabloul e destul de simplu. Nu e vorba de o discriminare pentru că și cel vaccinat și cel nevaccinat e mulțumit cu opțiunea lui de viață. Îți convine să te vaccinezi. Crezi în știință, ai o smerenie epistemică, nu te comporți ca și când ai fi medic și înțelegi că sunt alții care au o educație în domeniu și știu ce e mai bine pentru sănătatea ta. Te vaccinezi și ai șanse mai mari să fii sănătos mai mult timp. Îți convine să nu te vaccinezi. Crezi că nevaccinat vei fi sănătos mai mult timp, pentru că ai tot felul de idei: vezi sterilizare în masă oriunde auzi de vaccin, te bazezi pe imunitatea ta dreasă cu miere și lămâie în casă, iubești homeopații și detești medicii, ai citit că pandemia asta era programată de iluminați și acum trăim toți o glumă proastă. Refuzi să te vaccinezi și lupți surd împotriva tuturor celor care crezi că îți sunt împotrivă.
Deci fiecare e fericit cu opțiunea lui. Prin urmare, nu există discriminare. E o chestiune, cum bine spunea cineva, de costuri. Suportă costurile alegerilor tale, acceptând că acea alegere ți-a dat cea mai mare cantitate de fericire posibilă.

Statul Român greșește constant în tot acest timp.
1. A eliminat recunoașterea testelor ca o condiție pentru realizarea anumitor categorii de activități (ducând totul în zona alb-negru, vaccinat/nevaccinat), măsură care dădea cel puțin un confort psihic celor vaccinați de a sta cu cei nevaccinați și care avea șanse mai mari de a apropia un nevaccinat de ideea de a se vaccina, decât acum, când ostilizarea a crescut.
2. Intreține bonusurile ridicole – Loteria Română premiază vaccinați? Pai e doar o măsură mai “burgheză” față de micii de la Obor. “Te răsplătesc că te-ai vaccinat” sună ca și când “te plătesc să te vaccinezi”.
3. A continuat campania de vaccinare prin promovare fără informare. Nu se va vaccina nimeni dintre aceia care stau pe gânduri să o facă dacă văd brațele lui Iohannis, Cîțu și ale oricărui alt om politic. Brațe care nu muncesc nici atunci după ce a luat foc ceva undeva.
Pentru că la ora la care vorbim mediul politic nu este un mediu credibil, indiferent de culorile și afinitățile noastre politice. Imaginea și explicațiile unui medic pot face mai mult decât orice spot confiscat politic.
Nu cred nici că dacă vezi artiști sau figuri mondene care dorm prin platourile TV vaccinându-se rezultatul va fi diferit.
4. Încă se insuflă ideea “vaccinează-te să circuli liber”. Greșit. Vaccinează-te să-ți fie bine. Și da, după seria spitalelor care iau foc de la infrastructura insalubră, veche, și supralicitarea instalațiilor de oxigen, cel mult poți oferi, ca argument care exclude criteriul beneficiului medical al vaccinului, o lozincă de tipul: “vaccinează-te să nu ajungi carbonizat într-un spital, dacă faci o formă gravă de COVID”.
5. Păstrează unele măsuri aberante. De pildă dacă închizi magazinele mai devreme, aglomerația va fi mai mare, exact ceea ce vrei să eviți în condițiile acestea.

Câtă vreme toată lumea își asumă alegerile, nu am nimic împotriva nimănui. Vaccinat sau nevaccinat, ai motivele tale pentru opțiunea făcută. Dar nu striga la vaccinați că sunt imbecili și nu striga la nevaccinați că sunt idioți, pentru că tot ce faci e să sădești niște ură în jurul unor polarizări deja nesănătoase.

Am obosit să mai conving pe oricine de orice, tot ce îmi doresc, ca om care a trecut prin boală și s-a și vaccinat e ca nimeni să nu sufere cât am suferit eu când am fost bolnavă. Pentru că e ca naiba să fii tânăr și să vezi că obosești ca și când ai urcat pe munte după ce ai mers doi metri între pat și baie. E oribil ca după ce că ești miop și abia vezi fără ochelari, să te lase și celelalte simțuri: să nu ai gust, să nu simți miros. E incredibil că iei o gură de apă și o verși în mai puțin de un minut. E urât să fii singur și să nu poți lăsa pe nimeni să te îngrijească, deși ai avea nevoie, pentru că poți îmbolnăvi pe oricine ai lăsa să se apropie.

Nu e ceva care să ne facă mai mult rău decât criza de sfidare oricărei autorități epistemice și extrema ei, anume, îmbrățișarea cu hipernaivitate a oricărui părerolog care are tupeu și un cablu de internet funcțional. Mai mult ca niciodată, “cred că” trebuie să fie la mare distanță de “știu că”. Pentru un plus de sănătate morală, nu doar mintală.
Oana Serban

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și