Scâncetele unor primari după bani și teama de descentralizare financiară

Am văzut acum câteva zile mare protest al unor primari pentru că nu au primit bani de la Guvern. De obicei, prin jocuri de culise, primeau. Telefoane și negocieri făceau că primarii ascultători de șeful de partid să aibă de buzunar de la Guvern.

Primarii care se dau păgubiți sunt…pesediști. Evident, în trecut unii au deveni pesediști pentru banii de la guvern. Pe banii statului partidul și-a adunat oastea. Acum au nimerit-o greșit! O fi corect?

Istoric vorbind, e ciclic. Sunt în barca greșită. Cetățenește tratând problema, nu e corect. Efectele se răsfrâng asupra comunităților. Nu e normal să pedepsești o comunitate pentru opțiunea ei electorală, așa cum nu este firesc să votezi un primar doar pentru că face parte din partidul care dă bani discreționar.

Dincolo de acest joc de imagine – primarii PSD nu sunt chiar așa bătuți de soartă -, acest sistem de alocare a banilor, fără alte criterii decât cel al plasamentului politic este unul profund corupt. Este corupt și corupe. În momentul de față, cam tot ce înseamnă finanțare guvernamentală, creează primari corupți, mai puțin corupți sau foarte corupți. Toți trebuie să accepte compromisul parandăratului și colaborarea cu firmele de casă ale șefului de partid pentru a primi bani.

Dacă PSD -ul era un partid serios nu scâncea după bani și – puternic și drept cum se laudă a fi – urla după descentralizare financiară. Atunci totul era clar și bun. Produci, ai! Dormi, stai! Nu ai, închizi prăvălia!

Ce goană nebună ar mai fi fost atunci după investitori care plătesc taxe și impozite acolo, în localitate. Ce luptă s-ar fi dat pe chivernisirea fiecărui leuț! Dar cum nu e așa, rămâne …în vigoare ..tipologia primarilor descurcăreți, corupți, milogi, aflați la cheremul șefului de de partid, care are nevoie de bani pentru tot felul de matrapazlâcuri. Primarul destoinic, capabil să închege echipe care să lucreze pe proiecte serioase, continuă să fie o pasăre rară.

Deci, domnilor primari, dacă sunteți adevărați, cereți descentralizare financiară, demers sigur, care vă poate face cu adevărat lideri ai comunităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și