Vine Postul! Suntem în stare să-l ținem?!

Postul este un exercițiu spiritual. Sigur, când folosesc expresia exercițiu spiritual nu mă gândesc la faptul că odată ce o persoană ține post alimentar va avea viziuni sau se va simți de-a dreptul mântuit. Cine spune că are viziuni doar pentru că a dat o roată prin grădina de legume, le confundă cu nălucirile. Dar, e adevărat, cine ține postul se simte mai ușor – iar dacă are o formă fizică bună și nu are tratamente pentru afecțiuni cronice – se va simți și mai bine fizic. E normal. Orice schimbare de regim culinar repornește organismul, iar postul nu este doar o dietă, postul este un exercițiu de voință, la care-l chemi martor și cârmaci pe însuși Dumnezeu. De aceea, postul va avea mereu mai multe șanse de izbândă decât orice încercare solitară de regim alimentar. Ai mediul propice, poți avea sprijinul familiei prin participare, ai mijloace complementare de sprijin: poți merge la Biserică, unde slujbele sunt mult mai dese și mai intense, te poți spovedi și te poți împărtăși, atunci când ai forța să îți dezintoxici și sufletul, nu doar parte dintre mădulare și, întotdeauna, simți bucuria sărbătorii.

Sărbătoarea vine și dacă ești și dacă nu ești pregătit, dar dacă ești pregătit te cuprinde o bucurie care-ți încălzește sufletul. Încearcă și o să-mi dai dreptate! Deci, când am spus exercițiu spiritual  la aceasta endorfine a spiritului m-am gândit și la faptul că merită să-ți faci sărbătorile cu frumoase, dar, evident, nu se poate fără efort, fără voință, iar postul este un minunat efort de voință.

Sigur, postul este și o mare provocare, ba chiar o mare problemă. Regula veche a postului – cea pe care bunicii noștri o țineau natural, fără să o fi citit-o undeva, este tot mai puțin cunoscută, iar abilitățile de a găti mâncare de post sunt tot mai rare. Pentru gospodină, postul poate deveni o mare sursă de vorbe de tot felul, mai ales când postitorul pretinde să mănânce la fel de mult și la fel de gras.

Ei bine, aici e problema. Postul este o abținere, pe o perioadă de timp, de la anumite mâncăruri și băuturi ( vorbim despre alimente de origine animală și băuturi alcoolice – în calendar sunt toate aceste informații). Postul nu este o substituire a unor cantități de alimente de origine animală, cu cantități similare – poate chiar mai mari, pentru că nu sunt atât de sățioase – de alimente vegetale. Postul înseamnă reducerea cantităților, nu doar schimbarea produselor. Postul mai înseamnă și subțierea numărului de mese. Postul mai înseamnă și odihnirea gospodinei, care nu ar trebuie să mai proceseze atât de multe produse.

De asemenea, postul  nu trebuie transformat într-un regim oarecum toxic, prin înlocuirea mâncărurilor de origine animală cu produse care imită forma, gustul și culoarea respectivelor produse. Aceste semipreparate sunt probabil comod de cumpărat și ușor de găsit. Poți umple mesele – și am participat la asemenea mese – cu salam de post, cașcaval de post, cârnați de post, etc. Aceasta chiar nu este post sănătos și nici exercițiu de înfrânare. E doar o formă de a te amăgi. De aceea, trebuie să înțelegem că postul alimentar, înseamnă mai puțin, mai rar, mai natural, mai în liniște și cu privirea mai mult în Sus, decât în largul farfuriei.

Pare greu de ținut? Și este, nu doar pare. E greu să fii de mâine altfel, să renunți la confortul tău. E greu, dar e necesar. Dacă poți duce la capăt un act de voință atât de mic, ești capabil de mai mult, iar dacă Postul Mare ți se pare prea lung, propuneți măcar să ții prima și ultima săptămână, miercurile și vinerile. Iar dacă ai reușit să ții prima săptămână, cât mai este până la sfârșit?! Dacă îți imaginezi că vei muri de foame sau că nu vei mai avea energie, te înșeli. Cei mai longevivi și sănătoși oameni sunt cei care au răbdat, nu cei care s-au îmbuibat.

Iar dacă ai căzut într-un ceas negru, ispitit de ciocolata colegului de birou, așază-te în genunchi acasă, cere iertare Domnului, și i-o de la capăt. Domnul nu va uita de efortul tău de până atunci și de va privi cu iertare dacă revii și, mai ales, dacă te menții. Căderile repetate sunt fracturi ale voinței și îți anulează satisfacția reușite. Nu e greu, ai făcut tu atâtea lucruri în viață și nu te poți abține de la niște alimente?! Cu siguranță, poți! Nu există om sănătos care să nu fie capabil să țină postul. Există oameni fără voință, care-și caută scuze, dar ei sunt nefericiți, sunt lipsiți de curaj, sunt lipsiți de încredere în ei. Dar tu, dacă vrei să fii un model de voință pentru tine, pentru familia ta, poți rezista!

Și apoi, tu nu ești singur! Tu vrei să primești lumină cu sufletul curat! Vrei să te bucuri! Dar ce bucurie vine fără luptă?! I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și