Scurte referințe editoriale

Scurte referințe editoriale [1]

Apariţii editoriale relevante pentru istoria locală primite la redacţia revistei Tezaur[2].

C-dor (r) Jenică Nicolescu, Mi­siu­nea „Sirius”, Editura Omega, Buzău, 2006,  264 p.

Cititorul are ocazia să descopere între copertele acestei lucrări un material inedit, redat sub forma filelor de jurnal. Cartea are trei părţi. În prima parte, autorul face o scurtă prezentare a misiunii secrete desfăşurată de către armata ro­mână în Angola, în anii 1979 şi 1980. Celelalte două capitole sunt intitulate Epopeea Sirius – vol. I şi Epopeea Sirius – vol. II. La final lucrarea are câteva mărturii fotografice din timpul misiunii.

Lucrarea este importantă pentru istoria militară deoarece descrie modul de desfăşurare a primei misiuni a armatei române executată peste hotare după cel de al II lea război mondial. Scopul misiunii a fost acela de a înfiinţa o şcoală militară de aviaţie în Angola.

Lansarea lucrării a avut loc la Casa Armatei din Buzău şi a prilejuit întâlnirea unora dintre cadrele militare care au participat la această misiune, dar şi prezenţa unui public interesat să afle informaţii despre o misiune clasificată în categoria misiunilor secrete. În același timp, lucrarea a fost prima apariție editată și tipărită la Editura Omega.

P.S. EPIFANIE, Episcopul Bu­zău­lui şi Vrancei, “Episcopul Dionisie Romano promotor al culturii şi al eman­ci­pării Neamului”, Editura Epis­co­pi­ei Buzăului şi Vrancei, Buzău, 2006, 78 p.

P.S. EPIFANIE, Episcopul Bu­zău­lui şi Vrancei face parte din categoria cer­cetătorilor pasionaţi ai istoriei locale şi naţionale. Autor al unui număr im­pre­sio­nant de studii istorice publicate în diferite periodice sau în volum de autor P.S. EPI­FA­NIE a dăruit literaturii de specialitate un nou volum intitulat “Episcopul Dio­ni­sie Romano promotor al culturii şi al emancipării Neamului”. Lucrarea are ca­rac­ter jubiliar, marcând împlinirea a 200 de ani de la naşterea Episcopului Dionisie Romano. Deşi are caracter omagial este întocmită după toate regulile unei lucrări ştiinţifice, conţinând un material in­for­ma­tiv, imagistic şi bibliografic foarte bogat.

Cartea „Episcopul Dionisie Ro­ma­no promotor al culturii şi al eman­ci­pă­rii Neamului”, a fost lansată în cadru festiv, la Biblioteca Judeţeană „V. Voi­cu­les­cu” din Buzău şi a constituit momentul principal al festivităţilor desfăşurate la Buzău în memoria marelui ierarh buzoian – Dionisie Romano.

Ilie Mândricel, „Chemarea clo­po­te­lor scufundate”, Edit. Vega, Buzău, 2006, 324 p.

Profesorul buzioan Ilie Mândricel s-a remarcat prin studiile sale de istorie locală publicate de-a lungul anilor. Cău­tă­tor prin bibliotecile locale şi centrale, culegător de informaţii diverse şi talentat scriitor, Ilie Mândricel bucură iubitorii de istorie cu această apariţie editorială de excepţie.

Încecări de sistematizare bi­blio­gra­fi­că al “Îndrumătorului bisericesc și patriotic“ și al “Alamanahului bi­se­ri­cesc”.

Buzăul este leagănul presei bi­se­ri­cești. “Vestitorul bisericesc“, apărut la 7 ia­nua­rie 1839, a fost primul organ de presă religioasă, apărut în vatra unui centru eparhial istoric, datând din jurul anului 1500. În decembrie 1838, tinerii dascăli transilvăneni, ierodiaconul Dio­ni­sie Romano, profesor la Școala Na­țio­na­lă și Gavriil Munteanu, profesor la Se­mi­na­rul Teologic au adus la cunoștință publicului că vor edita și tipări un pe­rio­dic cu apariție lunară, care va hrăni setea religioasă a creștinilor. Deși a avut o via­ță scurtă, apărând la tipografia Episcopiei Buzăului până în 1840, ziarul a pus început bun unei activități publicistice care, cu intermitențe, va rezista peste veacuri.

