Colindul autentic la Buzău

Am auzit iarăși colinde autentice. Câțiva membrii ai Coralei Neagu Ionescu ne-au bucurat sufletul, în cadrul unui eveniment privat, la clinica MedCity. Am retrăit autenticul colindelor românești. Mi-am reamintit acorduri din copilărie, pe vremea când, parcă într-o stare de extrateritorialitate, la Episcopia Buzăului se cântau colinde. În rest, coruri muncitorești …

Însă, pe atunci, bunicul corului de astăzi, ne așeza în lumea poveștii lui Moș Crăciun cel ostenit de drum și ne ducea, cu îngerii, în staulul Nașterii Domnului.

Din ziduri vechi, mișcate de voci cum nu mai auzisem, în fața unui bătrân cu barbă, care nu era Moș Crăciun, ci chiar Episcopul, Episcopul Antim, răsunau ecourile unei lumi pe care nu o vedeai niciunde altundeva.

Pentru răbdarea pe care o aveam, când acele voci altfel decât tot ceea ce auzeam zi de zi primeau semnul ferm de sfârșit al dirijorului, din mâna ușor tremurândă a bătrânului episcop, veneau darurile. Erau mult mai simple decât toate cele de astăzi, dar așa daruri nu am mai primit niciodată. S-au dus micile bucurii din punguțe. Pe zi ce trece constat, însă, că nu acestea au fost darurile, ci colindele care făceau ca și aerul respirat să fie sfânt.

Am resimțit legătura cu vremea de atunci, tocmai astăzi. O parte dintre colindătorii Coralei Neagu Ionescu, transformați în colindători, mi-au trezit-o. A fost emoționant. Corala Neagu Ionescu reprezintă autenticul. E clar, are un rol mult mai mare decât psalmodirea cu sfinții,  la vreme de Liturghie. E drept, așteptarea mi-a fost hrănită de la slujba hramului Bisericii Sfântul Andrei. Dar acești oameni minunați, atunci când ne cântă colinde, se transformă în îngeri.

Sunt autentici. Păstrează autenticul. Dăruiesc. Te duc cu sufletul în lumea bucuriei.

Înființată de IPS Ciprian atunci când a venit la Buzău, Corala Neagu Ionescu face artă. Inspirația părintelui arhiepiscop de a-i încredința părintelui Gianin Oprea conducerea Coralei, vine din buna cunoaștere a muzicii autentice.

Educat muzical, cu o cultură religioasă și cu exprimare aleasă, părintele Geanin a dat valoare culturală absolută unui act muzical care, în mod curent, ar părea rutină de Crăciun.

Organizarea micului concert, piesele alese, în spirit românesc, păstrarea curată a textelor, ne-au adus în suflete staulul  bucuriei, în care se naște Hristos.

Nu redau titlurile pieselor organizate cronologic, ca într-o zi a mântuirii. Las însă un gând: Vreți colinde autentice? Corala Neagu Ionescu!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și