Mormântul lui Brukenthal

Nu am avut timp să scriu la momentul respectiv, dar a fost mare deranj în diferite medii la inaugurarea statuii lui Samuel von Brukenthal.

Părea că istoria lui Brukenthal, cu relele și cu bunele sale, este una asumată. Se pare că nu a e așa și mai sunt opinii contrare, care evident nu pot expulza din istorie un personaj pe care nici măcar comuniștii nu l-au demolat.

Am făcut excursii cu clasa pe vremea când eram elev și îmi amintesc că la Sibiu Muzeul Brukenthal era primul obiectiv din programul obligatoriu.

Samuel von Brukenthal ( 1721 – 1803 ) a primit titlul nobiliar de la Maria Tereza, după ce a urcat toate treptele administrative, ajungând până la poziția de Guvernator al Transilvaniei.

Deși a fost sasul cu cea mai importantă ascensiune din istoria comunității, numele lui a rămas atât de cunoscut peste timp deoarece, prin testament, a dispus transformarea  Palatului pe care-l construise în centrul Sibiului și în care vibra o viață culturală selectă,  în muzeu. Spiritul iluminist al Baronului Brukenthal a făcut ca muzeul deschiderea muzeului său să premeargă cu trei ani deschiderii Muzeului Louvre din Paris.

Fiind jurist de profesie, a gândit testamentul astfel încât să nu poată fi dezmembrată colecția, iar odată cu dispariția ultimului  urmaș pe line masculină, colecția de artă a intrat în proprietatea Gimnaziului Evanghelic din Sibiu ( 1872).

În 2007, Biserica Evanghelică din Sibiu, a a fost reabilitată complet. Scoaterea pardoselilor a fost un prilej pentru a pune în lumină rămășițele unei construcții mai vechi, o bazilică creștină. Tot cu această ocazie au fost luate toate plăcile de mormânt și aplicate în poziție orizontală, în partea de pronaos a catedralei care astăzi este și sediul episcopal evanghelic. 0.5% dintre Sibieni sunt de confesiune evanghelică, Sibiul devenind astfel centrul oficial al evanghelismului transilvan.

Singurul mormânt la care nu s-a umblat și nici nu a fost scanat aparține lui Samuel von Bruckenthal. De altfel mormântul este foarte modest, doar o mică placă comemorativă amintind cine odihnește acolo. Mormântul este amplasat în partea stângă a altarului, la baza primei coloane care sprijină bolta edificiului gotic.

Brukenthal a lăsat în urmă un muzeu călcat de turiști și un mormânt peste care trec toți cei care participă la slujbe în Catedrala Sfânta Maria.

Mormântul lui Bruckenthal

 

Mai nou, a devenit mult mai vizibil, ca urmare a amplasării în fața Muzeului, a unei statui de dimensiuni apreciabile, statuie care a stârnit vii controverse publice.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și