Ziariada din Spitalul Buzău

Deși nu am pasiuni pentru jurnalismul de investigație, sunt aspecte comunitare despre care e nevoie să scriu. Unul dintre ele se referă la modul în care se face presă pe oasele și viața accidentaților și internaților din Spitalul Județean.

Știți, fără îndoială, că moartea vinde bine ziarele. Ați văzut, cu siguranță, că un ziar online este primul care anunță accidentele de tot felul. E reporterul acolo? Nu. Reporterul este – sau se presupune că este – la jobul lui de profesor.  Dar reporterul primește informația caldă de la fratele care lucrează brancardier la UPU. Până aici fenomenul este cunoscut și tolerat.

Dar, presiunea jurnalistică devine și mai mare, iar discrepanța dintre cei care mai fac presă și familia Șontică, devine mai relevantă de ceva vreme.

Zilele trecute mi-a scris cineva următoarele: este incredibil ceea ce se întâmplă! De parcă nu ar fi fost de ajuns că Titus Șontică trage targa pe uscat și stă cu urechea la tot ce mișcă, pentru a da, pe surse, informații. … și astfel, imediat, apare totul în ziar, acum face voluntariat la birourile de la UPU, Nicoleta, soția lui. Dacă se va angaja – și probabil se va angaja, având în vedere calitatea de membru PSD -, nu va mai fi  informație sigură la noi. Va avea acces permanent în calculator, la registratură, și va știi ce accidente de muncă sunt, ce persoane vin în spital, ce diagnostice au, pe ce secții ajung. Va fi un coșmar! Nu mai zic de atitudine ….

Nu aș fi pus în pagină cele spuse, dacă eu însumi nu auzeam comentariile brancardierului Titus. Atunci când am avut rude în Spital a făcut tot felul de comentarii scabroase, referitoare la starea sau aspectul persoanelor respective. Nu mai zic de comentariile de pe conturi false, precum defunctul Dan Deșliu, înecat de Poliție.

Fără dubiu, nu scapă nimeni de ochiul critic și supravegherea brancardierului-presar, care vine la serviciu cu o mașină pe ușa căreia scrie un nume de ziar online. E dovada că omul are forță, nu?!

În fine, dacă paragraful de mai sus nu este atât de important în acest context, invadarea Spitalului cu intruși care se ocupă de altceva decât ar trebui, este o mare problemă.

Scriu aceste rânduri pentru a trage un semnal de alarmă referitor la un examen pe post care va urma și la care omul de rând nu prea are șanse. Au toți ce care se prezintă acces să facă voluntariat pe acel post? Se vedea treaba ca nu prea…

Mai scriu aceste rânduri surprins de faptul că cineva face voluntariat la birouri. Da! Voluntariat la birouri, pe locul pe care urmează să-l ocupe. E o noutate absolută să știi și să poți face așa ceva și să ai acest unic privilegiu. De ce oare îl are? Partidul? Puterea dată de presă? Șantajul  cu deținerea de informații? Toate la un loc?

Și mai scriu cu nedumerirea omului care rămâne surprins cum de i se permite unui membrul al familiei care s-a remarcat deja prin scurgerea de informații, să ocupe exact un loc cheie, unde curg natural informațiile. Să nu vă mirați când veți ajunge din Spitalul Județean în ziar și să nu credeți că a dat instituția comunicat. A suflat brancardierul sau soția, informații care ar trebui să fie secret de serviciu.  Medicii și colegii ce să facă, cum să stopeze fenomenul? Evident, nu pot vorbi ți șoaptă și nici nu pot să se ocupe de protecția datelor în loc de salvarea bolnavilor.

Cât despre vorbitul în șoaptă …până acum mai mergea. Însă dacă un membru al familiei Șontică va lucra la Registratură și va avea toate informațiile de intrare ale pacienților, ziarul lor va crește, iar siguranța confidențialității datelor cu caracter personal va fi nulă. Furtul de informații se va intensifica. Vor ști și cât avem colesterolul….

Sunt foarte curios ce se va întâmpla la concursul care urmează și mă gândesc cu tristețe la cei care-și mai pun speranțe să ocupe postul – postul fiind bine plătit -, și la lipsa lor de noroc …. 

Dar, cine știe, poate textul primit din spital și redat aici le va schimba viața și nu va pune Spitalul în dificultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și