Pe firul tradiției create se înscrie apariția revistei Îngerul în perioada interbelică, a revistei Muguri, revistă a Seminarului Teologic apărută în perioada interbelică, și reeditată în serie nouă după 1990 și mai ales Îndrumătorul bisericesc și patriotic, continuat, ulterior, după schimbările din 1989, sub denumirea de Almanah bisericesc.

Îndrumătorul bisericesc și-a dus traiul în vremuri grele. Apărut odată cu venirea la Buzău a marelui episcop căr­tu­rar Antonie Plămădeală, periodicul a avut apariții constante până la Revoluție. Sar­ci­na apariției, tehnoredactării și pro­cu­ră­rii materiei prime, a hârtiei de bună ca­li­ta­te, a revenit preotului Iulian Negoiță, secretar eparhial și consilier economic al Epis­copiei Buzăului. Apariția În­dru­mă­to­ru­lui nu a fost una facilă. Era dificil să publici în acele vremuri. Totul era strict supraveghea și restricționat. Periodicul a apărut, însă în mod constant și a creat un fenomen cultural în jurul său, deoarece articolele și studiile erau semnate de mari personalități culturale și religioase și aveau un conținut hrănitor spiritual și intelectual.

După 1990 lucrurile s-au schim­bat. Odată cu ele s-a schimbat și titulatura periodicului, devenind Almanah bi­se­ri­cesc. Almanahul și-a păstrat aparițiile anuale, și-a îmbunătățit treptat aspectul grafic și a menținut valoarea tematică și de conținut, calitatea de redactor res­pon­sa­bil având-o părintele Costică Panaite.

Deoarece am constat valoarea de conținut a celor două periodice religioase apărute la Buzău, am alcătuit, în ma­nu­scris un ghid bibliografic, sistematizat, cu destulă dificultate, e drept, conform îm­păr­țirii secțiilor și domenii teologice din cadrul facultăților de teologice. De ase­me­nea, am sistematizat materialul după numele autorilor, urmărind ca model ghi­du­rile bibliografice ale periodicelor centrale bisericești, sau cel al părintelui Stănciulescu-Bârda. Am folosit abre­vi­erea „î” și „a„. Prima pentru În­dru­mă­to­rul bisericesc și patriotic a doua pentru Almanahul bisericesc.

Mi-am dorit să pun la dispoziția celor interesați informații despre studiile de teologice, istorie, literatură apărute la Buzău (așa cum am procedat și cu al­că­tu­irea, în calitate de coautor, a antologiei de poezie religioasă Cuvânt (de)spre cer. Ghi­dul urma să apară în al XX-lea an de apariție al periodicului. Din păcate, nu a putut apărea atunci și ulterior am pierdut mare parte din manuscris. Redau în lucrarea de față, Oameni și cărți, o mică parte din munca complicată finalizată cu ani în urmă, din dorința de a reamintit cititorului câteva repere scriitoricești ale ostenitorilor condeiului.

Secţia biblică

Coman, Pr. Asist. Dr. Constantin, Fericiţi cei blânzi că aceia vor moşteni pământul, î nr.5, 1986, p.85.

Constantinescu, Pr. Horia, Fericiţi cei săraci cu duhul, că acelora este împărăţia cerurilor, î, nr. 5,1986 p. 79.

Crăciun, Ierod. Prof. Casian, Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu, î, nr. 5,1986, p. 91.

Creţu, Pr. Constantin, Lăsaţi copii să vină la mine, î, nr. 5 , 1986,p.78.

David,Diac. Conf. Dr. P.I., Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate că a lor este împărăţia cerurilor, î, nr. 5, 1986, p. 96.

Idem, Vie împărăţia Ta, î, nr. 6, 1987, p. 85.

Dumitran, Pr. Ioan, Şi ne iartă nouă greşelile noastre precum şi noi iertăm greşiţilor noştrii, î, nr. 6, 1987, p.96.

