Andreia Pascu/Antica Roma/ măiestrie culinară și curaj

Am fost mereu încântat să cunosc oameni hotărâți. Andreea Pascu intră în această categorie. M-a vizitat într-o duminică la Micro 14 și mi-a povestit ce vrea să facă. Plângem după românii plecați în străinătate și ne dorim să vină înapoi. Avem nevoie de ei, de experiența lor, de energia lor, mult mai mult decât avem nevoie de banii lor trimiși părinților, în țară.

Începutul Pandemiei a reprezentant un moment de cotitură în viața tuturor. Românii noștri plecați au simțit mai mult ca niciodată însingurarea. Parte dintre ei s-au întors cu hotărârea să rămână acasă. S-au gândit că ceea ce au reușit să facă afară, vor putea face și aici.

Au plecat de aici pentru un viitor mai bun, au strâns ceva capital, iar acum s-au gândit că pot muta munții din loc, în România. Printre cei care au plecat hotărâți să izbutească și au reușit să facă treabă bună în străinătate este și Andreia Pascu.

M-a impresionat parcursul Andreei Pascu. Ajunsă în Italia, a reușit. Și-a făcut propria afacere. S-a adaptat realităților locale. A devenit membră activă a comunității românești. A intrat în competiție cu italienii. I-a concurat în domeniul culinar, exercițiu complicat, având în vedere bogăția bucătăriei italienești.

Pandemia i-a fost prilej de reflecție. Cred că a fost mai mult un pretext să se întoarcă în țară, decât o necesitate. Oricât de bine ar fi afară, nu e ca acasă.

Și s-a întors.

Nu a venit cu gândul să se lipească de un loc cald, pe undeva, ci cu chef de muncă. Și-a dorit încă din prima zi să ofere mâncare de calitate, să-și facă o afacere aici. Mi-a povestit de planurile pe care le are.

Trăiesc în lumea reală și aveam de multe ori tendința să-i știrbesc din entuziasm. Cercul e strâmt aici. Piedicile de tot felul sunt multe.

Ca orice început antreprenorial, primul vis a căzut. Voia să înceapă o activitate la Colți, aproape de Muzeul Chilimbarului. Locurile natale o atrăgeau. În cele din urmă  și a-și investi munca ultimilor ani aici, în Buzău, aproape de istorica bodegă a lui Nenea Iancu. A deschis aproape de Gară pizzaria- restaurant Antica Romă.

Local cochet, accesibil, Antica Roma este visul Andreei Pascu. Un vis…care nu-i mai dă demult pace zi și noapte. Amenajări, contracte de furnizare, contabilitate, lipsa forței de muncă ….Alți bani, alte obstacole, alte provocări în fiecare zi.

Dar, rezistă provocării. Curajul și forța nu o lasă!

Și-a adus tot ceea avea in Italia pentru a putea oferi o bucătărie italienească veritabilă. Mi-a vorbit cu multă pasiune despre singura pizza romana –  diferită de comuna pizza napoletana – care se face în Buzău, despre mâncare sănătoasă, despre ingrediente de calitate.

Mult suflet, multă pricepere, multă luptă!

Abia aștept savoarea unei mesei italienești în Buzău! Apoi pot povesti mai multe. Până atunci vă las un reportaj:

https://buzaulinreportaje.ro/articole/lady-chef-andreia-aduce-antica-roma-la-buzau/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și