Salata Baricco

Bucătăria italiană e bogată. Nici cultura și nici arhitectura nu-s sărace. Italia surprinde de fiecare dată, iar Baricco e italian. Dar cine este Baricco? Nu m-am prins nici după ce am citit din scoarță în scoarță cartea lui Bun venit la circ – eseuri despre lumea de azi. Bun titlu, bună carte. De când am prins-o nu am lăsat-o deși bate spre 400 de pagini. Baricoo nu e nici comentator sportiv, dar are cronici mai vii decât comentariile radiofonice ale lui Ilie Dobre, nu este critic muzica, deși ai impresia că-l are unchi pe Iosif Sava. Nu este nici critic de artă, deși ar putea fi. Se dă drept romancier, dar nu are decât muguri. Nici măcar nu-i pot fi valorificate ideile în romane. Le stoarce bine în texte scurte, încât dacă vrei să le întinzi pe mai multe pagini nu mai iese mare lucru. Baricco îți strică jocul.

Deci, timp de câteva nopți, am petrecut cu Baricco. M-a plimbat prin lume, cu creionul în mână. M-a dus pe stadioane, fără să fiu microbist, dar cartea nu are cuprins să poți sări peste meciuri. M-a dus pe la teatru, pe la operă, pe la film. Peste tot m-a plimbat. Aproape că nu-mi mai amintesc. Doar gustul mi-a rămas, și bun a fost de nu am putut că mă opresc.

Mi-a plăcut ce am citit și-i recomand cartea. Chiar este bună și are titlul potrivit. Nu plictisește, că are de toate, ca viața.

Alessandro Baricco a scris bine, despre o lume care nu-i prea bine. Llosa vorbea despre efectele civilizației spectacol – în carte este și un interviu cu Llosa -, ei bine, care spectacol, e circ curat lumea de azi. Vedeți ce scrie Baricco și contraziceți-l!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și