Ivan, Arhid. Prof. Ioan, Fericiţi cei milostivi că aceia se vor milui, î, nr. 5, 1987, p.89.

Idem, Doi profesori universitari cu specializarea în Linba Ebraică şi Vechiul Testament, a, nr. 18, 1999, p.149.

Matei, Diac. Prof. Drd. Petre, Rugăciunea din grădina Ghetsimani, î, nr.7, 1988,p. 100.

Necula, Pr. Prof. Dr. Nicolae D., Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri, că aşa au prigonit şi pe proorocii dinainte de voi,î, nr.5, 1986, p.110.

Popa, Pr. Prof. Drd. Ioan, Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fii lui Dumnezeu se vor chema,î, nr. 5, 1986, p. 93.

Idem, Statul în concepţia biblică-datoria creştinilor faţă de stat şi faţă de autorităţi,î, nr.6, 1987, p.72.

Postolache, Pr. Marin, Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia,î, nr.5, 1986,p.82.

Idem, Pâinea noastră cea de toare zilele,î, nr.6, 1987,p. 94.

Stan, Pr. Conf. Dr. A., Fericiţi făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema, î, nr. 5, 1986,p. 102.

Stăniloae, Pr. Prof. Dr. Dumitru, Tatăl nostru care eşti în ceruri, î, nr. 6, 1987,p.81.

Teodorescu, Pr. Asist. Univ. Dr. Mihail, Sfântul Ioan Botezătorul Înainte mergătorul Domnului,î, a, nr, 19-20, 2001, p.

Tudor, Arhid. Prof. Mihalache, Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, î, nr. 5, 1986,p.87.

Idem, Şi nu ne duce pe noi în ispită, î, nr. 6, p. 99.

  1. Secţia sistematică
    Dogmatică

Banu, Pr. Prof. Drd. Gheorghe, Ierarhia bisericească, î, nr.1, 1982, p.121.

Idem, Mărturisesc un Botez spre iertarea păcatelor, î, nr. 9-10, 1990,p. 122.

Buduianu, Pr. Dumitru, Omul secularizat şi problemele sale, a, nr.15-16, 1997,p.144

Cănănău, Pr. Nicolae, Biserica aşezământul mântuirii,î, nr.3, 1984,p.10.

Idem, Maica Domnului,î, nr.4, 1985,p. 73.

Chealda, Pr. Prof. Mircea, Cin­sti­rea celor drepţi şi sfinţi în cultul Bisericii Ortodoxe,î, nr.2,1983,p.61.

Constantinescu, Pr. Horia, Şi întru una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică,î, nr.8-9,1990,p.132.

Idem, Ziua noasră de odihnă-Duminica,î,nr.8-9,1990,p.174.

Cora, pr. G., Biserica adevărat locaş de rugăciune,î, nr. 4, 1985,p.57.

Crăciun, Ierod. Prof. Casian, Rugăciunea pentru morţi, Sfintele Moaşte, Sfintele Icoane, Lumânările şi Candelele în cultul ortodox, î,nr.1, 1982,p.160.

Idem, Iată roaba Domnului, î, nr.1, 1982, p.142.

Cristişor, Pr. Prof. Manea, Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie,î, nr.1,1982, p.107.

Idem, Şi iarăşi o să vină cu slavă, î, nr.8-9, 1990,p. 118.

David, Diac. Prof. Dr., Cred într-unul Dumnezeu, î, nr.8-9,1990, p.84.

Duţu, Pr. Drd. Constantin, Aştept învierea morţilor,î, nr.8-9, 1990,p. 138.

Galeriu, Pr. Prof. Dr. Constantin, Sfin­tele Taine în Biserica Ortodoxă,î, nr.1,1982,p.126.

Holbea, Diac. Prof. Drd. Ghe­or­ghe, Perihoreza Treimică în Teologia Răsăriteană,î, nr.12,1993,p.3.

Idem, Relaţia Hristos-Biserică în Teologia Răsăriteană şi Teologia Occidentală, î, nr.12, 1993,p.43.

