Desființarea Inspectoratelor Școlare, o nouă poveste a Ministrului Educației

Citeam zilele trecute că Ministrul Educației anunță desființarea Inspectoratelor Școlare. De fapt, nu desființarea, ci transformarea în Direcții Județene. Adică să se revizuiască totul, dar să nu se schimbe nimic, nu?!

Povestea aceasta cu desființarea Inspectoratelor Școlare este veche și mereu amânată, deși instituția în sine nu este una care parazitează sistemul de învățământ. Rolul ei este politic. Este instrumentul partidului ajuns la guvernare prin care-și plasează oamenii în sistem. Risipă de bani publici, și atât. În fapt, totul se petrece la școli. Acolo se fac angajările, acolo se susțin examenele, acolo de fac transferurile și tot de acolo vin și metodiștii care fac inspecțiile.

Pe deasupra, în ultima vreme, Inspectoratele Școlare – instituții care nu există în alte țări europene -, au devenit …diforme. Numărul adjuncților este mai mare decât a fost vreodată. Spre exemplu, la Buzău, era un singur adjunct, după reducerea de posturi din timpul guvernului Boc. Acum sunt trei! Și în toată țara e la fel. Copiii sunt tot mai puțini, posturile în Inspectoratele Școlare tot mai multe! Ce să mai zic despre posturile de inspector de management. Fără număr! în condițiile în care școlile sunt și ele mult mai puține.

Deci, Inspectoratele Școlare nu sunt altceva decât niște căpușe financiare care sug cele mai mari mari salarii din bugetul educației. Sunt profesori minunați, care sunt plătiți extrem de prost, deși construiesc destine, în timp ce niște trimiși ai partidului în Inspectoratele Școlare câștigă mult mai mult, doar pentru că fac politică de partid.

Buzăul este cel mai apropiat exemplu. Pentru mine nu a fost o surpriză jocul pe lângă reguli al Danielei Palcău. L-am surprins când eu eram inspector. A fost însă o mare surpriză sistemul isteric și încuiat de conducere și mai ales lipsa totală de viziune. Ce a făcut Inspectoratul Școlar Buzău pentru profesori, pentru elevi sau pentru părinți de când e Palcău șef, spre exemplu?!  Nimic! Sigur, a făcut pentru familia proprie, pentru sine, pentru soț, pentru cumnați, pentru fini sau nași. Toți s-au trezit filtrați prin sistem sau răsplătiți regește:  soțul a fost plasat administrator la Pedagogic, apoi dus la Prefectură, fratele a fost angajat și el pe un post similar la Școala 11, dar a mai primit și o catedră jumătate de  …predare, finii așijderea.

Cam aceasta este activitatea și imaginea Inspectoratului Școlar Buzău și m-aș bucura ca Buzăul să fie un caz unic de degradare a instituției.

1 comments
  1. Desființarea acestor instituții parazitare și ineficiente s-a discutat din timpul miniseriatului d-lui Andrei Marga. La Buzău discuția a pornit de la inspectorul Relu Stoica și am contonuat-o eu. Dece zic că este parazitară? Pentru că prin existența ei, pe măsura ingerințelor politice nu se poate face nimic pentru ridicarea nivelului de cunoaștere al copiilor.De ce spun că e ineficientă? Pentru că nici o inspecție nu produce decât hârtii(procese verbale) în care conținuturile nu aduc vreo realizare iar mărirea salariilor profesorilor cu 50% a rămas o iluzie care ar putea deveni realitate. În plus nu e o problemă că ar rămâne vreun șomer. Toți au posturi rezervate, unii chiar mai multe. Când va fi vremea vom vorbi și despre forma de organizare a inspecțiilor școlare…Legile propuse spre dezbatere nu aduc nimic nou. Nu mai vorbim de faptul că nici cele de până acum nu au fost respectate._

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și