Un preot din județul Dâmbovița se numără printre cei mai buni artiști fierari din lume

 Ziarul lumina scrie despre parintele Sorin Bute, un om dedicat artei.
Părintele Sorin Bute de la Parohia Săcuieni, județul Dâmbovița, a fost inclus într-o listă scurtă de șapte artiști fierari pentru ediția din 2022 a anuarului editat de cea mai prestigioasă revistă de design în metal.

„După 15 ani de bătut fierul din pasiune, dar și din necesitate, s-au adunat suficiente lucrări pentru a fi publicate în cea mai prestigioasă revistă în domeniu, Metall Design”, a scris preotul pe contul său de Facebook. „Este o recunoaștere internațională neașteptată, care mă bucură. Mulțumesc revistei Hephaistos, care publică anuarul!”

Părintele Sorin Bute s-a născut la Târgoviște în 1977, a absolvit Secția Metal a Universității de Artă din București și a studiat Teologia la Universitatea Laterană din Roma.

Candelabru făcut de Părintele Sorin Bute pentru Biserica Sfântul Nicolae Andronești, Târgoviște – monument istoric din sec. al XVI-lea. Foto: Alexandru Miu

În prezent, Părintele Sorin Bute este lector la Facultatea de Teologie a Universității „Valahia” din Târgoviște și lucrează la o disertație despre utilizarea fierului forjat în arta sacră. Va fi lucrarea de absolvire a nivelului de Master la Universitatea de Artă din București.

Candelabrele bisericii Parohiei Sf. Nicolae Andronești din Târgoviște sunt realizate de părinte, care este artist fierar. El este și autorul Monumentului eroilor din curtea bisericii Garnizoanei Târgoviște.

Întrebat de jurnaliștii locali dacă vocația de preot este compatibilă cu cea de artist, preotul, care este și tatăl a trei copii, a răspuns:

„Vocația de preot este compatibilă cu orice lucru care este frumos.”

Biserica Sfântul Nicolae Andronești (detaliu). Foto: Alexandru Miu
Candelabru pentru o biserică ortodoxă din Milano. Mozaicul a fost realizat de Daniel Codrescu. Foto: Facebook / Sorin Bute
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și