Idem,Teologie şi cultură în Tradiţia Ortodoxă Răsăriteană şi Tradiţia Occidentală, a, nr.13-14, 1995, p.46.

Idem, Teologie şi experienţă în Tradiţia Răsăriteană-în general şi Tradiţia Ortodoxă Româneească- în special, a, nr.13-14, 1995, p.68.

Idem,Problema panteismului la Nicolae Berdiaev,a, nr.15-16,1997,p.77.

Idem, Concepţia despre libertate la Nicoae Berdiaev,a, 15-16,1997,p.95.

Ivan, Arhid. Prof. Ioan,Triptic de sfinţi ai cerului şi ai pământului,î, nr. 3, 1984, p.24.

Matei, Pr. Prof. Drd. Petre, Şi a înviat a treia zi după scripturi, î, nr. 8-9, 1990, p.108.

Milea, Pr. Prof. Drd. Mihail, Şi întru Duhul Sfânt,î, nr.8-9, 1990,p.122.

Idem, Învăţâtura ortodoxă despre Maica Domnului-dragostea de mamă,î, nr.11, 1992, p.38.

Necula, Pr. Prof. Dr. Nicolae, Şi într-unul Domn Iisus Hristos,î, nr.8-9,1990,p.90.

Idem, Rugăciunea pentru cei adormiţi, î, nr.2,1983,p.66.

Onilă,Cornel, ,î, nr.11,1992,p.45.

Perţea, Nelu, Azimă sau pâine dospită,î, nr.11, 1992,p.26.

Popa, Pr. Drd. Costică, Cultul sfinţilor, î, nr.1,1992,p.133.

Idem, Despre Sfânta treime,î, nr.7, 1988,p.109.

Popa, Pr. Prof. Drd. Ioan, Biserica în învăţătura ortodoxă, î,nr. 1, 1982, p.115.

Idem, Şi S-a înălţat la ceruri…, î, nr. 8-9,1990,p.114.

Radu, Pr. Prof. Dr. Dumitru, Creaţie şi providenţă, î, nr.7, 1988,p.90.

Sava, Pr. Prof. Dr. Gheorghe, Rugăciunea lui Iisus în gândirea şi practica isihastă,a, nr.18,1999,p.3.

Idem, Învăţătura ortodoxă despre moarte şi judecata particulară, î, nr.6, 1987,p.63.

Idem, Şi s-a răstignit pentru noi, î, nr.8-9,1990, p. 168.

Slevoacă, Pr. Dr. Ştefan, Simbolul credinţei,î, nr.1, 1982, p. 115.

Spiridon, Cezar, Despre sfinţenie şi cinstirea sfinţilor, î, nr.11, 1992,p.40.

Stan, Pr. Conf. Dr. Alexandru, Cunoaşterea lui Dumnezeu,î, nr.11, 1992, p.115.

Idem, Care pentru noi oamenii, î, nr.8-9, 1990,p.95.

Idem, Judecata particulară (studiu canonico-dogmatic),î, nr.12, 1993,p.74.

Stăniloae, Pr. Prof. Dr. Dumitru, Căldura credinţei plină de Duhul Sfânt,î, nr.5,1996,p.69.

Idem,Crezul în Sfânta Liturghie, î, nr.8-9, 1990,p. 83.

Voicu, Pr. Drd. Niculai,Şi viaţa ceacului ce va să fie, Amin.î, nr.8-9, 1990,p.145.

Misiologie

Cănănău, Pr. Nicolae, Abaterei stiliste,î, nr. 3, 1984,p.43.

Constantinescu, Pr. Horia, Neo­sa­ta­nis­mul, a, nr.13-14,1995,p.68.

David, Diac. Prof. Dr., Anti­ca­len­da­riştii sau stiliştii, fiii rătăciţi ai Bisericii strămoşeşti,î, nr. 7,1998,p.129.

Idem, Ziua de odihnă şi ziua de sărbătoare pentru creştini,î, nr.4, 1995, p.61.

Milea, Pr. Prof. Dr. Mihail,Despre sfârşitul lumii,a, nr.18,1999,p.30.

