A câștigat Macron

Doar Macron a câștigat, francezii nu prea. Și-au dus în turul al II -lea doi candidați de la care nu aveau ce aștepta bun. Macron a ieșit dintr-un mandat calp, în care a abordat teme minore și nu a făcut mai nimic pentru popor. Cel puțin așa spun francezii. Avem experiența propriilor noastre alegeri și nu cred că după un mandat slab poate urma unul bun.

Pe de altă parte Le Pen, adusă de populația nervoasă în turul al II -lea, a pierdut la scor și nici nu avea cum să câștige. Prinde mesajul extremist astăzi, însă contextul este mult prea încins ca-și permită o țară un asemenea șef de stat.

Macron nu a fost ales. A fost respinsă Le Pen, după o campanie electorală care nu a semănat deloc cu cele trecute. A fost mizerabilă, comparativ cu tot ceea ce s-a întâmplat până acum.

Francezii au ales un președinte de la care așteaptă să nu le facă atâta rău, precum contracandidata lui.

Trebuie remarcat însă că nervozitatea populației nu a fost stinsă prin alegerea lui Macron și un mandat, fie el și prezidențial, nu mai este deloc sigur. Scorul lui Le Pen nu poate fi ignorat, iar numărul celor care vor schimbarea direcției este mai mare decât numărul voturilor.

S-a lucrat mult la manipulare pentru a fi învinsă Le Pen – pe la orele 10 conducea cursa, conform sondajelor, tehnică pentru a-i scoate pe francezi la vot negativ -, însă cazul schimbării de paradigmă nu este închis.

Lumea s-a săturat de oameni de sistem, mandatele au devenit prea lungi, iar exercitarea puterii un exercițiu destinat celor mai imorali membrii ai fiecărei societăți.

Un alt nume putea reduce speranța. Macron și-a consumat deja rezervele. Nimeni nu mai are așteptări la el. E bun că a blocat postul de șef se stat, să nu-l ocupe altcineva.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și