La Sibiu a fost aglomerație mare. Dinspre Turnul Sfatului a pornit o ceată îmbrăcată în alb, iar de sub Podul Minciunilor a urcat o trupă în bluze negre. Părea că va urma o luptă între cei în alb cu cei în negru, pentru că au plecat în viteză și cu strigăte războinice. În cele din urmă, când s-au întâlnit, au început să danseze și să se amestece unii cu alții, dispărând cu toții pe sub Podul Minciunilor, spre Casa Astronomilor, așa cum se poate vedea: https://studio.youtube.com/video/trbkdbz9-b8/edit.
Zice-se că a fost cea mai mare manifestare pentru pace, dar eu parcă am văzut mai mult alt simbolism: simbioza, sau poate doar compromisul dintre Iohannis, un cetățean isprăvit la Sibiu, cu PSD -ul, cei împotriva cărora același cetățean din Sibiu a mai cerut un nou un mandat, pentru a-i ține departe de putere.
Simularea aceea a luptei dintre alb și negru, apoi dansul împreună și ascunderea sub Podul Minciunilor sunt imagini ale ceea vieții politice din 2021 încoace. Dar, nebănuite sunt căile politice, așa încât e posibil să aflăm că președintele nu are doar cinci case, ci și un Pod, altul decât cel al caselor.
În fine, ceea ce s-a întâmplat la Sibiu a fost ca o explozie de bucurie după o perioadă de izolare și ceea ce se petrece acolo e foarte interesant, în general. Voi povesti zilele următoare.
Odată urca în mașină, în organizatul Sibiu, la radio Ciolacu defectase ca de obicei limba română. Nu putea face diferența între a ținti și a țintui. Țintuise iar niște măsuri, altele decât cele țintuite și anunțate și în săptămânile trecute. A zgâriat declarația dezordonată, având în vedere nivelul de organizare al Sibiului. La fermă, ori de câte ori am luat pe cineva la treabă, m-am dus să văd cum are în curte. Cam așa m-am simțit și când am auzit că organizează Ciolacu o treabă, știind ce are în curte ….
Din păcate, cele spuse, deloc importante, au avut și ceva grav în ele: datoria publică a României a depășit pentru prima dată 50% din PIB. A fost dată știrea ca fiind legată de PNRR și încasarea tranșelor de împrumut din program, dar realitatea nu se schimbă: suntem datori zdravăn și, pe deasupra, 97% din veniturile satului se duc pe salarii și pensii, iar oamenii plătesc tot mai greu facturile.
Revenind la Sibiu, trebuie să recunosc că m-a surprins un politician: președinta Consiliului Județean. Nu prea am găsit motive să laud politicieni, pentru că mai toți sunt făcuți de aceeași mamă, însă femeia aceasta știa să vorbească, știa ce vorbește, știa cui îi vorbește și părea să facă ceea ce vorbește. Am răsuflat ușurat văzând că sunt și politicieni care au și topica și măsura vorbelor cu ei. Avocata Daniela Cîmpan probabil va avea viitor în politică.
De aceea spuneam că la Sibiu se petrec lucruri interesante, despre care voi scrie un set de materiale în zilele următoare.