Olga, Oleg, Ivan și Vladimir

Olga s-a născut în Uniunea Sovietică, dar e ucraineancă. Tot aici s-a căsătorit și i s-au născut și cei doi copii. Soțul, rus get-beget, s-a dus și l-a plâns cu amar de atunci … dar de câteva zile simte că nu mai mare motive să-i bocească moartea.

Au fost feriți, chiar dacă nu a fost mereu totul bine. Au trecut repede ani. Acum nu au doar copii, ci nepoți. I-au crescut împreună la Saratov, în regiunea Volga. E un oraș frumos.

Nepoților le-a plăcut, la bunici. Cine alintă mai tare copiii? Părinții nu au timp … Așa că Olga și Igor și-au făcut treaba de pensionari cu nepoți.  După ce au crescut Olga le duce dorul. Nu-i mai vede prea des și nici nu vrea să-i deranjeze, dar e mereu cu gândul la ei. Își mai alină singurătatea cu pozele lor. Ei locuiesc, oarecum, departe, dar se întâlnesc la ziua bunicii Olga. Niciodată nu lipsesc. Băieții sunt apropiați de vârstă. Oleg, 28; Ivan 26. S-au jucat toate vacanțele în parcul din fața blocului. Zakharov le era încă idol și ei aveau unde bate mingea. Sunt tineri dar au și ei melancolii. Și apoi…știu că nu se mai pot bucura mult de bunica. Legea firii …

Deși sunt încă tineri, sunt bine, chiar bine de tot. Toți tinerii sunt acum preocupați să se realizeze profesional. Nu se grăbesc să se însoare. Oleg lucrează la o reprezentanță auto în Kiev ( se vând bine mașinile de teren), Ivan s-a prins la o bancă. A terminat studii economice, iar universitatea din Moscova e renumită. Excelează în aria filologică, dar și economie se poate studia bine. Nu-i i-a fost greu lui Ivan să convingă angajatorii. E mulțumit.

ianuarie, 2022

Olga plânge până la epuizare. Îl vede pe Igor, soțul său, fericit că s-a dus. Sunt mai bine de doi ani de când numai e. Ce bine că nu știe ce să întâmplă! își zice printre lacrimi.

Au fost cândva fericiți. Au fost uniți, au fost toți. Acum copiii și nepoții locuiesc în două țări diferite. Nepoții așa s-au născut, dar nu a fost o problemă. Ce e Rusia, ce Ucraina? Una singură pentru ea! care vorbește oricum ambele limbi. Și apoi nu-i prea mare socoteală să le știi. Și Oleg vorbește rusă bine. Sunt cam la fel.

Nu se văd, dar cu copiii și nepoții vorbește des. Tehnologia scurtează distanțele, e clar. Azi a sunat-o Ivan, iar de ceva zile doar cu Ivan a vorbit. Vede grozăviile de la televizor, din Ucraina și nu știe ce se întâmplă cu ai ei, cei care stau în țara ei dragă. Printre lacrimi se plânge se plânge lui Ivan că nici Oleg nici ai lui nu-i mai răspund. Bătrâna sună, dar la capăt de fir nu mai răspunde nimeni. Nu încearcă doar Olga să știe ce e cu ucrainenii lor, dar fără rezultat. Are timp de câtva zile și tot a insistat și el și ai lui, ca și Olga.

Nu era de ajuns că nu știu nimic despre ziua de mâine?! Laptele, pâinea, toate s-au scumpit zdravăn și nici nu se mai găsesc. Cam un sfert dintre magazine mai funcționează. Nu mai au ce vinde și nici bani nu mai sunt. Banca unde lucrează s-a închis, ca mai toate băncile, din cauza sancțiunilor externe.

Mai caută pe net vești despre război, dar se teme că nici net nu va mai avea mult. Cum să-l plătească?!  E destul de confuz. La televizor nu se dă nimic despre ce se întâmplă. Doar în una din zile a fost schimbat conținutul unei emisiuni, în mod straniu. Au început să sune pentru câteva momente cântece patriotice ucraineni. Nu știe nimic oficial, dar simte cum simt toți rușii. Simte că lucrurile au luat-o la vale și se prăbușesc cu toții. Cunoștea povestea cu războiul de eliberare, dar nu a luat-o în serios. Cum să atace Rusia Ucraina și de ce?!

Pe net, inițial a crezut că este propagandă americană să-i învrăjbească. Oficial, ei, rușii știau altceva. Totuși ceea ce citea zilnic îl îngrozea din ce în ce mai tare. Pe deasupra, de câteva zile, ucrainenii lor nu mi răspundeau la telefon. Au sunt insistent și ei și bunica. În gol.

februarie, 2022

A deschis cu frică ușa. Doi soldați i-au predat o convocare. Trebuie să meargă imediat la unitatea militară indicată. L-a bătut gândul să fugă din țară de teama asta. Dar s-au închis granițele, iar să cumpere o trecere nu avea cu ce. Dar și dacă ar fi avut … cine mai primește un rus, în zilele astea. Paria. Așa că ..se prezintă, ce poate face?! Au auzit un zvon că este ordin să atace Kievul cu mai multe forțe, să-l atace toți și să cadă mai repede. Altfel Rusia cade. Rubla a scăzut, mâncarea s-a scumpit cu 30%. Începe să sufere de angoasă … Da … facturile la net sunt imposibil de plătit, de când s-au blocat conturile, dar încă mai putea afla câte ceva și începea să creadă tot mai mult că acolo e adevărul și nu la televiziunile lor, unde Putin apare zilnic.

Deci ce citea pe net …nu era chiar propagandă. Se întâmplau lucruri grave. Era o luptă absurdă, dar crudă. O fi chiar așa cum scriu jurnalele occidentale?! Dar dacă nu ar fi așa de ce să-l încalțe și pe el? Chiar se bat rușii cu ucrainenii și nu-i așteaptă ca pe armata eliberatoare, așa cum declara Putin?

martie, 2002

Oleg și Ivan s-ar putea să fie față în față. Nu și-au mai vorbit, pentru că Oleg și familia lui nu vor să mai audă nici măcar de rușii lor. Ura a pătruns adânc în oase. Pare de neînțeles că nu vor nici măcar neamurilor lor să le mai răspundă.

Așadar, dintr-odată, nu se mi cunosc! Cum e posibil?! Ucrainenii nu mai sunt rude cu nimeni din Rusia. Ucrainenii îi urăsc pe ruși, cu patimă. E adevărat ce scrie peste tot! Îi consideră lași și invadatori. Sunt dușmani, dușmani de moarte. Dar ei totuși nu sunt orice ruși …

Deși s-a trezit definitiv la realitate, Ivan s-a dus la unitate. Nu a avut curajul să iasă în stradă să protesteze și nici să dezerteze. Va fi nevoit să plece pe front, dacă va fi trimis. Făcuse armată. Nu era prea instruit, dar nu avea de ales. Se ruga doar atât: să nu fie Kiev!

A fost Kiev! Acolo era acum punctul nevralgic.

Nu se mai ruga pentru nimic. A plecat a treia zi.

Probabil nu se va întâlni cu Oleg pe front.

Se vor găsi în iad să-și mai spună ce nu și-au spus.

Acolo i-a trimis Vladimir, iar Ivan nu a avut mai nimic de zis.

Închei aici povestea pe care mi-a spus-o ieri Natașa, sora lui Ivan și verișoara lui Oleg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și