Părintele Petre Matei, decorat de președintele României

Ieri am citit pe pagina ambasadorului României la Londra, Dan Mihalache, o veste extraordinar de frumoasă: părintele Iconom Stavrofor dr. Petre Matei a fost decorat cu  Ordinul Meritul Cultural , în grad de Cavaler,  de către președintele Klaus Iohannis.

Informația este importantă și pentru comunitatea buzoiană, deoarece părintele Matei Petre și-a început activitatea profesională la Buzău. A fost diacon la Catedrala Episcopală, profesor de muzică la Seminarul Teologic și Secretar Eparhial.

Părintele Matei, diacon la Buzău

A beneficiat de o bursă doctorală în Grecia și a hotărât să se dedice comunității românești din Cipru, unde slujește de aproape 30 de ani.

Cipru e un simbol al creștinismului ortodox implicat în viața cetății. După cum este bine cunoscut, Arhiepiscopul Macarie al II-lea, pe lângă misiunea bisericească și-a asumat și rolul politic de președinte al Republicii Cipru. A fost primul președinte al Ciprului, conducând țara între anii 1973-1977.

Părintele Petre Matei, însoțind delegația Bisericii Ortodoxe din Cipru, la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Buzău

Deci, nimic mai potrivit decât decorarea unui preot ortodox, în Cipru, de către președintele României, preot care deși nu are originile în Buzău, păstrează o strânsă legătură cu Buzăul.

Concediile din luna august le petrece la Buzău, unde dorește să se întoarcă la încheierea misiunii în Cipru, semn al legăturii strânse pe care o păstrează cu locurile unde și-a început activitatea pastorală.

Am avut privilegiul să ajung în Cipru, în cadrul unui program de studii, și, recunosc, nu e ușor să te întorci din insula Afroditei. Doar o legătură puternică poate determina întoarcerea cuiva, după o viață petrecută acolo.

Nu l-am vizitat pe părintele în perioada șederii în Cipru, însă anii în care l-am avut profesor mi-au dat posibilitatea să-i cunosc calitățile și să-l admir.

Diplomat, talentat, bun slujitor al Altarului, elegant vorbitor, dar și foarte modest, părintele Matei nu a fost doar profesor pentru generația mea de seminariști, ci și un model de slujire ecleziastică.

Cavalerismul și cultura sunt două tuse clase ale personalității părintelui Petre Matei, așa că, decorația primită subliniază fidel o parte a activității și personalității sale.

Felicitări, Părinte Profesor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și