Katalin Kariko, ”mama” vaccinului: concediată în Ungaria, retrogradată în SUA și aplaudată de toată planeta

Katalin Kariko, cercetătoarea care a început încă din 1978 să lucreze la tehnica mRNA (ARN-mesager), cea aflată la baza vaccinului Pfizer/BioNTech, are un istoric profesional presărat cu momente dramatice. 

Prof. Karikó a început să lucreze la tehnica ARN-mesager (mRNA) într-un laborator din Ungaria în 1978, înainte de a se muta în SUA după ce funcția sa la Centrul de Cercetări Biologice din Szeged a fost desființată, în 1985. Un deceniu mai târziu, când se afla la Universitatea din Pennsylvania, Prof Karikó a fost retrogradată când eforturile ei legate de acercetarea mRNA nu au reușit să atragă sprijin financiar, dezvăluie The Telegraph

Cu toate acestea, timp de mulți ani, a existat un obstacol: ARN-ul mesager provoca o reacție inflamatorie atunci când era injectat. Abia în 2004, profesorul Karikó și colega ei, Drew Weissman, au descoperit că, folosind o nucleozidă ușor modificată în șirul de ARNm, problema potențial fatală ar putea fi depășită.

Acesta a fost „marele moment <oh!>”, a spus ea; „În acel moment m-am simțit că acest lucru este foarte, foarte important.”
Lucrarea lor, publicată în 2005, a pregătit calea nu doar pentru vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de BioNTech – compania germană la Prof Karikó s-a angajat în 2013. Vaccinul produs de firma americană Moderna folosește aceeași tehnică.

https://www.educatieprivata.ro/katalin-kariko-mama-vaccinului-concediata-in-ungaria-retrogradata-in-sua-si-aplaudata-de-toata-planeta/?fbclid=IwAR3FaRNc3Xt_Ban6ezVItI22D4Xd9LBWIbJT-rnM_uDAZCPCFp8–UB54VE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și