Idem,Milenarismul o gravă înşelăciune religioasă,î, nr.12,1993,p.91

Norocel, P.S. Epifanie, Măr­tu­ri­si­rea, păstrarea şi apărarea adevărurilor de credinţă,î,nr.1,1992,p.191.

Panaite, Pr. Costică, Ortodoxia şi…˝ ignoranţa spirituală˝ ,a, nr.13-14, 1995 ,p.129.

Sava, Diac.Prof. Drd. Gheorghe, Istoricitatea fenomenului sectar şi metode de prevenire a influenţei sectare şi de apărare a dreptei credinţe,î, nr.7, 1988, p.129.

c.Morală

Guşă, Protos Ştefan, Păcat şi virtute,î, nr.8-9,1990.171.

Panaite, pr. Costică, Avorturile şi… intrarea în Nato,a, nr.18, 1999, p. 105.

Pană, Pr. Prof. Sorin, Familia preotului-model de vieţuire pentru credincioşi, a, nr.18,1999,p.85.

Popa, Pr. Prof., Patrie şi pa­trio­tism după învăţătura morală creştină,î, nr.3,1984,p.24.

Răducă, Pr. Asist. Dr. Vasile, Căsătorie-Taină a darului, î,nr.12, 1993, p.67.

d.Istoria şi filosofia religiilor

Negoiţă, Pr. Drd. Iulius Paul, Religia trecilor-generalităţi,a, nr.19-20, 2001, p.320.

f.Ecumenism

Ciobotea, Prof. Dr. Dan Ilie, O nouă etapă în efortul de realizare a unităţii creştine, î, nr.4, 1985,p.74.

Stăniloae, Pr. Prof. Dr. Dumitru, Ortodoxia şi Ecumenismul,î, nr.4, 1985, p.72.

  1. Secţia istorică
    Patrologie

Alexe, Pr. Prof. Dr. Ştefan, Imnul ˝Te Deum˝şi creştinismul românesc,î, nr.2, 1983,p.91.

Idem, Sfântul Chiril al Ie­ru­sa­li­mu­lui, nr. 6,p.8.

Caraza, Diac. Asist. Ioan, În­vă­ţă­tu­ra despre creaţie la Sfinţii Părinţi, î, nr.2, 1983,p.57.

Isbăşoiu, Prof. Iulian, Sfinţii Trei Ierarhi-Model de viaţă creştină, a,nr.18, 1999, p.65.

Redacţia, Sfântul Ioan Gură de Aur-Despre mama sa Antuza,î, nr.11, 1992, p.43.

Sibiescu, Pr. Prof. Dr. Vasile, O fiică duhovnicească a Sfântului Ioan Gură de Aur: cuvioasa Olimpiada-Diaconiţa, î,nr.8-9,1990,p.159.

Idem, Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, î, nr.7,1988,p.

Istorie bisericească

Banu, Pr. Prof. Drd. Gheorghe, Activitatea tipografică a Episcopului Mi­tro­fan al Buzăului,nr.6, 1987,p.25

Barnea, I., Consideraţii privind ve­chimea creştinismului la români,î, nr.5, 1986,p.22.

Buga, Pr. Prof. Univ. Drd. Ioan, Sfântul Sava de la Buzău-slujire şi mar­ti­raj, a, nr. 15-16,1997, p.31.

Căndea, Acad. Virgil, Ecouri ale tradiţiei spirituale buzoiene în occident, î, nr.15-16,1997,p.27.

Cocora, Pr. Gabriel, Biblia de la Buzău, î, nr.1,1982,p.226.

Idem, Contribuţia monahilor din Episcopia Buzăului la susţinerea răz­bo­iu­lui pentru independenţă, î, nr.6,1987,p.4.

Idem, Vestitorul bisericesc, î, nr. 8-9, 1990.p.208.

Constantinescu, Pr. Horia, Bi­se­ri­ca din Valea-Muscelului, o valoroasă pie­să etnografică, î, nr.4,1985, p.51.

Idem, Trei biserici din lemn vrân­ce­ne, î, nr. 6, 1987,p.17.

