Casa Assan

a fost construită între 1906 şi 1914 după planurile arhitectului Ioan D. Berindei. Seamănă cu palatul cantacuzino de pe Calea Victoriei, construit după planurile aceluiaşi arhitect
Casa a aparţinut lui Bazil Assan, primul român care a făcut înconjurul lumii.
Bazil Assan a fost, de altfel, primul şi singurul român care a vizitat Insula Spitsbergen, din ţinuturile polare. Până şi viaţa sa de familie a fost la fel de palpitantă. S-a căsătorit cu o tânără ţigancă superbă, care i-a născut trei fete. Toate au fost botezate după locurile în care Bazil se afla în momentul în care devenea tată. Astfel, la Atena s-a născut Athenaida, în Spania, Consuella, iar în timp ce exploratorul naviga în Oceanul Pacific, i s-a născut şi cea de-a treia fiică, Pacifica.
Familia era foarte înstărită, aşa că – în anii 20-30 – fetele Assan îşi permiteau să meargă la Paris oricând doreau. Însă de bunăstarea familei Assan s-au bucurat şi persoane mai puţin favorizate de soartă. Legenda spune că – în casa familei lui Bazil Assan – masa era mereu întinsă. Iar acolo se putea ospăta oricine, cunoscut sau necunoscut familiei. Este doar una dintre poveştile legate de traiul de vis pe care îl ducea familia ce locuia în casa din Piaţa Lahovari.
Nu doar Bazil Assan şi pasiunea sa pentru automobile stârneau interesul tuturor, ci şi doamna Assan, care se plimba seara prin Bucureşti, într-o birjă, alături de câteva dintre cele 200 de pisici pe care le avea. Astăzi, principala dovadă a vieţii somptuoase pe care o ducea familia inginerului Assan rămâne bijuteria arhitectonică din Piaţa Lahovari.
Spre deosebire de alte case cu istorie din Bucureşti, Casa Assan păstrează încă interioarele superbe de odinioară. Eleganţa fiecărei încăperi şi finisajele deosebite sunt completate de denumiri inedite, demne de un palat: Salonul Oglinzilor şi Candelabrelor, Sala de Şah, Sala de consiliu sau Sala Edison. Impresionantă este şi Sala Zodiac, luminată printr-un vitraliu amplu cu toate semnele zodiacale.

Ion Boboc

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și