Actualizare la Duminica Tuturor Sfinților

Calendarul e mic. Sfinții sunt mul mai mulți și îi știe Dumnezeu. În relația cu Dumnezeu nu mai vorbim despre imagine, ci despre adevăr. De aceea a fost nevoie de o duminică a tuturor sfinților, să nu fie nimeni uitat, iar când vorbesc despre uitare nu mă gândesc la gloria lor, ci la nevoia noastră de modele.

Astăzi vorbit astăzi despre sfinți ca elită a Bisericii. La polul opus se află păcătoșii, care, la rândul lor au avut posibilitatea să devină sfinți. Nu au făcut-o, deși modele de virtute aveau. Rămân acolo unde sunt, în partea de jos a ierarhiei.

Duminica Tuturor Sfinților este un model social. Se respectă cu sfințenie o ierarhie a valorilor, bazată pe fapte. Ce se întâmplă în cotidian? Imaginea bate adevărul, scara valorilor este întoarsă. Netrebnicul dă ghionturi celui care se luptă cu împlinirea binelui și de aici începe iadul. Ce ar fi o biserică fără elita sfinților, fără modele? Ar semăna cu societatea actuală, fără valori, fără respect, fără speranță. Iad înainte de iad!

Dar Biserica are ierarhii, are valori la care nu renunță niciodată și pentru a nu unita pe cineva are și o Duminică a Tuturor Sfinților!

Și …pe lângă amarul opoziției celor două lumi, cea din Biserica Sfinților și cea din afara ei, cumva, astăzi este ziua tuturor. Poate că cineva  nu și-a găsit un nume în calendar pe care să-l transforme în prilej de sărbătoare a lui și a Sfântului, însă calendarul adevărat este mult mai mare, este cel din Duminica Sfinților, nu doar cel care iese de sub tipar.

La mulți ani, tuturor!

1 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și