Idem, Şcoala de sub ştreaşina Bi­se­ricii, î, nr.6, 1987,p.45.

Dedu, Prof. Colon. (r ), Gherasim Vin­tilescu-un egumen gospodar şi ilu­mi­nist,a, nr.18,1999,p.154.

Drăgoi, Pr. Eugen, Biserici din ju­de­ţul Brăila în a doua jumătate a secolului XIX,î,nr.7,1988.p.185.

Duicu, Prof. Sorin-Sebastian, Va­lori cantacuzine în colecţia bibliofilă a Episcopului Dionisie al Romano,a, nr. 15-16, 1997,p.185.

Ene, Pr. Lect. Univ. Dr. Ionel, Is­to­ria moldovei în date-plagiat şi mistificare,a,nr.19-20,2001,p.255.

Idem, Din istoria paleografiei,a, nr.19-20,2001,p.276.

Idem, Istoria Bisericii Ortodoxe, a, nr.18,1999,p.111.

Idem, Începutul creştinismului în Franţa,a, nr.18,1999,p.132

Idem, Circulaţia cărţii religiase- tipărite la Râmnic în Eparhia Buzăului şi importanţa ei în păstrarea dreptei cre­din­ţe, î, nr.10,1991,p.131.

Idem, Mănăstirea Mera-o ctitorie voievodală a familiei cantemireştilor în Ţinutul vrancei.î, nr.6,1987,p.14.

Idem, Mitropolitul iacob Put­nea­nul şi lupta pentru autocefalie,î, nr.13-14,1995,p.181.

Idem, Patriarhul ecumenic Bar­to­lo­meu I, a, nr.18,1999,p.117.

Fantaziu, Protos. Prof. Paisie, Episcopul Chesarie-promotor şi făuritor de cultură la Buzău,a, nr.15-16, 1997, p.176.

Idem, Istorie şi a ctualitate în monahismul buzoian,a, nr,19-20, 2001, p.170

Gaiţă, Prof. Alexandru, Vechi centre tipografice româneşti şi circulaţia cărţilor la Curbura Carpaţilor, a, nr. 13-14,1995,p.187.

Ionescu, Gion D.,Mănăilă mare clucer Mărăcineanu-Ctitorul Mănăstirii Bordeşti din judeţul Vrancea, î, nr.10, 1991, p.105.

Idem, Noutăţi despre Biserica Parohiei Bâşcenii de sus,î, nr.8-9, 1990, p.233.

Idem, Crucea lui Mănăilă vel Clucer Mărăcineanu,î, nr.12,1993,p.160.

Idem, Gheorghe Asanache, Bi­se­ri­ca fostei mănăstiri Bordeşti, î, nr. 7, 1988, p.72.

Ionescu, Prof. Gheorghe C., Con­si­deraţii pe marginea unui manuscris de muzică tradiţională,a, nr. 15-16, 1996, p.191.

Ivan, Arhid. Prof. Ioan, Schitul Brazi-Panciu, locul muceniciei fostului mitropolit al Moldovei,î, nr.6,1987,p.39.

Idem, Schitul Tarniţa din Judeţul Vranceaq reînoit, î, nr, 7,1988,p.78.

Idem, Sfăntul mitropolit Teo­do­sie, proin mitropolit al Moldovei şi Su­ce­vei, î, nr.12, 1993, p.150.

Idem, Schitul ˝Sfântul Ioan˝-Pan­ciu, a,nr.13-14,1995,p.224.

Idem, În secolul al XIX-lea pentru păstrarea cât mai vie a numelui sfânt al lui Paisie de la Neamţ, a, nr.16-,1987.

Matei, Prof. Drd. Petre, Figuri de protopsalţi Buzoieni, î, nr.8-9, 1990, p.223.

Idem, Manuscrise şi tipărituri muzicale existente la Episcopia Buzăului, î, nr.7, 1988,p.41.

Mihalcea, Pr. Prof. Dr. Gheorghe, Biblia de la Bucureşti, 1688–contribuţia culturală a întregului neam românesc,î, nr.7,1988,p.56.

Mihail, Pr. Dr. Paul, Danii voie­vo­dale către schitul Poiana Mărului, î, nr.6, 1997, p.53.

Motoşcă, Prof. Dumitru, Cro­ni­ca­rul Miron Costin (1633-1691)-300 de ani de la moartea sa, î, nr.10, 1991.p.107.

Natase, Radu; Alexandru Ghiţă, Va­lori bibliofile în Biblioteca Sfintei Episcopii, î, nr.1,1982,p.245.

Negoiţă, Pr. Iulian, Seminarul Teologic Buzău, î, nr.2,1983,p.83.

Negulescu, Pr. Marin, O veche tra­di­ţie editorială la Episcopia Buzăului,î, nr.5, 1986,p.113.

P.S. Epifanie Norocel, Sfântul Sa­va de la Buzău,î, nr.4,1985,p.27.

Idem, Împlinirea a 1620 de ani de la martiriul Sfântului Sava de la Buzău, (extras din Pagini vechi a creştinismului la români),î, nr.11,1992,p.57.

Idem, Constantin Brâncoveanu şi Episcopia Buzăului, î, nr.6,1987.p.10

Idem, Un reprezentant de seamă al Bisericii Ortodoxe Bulgare, la în­ce­pu­tul secolului al-XIX-lea: Sofronie de Vraţa, î,nr.8-9,1990,p.26.

Idem, Sfântul Sava de la Bu­zău, a, nr.15-16.p.9.

Panaite, Pr. Costică,Împlinirea a 300 de ani de la naşterea episcopului Ioanichie Micu-Klein, î, nr.11,1992,p.65.

Idem, Sfântul Mucenic – Sava- Ocrotitorul Buzăului, a, nr.15-16, 1997, p.3.

Perţea, Pr. Nelu, 1698-1948-1988 în istoria şi conştiinţa Bisericii Ro­mân­eşti, a,nr.18,1999,p.123.

Plămădeală, I.P.S. Antonie, Epis­co­pul Filotei al Buzăului (1850-1860) îndrumător al clerului şi credincioşilor, î, nr.1,1982,p.188.

Pleşa, Pr. Ionel, Steaua Betleem­ului (aspecte istorice, exegetice, şi astro­no­mice),î, nr.12,1993,p.126.

 Popescu, Prof. Dr. Emilian, Teo­fil, cel mai vechi episcop în Eparhia Bu­zăului, î, nr.8-9, 1990, p.212.

Idem, Sfântul Sava-un corifeu al misionarilor creştini din Nordul Dunării, a, nr.15-16,p.21.

Sibiescu, Pr. Dr. Vasile, Locurile sfinte creştine ortodoxe-Sfântul Munte Athos, î,nr.6,1987,p.28.

Stoica, Arhim. Nifom, Mă­năs­ti­rea Sihastru, Judeţul Vrancea, î,nr.1, 1982, p.204.

Stoleru, Pr. Asitent Dr. Nicolae, Tradiţia capelanatului în ţări reprezentând cele trei confesiuni,a, nr.15-16,p.174.

Tătaru, Pr. Nicolae, Valori în co­lecţiile muzeale ale Episcopiei Buzăului, î, nr. 2, 1983, p. 94.

Toader, Pr. Prof. Aurel, Îm­pli­ni­rea a 350 de ani de la apariţia Cazaniei lui Varlaam,î, nr. 12, 1993, p. 144.

Tudor, Pr. Prof. Mihalache, Sfân­tul Sava de la Buzău, Î, nr. 1, 1982, p. 172.

Idem, Tradiţia corală a Catedralei Episcopale-Buzău, î, nr. 2, 1983, p. 85.

 

 

[1] Rubrică la care am colaborat în vremea în care făceam partea din colectivul de redacție la revistei Societății de Științe Istorice – filiala Buzău, Tezaur. Primele numere ale revistei au fost editate și tipărite la Editura Omega.

[2] Am prezentat aceste cărți în calitate de mebru și editor al revistei și am fost coptat în conducerea revistei doarece sunt membrul al Societății de Științe Istorice, filiala Buzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și